Fagligt aktive i andre lande følger med i de offentligt ansattes overenskomstkamp og støtter op om deres krav.
Vi har mistanke om, at lockouten er en taktik, som er aftalt på forhånd.
ETUC
Den europæiske faglige sammenslutning ETUC, eller EFS på dansk, opfordrer i en støtteerklæring indtrængende de danske offentlige arbejdsgivere til at sikre, frie kollektive forhandlinger og trække truslen om lockout tilbage.
"Den truede lockout af 90 procent af de statslige medarbejdere og 50 procent af de kommunale medarbejdere er meget aggressiv. Det er en overreaktion overfor et strejkevarsel, der kun omfatter 10 procent af den offentlige arbejdsstyrke", skriver Luca Visentini, ETUCs generalsekretær, i støtteerklæringen.
”Vi har mistanke om, at lockouten er en taktik, som er aftalt på forhånd, så et regeringsindgreb kan tjene som undskyldning for at gribe ind i konflikten og underminere det danske kollektive forhandlingssystem", tilføjer han.
>> LÆS OGSÅ: Flertal vil ikke afvise OK-indgreb
ETUC repræsenterer 45 millioner medlemmer fra 89 landsorganisationer i 39 forskellige europæiske lande.
FTF's formand Bente Sorgenfrey glæder sig over støtten fra de europæiske kollegaer.
– Det er dejligt med stor opbakning – ikke bare i den danske befolkning, men også på europæisk plan, hvor vores kolleger er solidariske og støtter vores helt rimelige krav, siger FTF-formanden.
ETUC minder de offentlige arbejdsgivere og regeringen om den kritik, ILO, den internationale arbejdsorganisation under FN, rejste i kølvandet på regeringsindgrebet i lærerkonflikten tilbage i 2013..
"De danske myndigheder skal leve op til deres ansvar og fremme frie forhandlinger. Vi forventer, at den danske regering vil huske på den kritik, som den tidligere danske regering modtog fra ILO efter lærerlockouten og lovindgrebet i 2013. Vi vil holde Europas arbejdere informeret om den danske regerings ageren og rejse sagen. Jeres succes, er vores succes", står der i støtteerklæringen.
>> LÆS OGSÅ: Forhandlere raser over KL-angreb
ILO konkluderede i november 2014, at Danmarks Lærerforening burde have være inddraget omkring indholdet i lovindgrebet, og der var for tæt samarbejde mellem regeringen og Kommunernes Landsforening i forbindelse med lockouten. ILO anmodede samtidig om at blive holdt opdateret om kommende overenskomstforhandlinger.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278