01 Oct 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ordet kommunist er forbudt i partinavne

Orban i jordskredssejr i Ungarn

Ordet kommunist er forbudt i partinavne

Ved søndagen parlamentsvalg i Ungarn vandt det konservative regeringsparti Fidesz stort. Kommunisterne fik 13.000 stemmer men må ikke kalde sig 'kommunister'.

Ungarns Arbejderparti er kommunistisk, men må ikke anvende ordet kommunistisk i partinavnet. Her fra 1. maj i Budapest.
FOTO: Elekes Andor/CC 3.0
1 af 1

Premierminister Viktor Orbáns og det populistiske-konservative regeringsparti, Fidesz', opnåede en stor sejr ved søndagens ungarske parlamentsvalg, og bliver med sine 134 pladser ud af parlamentets i alt 199 det suverænt største parti.

Den dominerende del af vælgerne betragter Fidesz som garant for indenlandsk stabilitet. 
Gyula Thürmer, Ungarns Arbejderparti

Partiet kan derfor alene ændre landets forfatning.

Regeringen fastholder forbuddet mod at anvende ordet "kommunist" i partinavne og anvende hammer og segl. Det kommunistiske parti, Ungarns Arbejderparti, opnåede som største venstreorienterede parti 0.3 procentpoint af stemmerne eller i alt 13.000 stemmer ved søndagens valg.

Alligevel mener formanden for Ungarns Arbejderparti, Gyula Thürmer, at det overvældende valgresultat for Fidesz, er et tegn på, at den dominerende del af vælgerne betragter Fidesz som garant for at have etableret indenlandsk stabilitet. 

– Vi ønsker også stabilitet og en uafhængighed og er enig med regeringen i det gode i en åbning mod Rusland og østlandene, siger han ifølge netstedet 444.hu. 

Orban har været premierminister siden 2010 og sad også på posten mellem 1998 og 2002.

Det højreekstreme Jobbik-parti gik 0.68 procentpoint tilbage ved valget søndag.

Flere stemte

Ifølge landets valgkommission var valgdeltagelsen 68,8 procent, hvilket er noget højere end ved det sidste valg i 2014, valgdeltagelsen var dengang på 61,7 procent.

Kritikere mener at Orbán og hans regering underminerer retssystemet, pressefriheden og laver tvivlsomme ændringer af forfatningen.

Trodser EU

Orban-regeringen har gentagne gange trodset EU-påbud om blandt andet indvandring. I oktober 2016 afholdt Ungarn en folkeafstemning om EU's flygtningekvoter, som betyder, at EU-landene accepterer en række flygtninge, proportionalt med landenes befolkningstal. 98 procent af de gyldige stemmer stemte nej til EU's direktiv om flygtningekvoter.

Orban-regeringen vender sig desuden mod den indflydelsesrige ungarsk-amerikanske milliardær og filantrop, George Soros, der i de seneste år har forsøgt at påvirke den politiske udvikling i Ungarn i en mere markedsorienteret og EU-venlig retning, skriver avisen Pesti Bulvár.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. apr. 2018 - 15:35   09. apr. 2018 - 15:40

Ungarn

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Ungarn
  • Befolkningstal: 9.879.000
  • Areal: 93.919 km2
  • Valuta: Forint (HUF). Flyder i forhold til Euroen. Der går cirka 4.110 HUF på 100 kroner.
  • Regeringsleder: Viktor Orbán (Fidesz)
  • Mindretal: 3,1 procent romaer og 1,3 procent tyskere.
  • Ved fredsslutningen efter Første Verdenskrig mistede Ungarn 71 procent af sit territorium og 58 procent af sin befolkning – af disse betragtede 32 procent sig som etniske ungarere. De kom til at leve i nabolandene Tjekkoslovakiet (i dag: Tjekkiet og Slovakiet), Polen, Rumænien, Jugoslavien (i dag: Kroatien, Bosnien og Serbien), Italien og Østrig.
  • Blev medlem af NATO i 1999.
  • Blev medlem af EU i 2004.