30 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lærere vil støtte privatansattes OK-kamp

Debat om OK18

Lærere vil støtte privatansattes OK-kamp

Støtten fra privatansatte, sammenholdet blandt de offentligt fagforbund og den store mobilisering blev fremhævet i overenskomstdebatten på lærernes kongres.

Med skilte om ytringsfrihed sætter kongresdeltagerne fokus på sagen om lærer Erik Schmidt, der bliver behandlet i Østre Landsret under kongressen. Han fik en tjentslig advarsel efter kritik af sin skoleledelse på et lærermøde.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Der lød en kraftig opfordring på den igangværende kongres i Danmarks Lærerforening til at støtte de privatansattes overenskomstkamp i 2020.

Støtten fra privatansatte forpligter os, når de skal forhandle overenskomst i 2020.
Inge Margrethe Thomsen, Københavns Lærerforening.

– Kollegaer på det private arbejdsmarked var ude og støtte os under forårets overenkomstforhandlinger. Det betød rigtig meget, men det forpligter os også, når de privatansatte skal ud og forhandle overenskomst i 2020, sagde Inge Margrethe Thomsen fra Københavns Lærerforening.

– Jeg opfordrer til, at vi lokalt og centralt begynder at diskutere, hvordan vi kan støtte dem i 2020. Vi står os bedst ved at stå sammen, tilføjede hun.

>> LÆS OGSÅ: Tre år mere med en forhadt lov og en kommission

Den opfordring blev grebet af Gordon Ørskov Madsen fra hovedstyrelsen. 

– Vi skal huske støtten fra de private. Vi har en forpligtigelse, når det vender den anden vej, fastslog han.

Også lærerformand Anders Bondo Christensen fremhævede støtten fra de privatansatte i forårets overenskomstkamp som helt enestående.

Stærkt sammenhold

Sammenholdet mellem de forskellige grupper af offentligt ansatte blev også fremhævet i overenskomstdebatten på den to dage lange kongres, der slutter i dag.

– Organisationerne stod sammen, vi stod skulder ved skulder, og det gav faktisk resultat. Når vi ser på det indholdsmæssige resultat, er der ikke den store grund til at løbe jublende rundt med armene over hovedet i hele kongeriget, men set i forhold til den situation, vi stod i, er der tale om et bemærkelsesværdigt resultat, sagde Gordon Ørskov Madsen, formand for Lærerforeningens overenskomstudvalg.

Han henviser her til arbejdsgivernes og regeringens massive krav om forringelser.

– Vi oplevede at Finansministeriet flyttede målsætningen om en billigere offentlig sektor helt ind i forhandlingslokalet. De offentligt ansatte skal betale gennem forringelser af overenskomsterne.

Den stærke modstander, mobiliseringen og sammenholdet gik igen i flere indlæg i debatten.

– Vi var og er oppe mod et monster, konkurrencestaten og nødvendighedens politik. Vi har mobiliseret og skabt en ændring, selvom nogen synes, at den er lille, sagde Kristoffer Høyrup Sørensen fra Aalborg Lærerforening.

– Jeg tror, at fagbevægelsen levede op til folks forventninger om, hvad en fagbevægelse skal være. Jeg vil skyde på, at omkring 200.000 mennesker var ude af deres hjem for at markere sig under overenskomstforhandlingerne. Det er ganske enkelt helt enestående, påpegede Johan Elkjær fra Københavns Lærerforening.

Delte meninger om kommission

Han fremhævede resultatet med en kommission, der skal se på lærernes arbejdstid, som en sejr, fordi det holder gang i diskussionen om arbejdstiden, stik imod ønskerne fra det folketingsflertal, der i 2013 afskaffede lærernes arbejdstidsaftale med et lovindgreb.

>> LÆS OGSÅ: Nu skal vi have forbedringer på alle skoler

Debatten viste tydeligt, at langt fra alle deler den holdning. Der er stor skuffelse over, at lærerne ikke fik en arbejdstidsaftale ved OK18, og mange er skeptiske overfor kommissionen og betegner den som en syltekrukke.

>> LÆS OGSÅ: Nu går lærerkommissionen i gang

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. okt. 2018 - 17:19   31. okt. 2018 - 16:15

Lærerkongres

ur@arbejderen.dk