Den 3. november inviterer TR netværket for skolerengøringen i Aalborg Kommune og 3F Aalborg til støttefest for flygtninge på asylcentret i Dronninglund.
Det er vigtigt, at fagforeningen tør have en holdning til andet end overenskomster.
Gitte Højris, fællestillidsrepræsentant.
Formålet er at samle så stort et beløb som muligt ind til asylansøgerne, så der måske kan etableres en klub for de omkring 100 børn og unge på stedet, forklarer Gitte Højris, Vibeke Jørgensen og Malene Hermansen, der sammen er tovholdere på støttefesten.
Gitte Højris er fællestillidsrepræsentant for 300 rengøringsansatte på alle folkeskolerne i kommunen. Hun arbejder selv på Frejlev Skole. Vibeke Jørgensen gør rent på Vester Hassing Skole, hvor hun er valgt som tillidsrepræsentant og Malene Hermansen er både tillids- og arbejdsmiljørepræsentant på Tofthøjskolen i Storvorde. Alle tre sidder også i bestyrelsen i 3F Aalborgs offentlige gruppe.
Udløber af OK18
– Initiativet til støttefesten er en indirekte udløber af aktiviteterne under OK18, hvor der var vild gang i den, siger Gitte Højris og fortsætter:
– Det er vigtigt, at der fortsat sker noget, nu hvor OK18 er overstået. Der er jo et stykke tid til, at vi igen skal forhandle offentlige overenskomster, så da aktionsgruppen startede indsamling til asylcentret, øjnede vi en mulighed for at holde liv i noget aktivitet, som samtidig giver mening.
>>LÆS OGSÅ: 3F Aalborg hjælper flygtningebørn
Aktionsgruppen opstod i forbindelse med forårets overenskomstforhandlinger. Gruppen består af faglig bevidste og fagligt aktive 3F’ere, som havde en afgørende betydning for et væld af aktiviteter og for det sammenhold, der blev opbygget mellem medlemmer af faggrupperne i 3F Aalborg og medlemmerne af de øvrige fagforeninger i byen. Et sammenhold, som nu forsøges holdt i live med en aktivitet, hvor man hjælper nogle af samfundets svageste.
Menneskelighed
Formand for fagforeningens offentlige gruppe Claus Pedersen glæder sig over, at afdelingen har medlemmer, der sætter menneskelighed over hudfarve og nationalitet.
– I 3F Aalborg bakker vi 100 procent op om initiativet. Vi ønsker ikke at bidrage til det dårlige menneskesyn, der desværre præger den offentlige debat. Vi står på mål for en anden holdning med plads til forskellighed og håber, at resultatet af indsamlingen og støttefesten kan være med til at give en flok mennesker lidt at glæde sig over i hverdagen, mens de venter på, at deres fremtid bliver afgjort, siger gruppeformanden.
Selvom de tre rengøringsassistenter er fagligt engagerede på deres respektive arbejdspladser og i 3F Aalborgs offentlige gruppe, så var de for første gang i deres arbejdsliv meget aktive i forbindelse med en overenskomstforhandling. Og havde det ikke været for oplevelserne under netop OK18, så havde de nok aldrig kastet sig over et projekt for at samle penge ind til flygtninge, indrømmer de.
Betydningen af sammenhold
Malene Hermansen har tidligere arbejdet på Royal Greenland og strejket, men aldrig før været ude i en landsdækkende overenskomstkamp.
– Jeg har aldrig oplevet den følelse af sammenhold før. Vi stod sammen med lærerne, pædagogerne og de andre faggrupper ude på skolen, lyder det fra Malene Hermansen.
Skønt Vibeke Jørgensen havde orlov, mens overenskomstaktiviteterne rullede, så deltog hun i så meget som muligt. Hun tog blandt andet turen til København midt i påskeferien for at deltage i en demonstration foran Arbejdsretten.
– Det var den fedeste oplevelse. Og det var fedt at vise arbejdsgiverne, at vi stod sammen. For mig var det også helt fantastisk at være med til stormødet i 3F Aalborg (i slutningen af april, red.), hvor der deltog over 200, og hvor masser af privatansatte var med for at vise deres opbakning til de offentligt ansatte.
>>LÆS OGSÅ: 3F'ere optrapper solidariteten
Gitte Højris sætter også ord på, hvordan OK18 gav en helt fantastisk fællesskabsfølelse - en følelse af at være en del af noget større og gennem sammenhold være med til at gøre en forskel:
– Os der ellers aldrig siger noget, tog pludselig bladet fra munden. Det var så godt at opleve, og det satte gang i masser af snak på arbejdspladserne.
Det, at 3F Aalborg med klare og markante holdninger bakkede sine medlemmer op under OK18, har rokket ved den udbredte holdning, at fagforeningen kun skal forholde sig til overenskomster, løn og arbejdsforhold.
Vi er 3F'ere
– Og det er vigtigt, at fagforeningen også tør have en holdning til andre spørgsmål, som for eksempel flygtninge, mener Gitte Højris.
Hun, Vibeke Jørgensen og Malene Hermansen er enige om, at uanset om kollegerne deltager i støttefesten den 3. november eller ej, så har initiativet puffet yderligere til lysten til at diskutere på arbejdspladserne, som OK18 satte i gang.
Endelig er de tre kvinder enige om, at det er slut med at være usynlige og gemme sig "bare fordi man har et rengøringsjob". Så skulle de privatansatte få brug for hjælp, når de skal forhandle overenskomster i 2020, er de klar igen.
– Vi opfatter os ikke først og fremmest som offentligt ansatte, men som 3F’ere. Vi er her for hinanden, og vi ønsker at tage del i samfundsdebatten, lyder slutsalutten.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278