10 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Netværk vil bekæmpe dumping

Fagligt initiativ

Netværk vil bekæmpe dumping

Over 100 medlemmer af Rør- & Blikkenslagernes Fagforening i København tager initiativ til netværk på tværs af faggrupper, der sammen skal bekæmpe social dumping.

VVS'erne danner nu et netværk for at styrke kampen mod social dumping. Arkivfoto.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Kampen mod social dumping er for vigtig at overlade alene til politikere i EU og Folketinget.

Det mener Jakob Neumann, medlem af Rør- & Blikkenslagernes Fagforening i København. Onsdag var han og flere end 100 andre medlemmer af fagforeningen samlet for at snakke om, hvad de kan gøre for at stoppe det pres, som underbetalt – oftest udenlandsk – arbejdskraft lægger på danske overenskomster.

Skulle det blive nødvendigt, kan vi hjælpe hinanden med at etablere blokader.
Jakob Neumann, rørlægger

– Social dumping har fundet sted i mange år, og problemet er ikke blevet mindre. Nu har vi indset, at det er nødvendigt, at vi også gør noget aktivt. At vi selv siger fra, fortæller den københavnske rørlægger til Arbejderen.

Senest har hele Danmark set billeder fra Padborg, hvor op mod 200 groft underbetalte udenlandske chauffører har boet under de mest kummerlige forhold på vognmand Kurt Beiers grund. Et andet helt aktuelt eksempel er fra Kalundborg. Her bor flere hundrede østarbejdere, beskæftiget med en udbygning af Asnæsværket, i containere på et havneareal lige bag arbejdspladsen.

Sovet i timen

– Jeg må jo indrømme, at vi som faggruppe har sovet i timen. Vi troede ikke, at hverken elektrikere eller rørlæggere ville blive ramt, fordi vi har vores autorisation, men nu kan vi jo se, at der kommer udenlandske firmaer med elektrikere og VVS'ere. Gør vi ikke noget, frygter jeg for fagets fremtid, lyder det fra Jakob Neumann.

På onsdagens møde blev det besluttet at etablere et netværk bestående af de medlemmer i Rør & Blik, som vil være med. Samtidig bliver der taget kontakt til elektrikere, betonarbejdere, stilladsfolk og andre håndværkergrupper i byen, så også de kan blive knyttet til netværket.

– På den måde bliver det muligt at handle mere samlet. Vi kan informere hinanden, når vi møder udenlandsk arbejdskraft på arbejdspladserne. Og skulle det blive nødvendigt, kan vi hjælpe hinanden med at etablere blokader eller med at sætte andre aktiviteter i gang, mener Jakob Neumann. 

En fælles kamp

Sådan har det langtfra altid været. Da stilladsarbejderne i november måned sidste år blokerede Amagerværket, stod andre faggrupper ikke ligefrem i kø for at bakke dem op.

>>LÆS OGSÅ: Amagerværket blokeret

>>LÆS OGSÅ: Stilladsfolk blokerer BIO4

Værket vrimlede med underbetalte stilladsbyggere, men også smede, elektrikere og rørlæggere. Først på de efterfølgende blokader begyndte der at dukke andre håndværkergrupper op, ja sågar offentligt ansatte, der igennem deres overenskomstforløb havde oplevet suset af og betydningen af sammenhold på tværs af fag.

>>LÆS OGSÅ: Metal vil have styr på udenlandske svejsere

– Der var også nogle VVS'ere, som støttede blokaderne. Vi bliver nødt til at stå sammen om det her. Social dumping rammer alle brancher, siger Jakob Neumann og tilføjer, at han håber, at også arbejdsgiverne kan se fornuften i at indgå i dialog om at bevare danske arbejdspladser og dansk arbejdskraft.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. nov. 2018 - 13:16   09. nov. 2018 - 12:52

Social dumping

noc@arbejderen.dk