Et VVS-firma og en bygherre kan se frem til en sigtelse for overtrædelse af straffeloven.
Statsadvokaten har nemlig givet Blik- & Rørarbejderforbundet medhold i en klage over politiet, der efter et halvt år indstillede efterforskningen af en sag om asbestudsættelse i forbindelse med renovering af 264 lejemål i Tibberupparken i Espergærde i Nordsjælland.
Det er at sætte sagen på spidsen, men alligevel mener jeg, det tangerer mordforsøg.
Søren Steen Schytte, Blik & Rør
– Nu har den lokale politimyndighed fået en over snuden, og det bliver spændende at se, om vi kan få et firma og en bygherre dømt efter straffeloven. Jeg håber det, siger Søren Steen Schytte, der er forbundssekretær og arbejdsmiljøansvarlig i forbundet, til Arbejderen.
>>LÆS OGSÅ: Politianmeldt asbestsag rejses politisk
Bag renoveringen stod Boligforeningen Nordkysten, og NCC var hovedentreprenør på projektet til en samlet pris på cirka 250 millioner kroner.
Screening viste asbest
Allerede inden renoveringsarbejdet gik i gang ved årsskiftet 2014/2015, blev der lavet en screening, og der blev fundet asbest i blandt andet sokkelplader, fliseklæber og rørbøjninger. Alligevel satte bygherre og VVS-firma håndværkere i gang med at renovere de gamle boliger uden advarsler om, at de ville støde på asbest.
– Jeg ved, det er at sætte sagen på spidsen, men alligevel mener jeg, det tangerer mordforsøg, når man sætter folk til at arbejde på en arbejdsplads velvidende, at der er asbest på stedet. Den her sag er så grov, og derfor er det glædeligt, at efterforskningen nu skal tages op på ny, siger en alvorlig Søren Steen Schytte.
I den konkrete sag er det fire VVS'ere – medlemmer af Blik og Rør kreds Sjælland-Bornholm – det er gået ud over.
– De gik på den her plads i halvandet år uden værnemidler eller andre hensyn og blev dermed udsat for en asbestrisiko. Vores medlemmer fik at vide fra start af firmaet, at der intet var at komme efter, fortæller faglig medarbejder Henrik Baltzer fra fagforeningen til Arbejderen.
VVS'erne havde mistanke om, at noget var galt, men tiden gik, og først da de rykkede fra én boligblok til en anden, stødte de på nogle rør, hvor det helt tydeligt "så mærkeligt ud." Først da blev de gjort opmærksom på, at en screening havde påvist asbest på pladsen.
– I halvandet år har nogen altså vidst noget og ikke gjort noget, konstaterer Henrik Baltzer.
Årtiers forskning dokumenterer, at arbejde med asbest øger risikoen for at få uhelbredelig lungehindekræft. I ni ud af ti tilfælde skyldes lungehindekræft arbejde med asbest, og de ramte dør typisk i løbet af et år.
>>LÆS OGSÅ: Asbest er livsfarligt
Som russisk roulette
Asbest er indeholdt i mange byggematerialer, som blev anvendt for år tilbage, og håndværkere støder i dag på asbesten i forbindelse med nedbrydning og renovering af ældre bygninger.
Henrik Baltzer fortæller da også, at der sjældent går en uge, uden at fagforeningen får en eller flere henvendelser fra medlemmer, der har mistanke om, at de er i berøring med asbest.
– For at det ikke skal være løgn, så har to af de VVS'ere, der arbejdede i Tibberupparken lige arbejdet med renovering af en skole, hvor der også var asbest. Det er noget djævelskab, der ofte gør folk dødeligt syge. Det er lidt som at spille russisk roulette, mener Henrik Baltzer.
Den københavnske kreds i Blik og Rør har tidligere fortalt til Arbejderen, at mindst 100 medlemmer har været i berøring med asbest, blandt andet i forbindelse med Københavns Kommunes omlægning af det gamle fjernvarmesystem.
>>LÆS OGSÅ: 100 VVS'ere udsat for asbest i København
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278