29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Flertal vil ikke afvise OK-indgreb

Folketingsdebat

Flertal vil ikke afvise OK-indgreb

De offentligt ansatte får intet løfte om, at der ikke kommer et regeringsindgreb i en eventuel konflikt. Det er meldingen fra et flertal i Folketinget.

Innovationsminister Sophie Løhde under debatten torsdag.
FOTO: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
1 af 1

Et flertal af Folketingets partier afviser at støtte et forslag om at undgå et indgreb i en eventuel konflikt på det offentlige område.

Jeg har ikke drøftet noget lovindgreb med nogen partier i Folketinget.
Sophie Løhde, innovationsminister

Folketinget diskuterede torsdag de offentligt ansattes overenskomst på initiativ fra Enhedslisten. Her stillede Enhedslisten et forslag om, at Folketinget skal love, at der ikke kommer et ensidigt regeringsindgreb på arbejdsgivernes præmisser.

– Et regeringsingreb hører ikke til i den danske model. Det vil lette presset på de nuværende forhandlinger, at Folketinget lover, at vi ikke vil komme med den store kølle, som det skete i 2013 med indgrebet i lærerkonflikten, sagde Henning Hyllested fra Enhedslisten.

Et teoretisk scenarie?

– Jeg vil ikke bidrage til spekulationer om et eventuelt lovindgreb, erklærede innovationsminister Sophie Løhde, der repræsenterer arbejdsgiverne på statens område.

Lignende meldinger lød fra de andre regeringspartier, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale.

– Arbejdsmarkedets parter skal kunne forhandle frit uden indblanding fra politikerne på Christiansborg. At diskutere det teoretiske scenarie med et regeringsindgreb betyder, at vi indirekte blander os, sagde Benny Engelbrecht fra Socialdemokratiet. 

Henning Hyllested afviste, at der var tale som et teoretisk scenarie efter indgrebet i lærerkonflikten for fem år siden.

– Der var tale om et indgreb ensidigt på arbejdsgivernes præmisser, som var planlagt lang tid inden. Det kan lønmodtagerne jo godt huske, sagde han, uden at det fik Benny Engelbrecht til at ændre signaler.

Hemmeligt mandat

Innovationsminister Sophie Løhde afviste samtidig en opfordring fra Enhedslisten til at oplyse om det mandat, regeringen har givet til overenskomstforhandlingerne.

– Det vil svække de statslige arbejdsgiveres forhandlingsmuligheder markant, hvis jeg deler det med Folketinget, sagde ministeren.

I løbet af debatten spurgte Enhedslisten ind til, om regeringen har diskuteret muligheden for et regeringensindgreb med andre af Folketingets partier.

– Jeg har ikke drøftet noget lovindgreb med nogen partier i Folketinget, erklærede Sophie Løhde.

På tirsdag skal Folketinget stemme for Enhedslistens forslag, men det står klart, at det ikke kan samle flertal. 

Derimod tegner der sig et flertal for en folketingsbeslutning om, at penge, der spares til statsansattes lønninger ved en eventuel lockout, skal bruges på velfærd. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. apr. 2018 - 11:31   13. apr. 2018 - 14:39

OK 2018

ur@arbejderen.dk
Status OK 2018
  • Forligsmanden udsatte før påske den varslede strejke og lockout. Strejken kan nu træde i kraft den 22. april og lockouten den 28. april. 
  • Forligsmanden har mulighed for at udskyde konflikten yderligere 14 dage.
  • De faglige organisationer fastholder deres solidaritetspagt og kræver en løsning, der sikrer, at de offentligt ansatte får samme lønstigninger som de privat ansatte, at lærerne får en forhandlet arbejdstidsaftale, og at den betalte frokostpause kommer ind i overenskomsten.

Følg Arbejderens overenskomstdækning her