20 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Stilladsfolk blokerer BIO4

Aktion mod løndumping i København

Stilladsfolk blokerer BIO4

Stilladsarbejdere har blokeret den nye kraftværksblok på Amagerværket, hvor løndumping florerer i stor stil, og fagforeninger nu er nægtet adgang.

Stilladsarbejdere blokerede onsdag morgen tre porte til Amagerværket og prestigebyggeriet BIO4. Blokaden fortsætter indtil Københavns Kommune vil samarbejde i kampen mod social dumping.
FOTO: Privat
1 af 1

Onsdag morgen blokerede vrede stilladsarbejdere portene til Amagerværket i København.

Det vrimler med underbetalte stilladsfolk og andre håndværkere på BIO4.
Mikkel Feldborg Kristensen, stilladsarbejder

Stilladsarbejderne har mistet tålmodigheden med Hovedstadens Forsyningsselskab, HOFOR og Københavns Kommune, der står bag byggeriet af den nye kraftværksblok BIO4, som skal gøre København til verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025.

– Det vrimler med udenlandske stilladsfolk og håndværkere på byggepladsen, som bliver underbetalt. Vi har længe forsøgt at få styr på forholdene, siger én af de aktionerende stilladsarbejdere, Mikkel Feldborg Kristensen, til Arbejderen.

Underbetaling

De udenlandske stilladsbyggere bliver spist af med 135 kroner i timen. De får ingen overtidsbetaling, ingen feriepenge og heller ikke tillæg for arbejde på søndage eller helligdage. Dertil kommer, at de udenlandske stilladsfolk ikke har den krævede uddannelse for at bygge komplicerede stilladser.

Stilladsarbejderne har forsøgt at være tålmodige understreger Mikkel Feldborg Kristensen med henvisning til, at de tilbage i november måned sidste år blokerede BIO4 i protest mod løndumping af deres fag.

>>LÆS OGSÅ: Løsning i sigte på Amagerværket

Siden har de forsøgt via de mere regelrette kanaler og sammen med fagforeningen 3F at etablere et samarbejde med HOFOR for at få oplysninger om hvilke firmaer der kommer igennem porten, antal ansatte og hvad de laver.

Fagforeninger nægtet adgang

– Pludselig vil HOFOR ikke længere udlevere oplysningerne. Og så i tirsdags blev repræsentanter fra 3F og El-forbundet nægtet adgang. Hvordan skal vi så tjekke, hvad der foregår på pladsen, spørger Mikkel Feldborg Kristensen.

Formand for Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920 John Ekebjærg-Jakobsen kørte, så snart han hørte om kollegernes aktion, ud på pladsen for at fortælle dem, at de skulle passe deres arbejde.

– Vi har i månedsvis forsøgt, sammen med 3F, at lave aftaler med HOFOR's byggeledelse for at sikre ordnede forhold for de ansatte i de tjekkiske og slovakiske stilladsfirmaer, HOFOR har hyret ind på pladsen. Vi har søgt aktindsigt og har på alle mulige måder forsøgt at få styr på forholdene, fortalte John Ekebjærg-Jakobsen, inden han gik til møde med byggeledelsen.

Hvad mener overborgmesteren?

I løbet af dagen sluttede flere kolleger og andre bygningsarbejdere sig til blokaden. Ved middagstid var der omkring 200 personer fordelt ved tre porte til Amagerværket, hvor snakken gik flittigt om det forargelige i, at BIO4 er kommunalt byggeri.

–  Og det er da særligt pinligt, når vi har en overborgmester, der fører sig frem på at være imod social dumping, mener Mikkel Feldborg Kristensen.

Arbejderen har forelagt kritikken for overborgmester Frank Jensen (S), og presseafdelingen har lovet at vende tilbage. 

Stilladsarbejderne fortsætter blokaden, indtil HOFOR og kommunen er indstillet på at samarbejde.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. apr. 2018 - 11:14   19. apr. 2018 - 11:26

Social dumping

noc@arbejderen.dk
Om HOFOR

HOFOR opstod i 2013 via en fusion mellem Københavns Energi og vandselskaberne i de otte ejerkommuner: Albertslund, Brøndby, Dragør, Herlev, Hvidovre, København, Rødovre og Vallensbæk.

HOFOR står for både vandforsyningen og for at lede spilde- og regnvand væk i otte kommuner.

Udover vand forsyner HOFOR København med fjernvarme, bygas og fjernkøling – og er i gang med flere vindmølleprojekter både i og uden for København.

HOFOR ejer også Amagerværket, som producerer el og fjernvarme.

Kilde: HOFOR