30 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Social dumping er også et problem for elektrikere

Beretning til El-kongres

Social dumping er også et problem for elektrikere

Alle store byggerier i Danmark udføres i dag af udenlandske virksomheder, som selv medbringer arbejdskraft - også elektrikere.

Forbundsformand Jørgen Juul Rasmussen aflægger sin beretning til de 240 delegerede på kongressen i Aarhus.
FOTO: Henrik Bjerregrav
1 af 1

Ikke alle og enhver kan lave elektrikerarbejde i Danmark. Men hvis man tror, at det betyder, at elektrikerfaget ikke er udsat for social dumping, tager man fejl.

Det vigtigste krav er stadig kædeansvar. 
Jesper E. Jensen, DEF Østjylland

Faktisk er social dumping er voksende problem, mener to deltagere på Dansk El-Forbunds kongres i Aarhus.

Det var da også et emne, som fyldte meget i forbundsformand Jørgen Juul Rasmussens mundtlige beretning på kongressen.

Han var ikke mindst forarget over, at elektrikerlønnen er blevet brugt af visse borgerlige politikere som argument for, at vi skal have mere udenlandsk arbejdskraft i Danmark.

– Fakta er, at Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har regnet ud, at vores lønninger falder bagud i forhold til overskuddet i branchens virksomheder, sagde Jørgen Juul Rasmussen.

Han påpegede, at tallene taler for sig selv. Fra 2013 til 2017 er overskuddet hos installationsvirksomhederne, altså el-branchens arbejdsgivere, steget med 38,5 procent, mens lønningerne i samme periode kun er steget med 5,9 procent.

– Vi vil gerne have os frabedt, at elektrikernes løn- og arbejdsvilkår bliver brugt som argument for at åbne endnu mere for arbejdskraft fra ikke EU-lande, sagde han og påpegede, at formålet alene er at lægge pres på de danske lønninger.

Samtidig understregede forbundsformanden, at udenlandske kolleger altid er velkomne, uanset hvor de kommer fra, sålænge de kommer på ordnede vilkår og med danske overenskomster.

TDC i dumpingsag

Forbundsformanden kommenterede også den sidste tids afsløringer af, at internationale banker har været med til at dræne statskasser i Europa.

En af disse er investeringsbanken Macquarie, som er en af ejerne i TDC. Og netop TDC har været involveret i en af de store dumpingsager i Dansk El-Forbund.

TDC hyrede via en række underentreprenører 45 serbiske elektrikere fra virksomheden Roaming Network til at opgradere fibernettet i Danmark. På trods af, at virksomheden meldte sig ind i Dansk Industri, blev overenskomsten slet ikke overholdt.

– Hva' fanden er det, disse banker har gang i? Macquarie deltager i at rundbarbere statskassen, altså grundlaget for velfærden... Og nu ejer Macquarie en stor del af TDC, der altså engagerede Roaming Network til at arbejde i Danmark på en måde, der ville rundbarbere vores lønninger, lød det forarget fra Jørgen Juul Rasmussen.

Store byggerier

Men sagen om TDC og Roaming Network er ikke en enlig svale, understreger afdelingsformanden i Aarhus, Jesper E. Jensen, og organiseringskonsulent i København, Hans Henrik Melvig, som Arbejderen møder i en frokostpause.

– I dag går alle de store byggerier i Danmark til udenlandske firmaer, og de har langt hen ad vejen selv arbejdskraft med, også elektrikere. Ofte er det ufaglærte, som laver el-arbejde. Og de arbejder ikke på danske overenskomster, siger Hans Henrik Melvig.

Han bruger i dag omkring 90 procent af sin tid på arbejdet med social dumping - ude på byggepladserne.

– Problemet er, at det er svært at finde ud af, hvad alle disse mennesker får i løn. På metrobyggeriet har vi oplevet, at folk får løn udbetalt i kontanter. Og vi oplever i stigende grad fabrikerede lønsedler, som er konstrueret, så de lever op til danske regler. Det er der ligefrem et firma, som har specialiseret sig i, men lønsedlerne er langt væk fra virkeligheden, fortæller Hans Henrik Melvig.

Som eksempel på et af de udenlandske byggerier nævner Jesper E. Jensen Apples byggeri i Viborg.

– Det er vores vurdering, at der går omkring 4-500 udenlandske arbejdere, som laver el-arbejde, på byggepladsen. Og det er ikke lykkedes for os at få kontakt til dem.

Jesper E. Jensen påpeger, at fagbevægelsen skal have langt flere redskaber for at imødegå social dumping.

– Det vigtigste krav er stadig kædeansvar. Men vi skal også have indført ID-kort, og så skal fagforeningerne have adgang til byggepladserne. Alle skal have en personlig lønseddel, som man kan kontrollere, og hvis vi afslører fusk og svindel, skal det have langt større konsekvenser, end det har i dag, lyder det samstemmende fra de to elektrikere.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. nov. 2018 - 10:35   01. nov. 2018 - 11:00

El-kongres

bi@arbejderen.dk
Dansk El-Forbund
  • Dansk El-Forbund samler elektrikere og andre inden for det el-tekniske område.

  • Forbundet har i alt 27.700 medlemmer. Knap 23.000 er arbejdende medlemmer - og heraf er mere end 4.000 lærlinge.

  • Cirka 2/3 af medlemmerne arbejder inden for installationsbranchen og byggeri, mens ca. 1/3 arbejder indenfor industrien. Forbundet har overenskomster med blandt andre Dansk Industri og installationsbranchen i TEKNIQ.