29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

"Jeg er drevet af ønsket om en anden verden"

Ny faglig blogger:

"Jeg er drevet af ønsket om en anden verden"

Fagbevægelsen er i dag mere en forening end en bevægelse. Det, håber jeg da, bliver anderledes, og jeg vil gøre mit til det, siger elektriker Morten Ahrendt.

Jeg ser frem til OK 2020, siger Morten Ahrendt, der i dag starter som faglig blogger i Arbejderen.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Morten Ahrendt adskiller sig på flere måder fra det typiske billede af en ung mand: Han har taget en erhvervsfaglig uddannelse, er faglig aktiv og politisk organiseret.

Fagbevægelsen skal være bedre til at inkludere folk. Den skal være en åben bevægelse med tryk på bevægelse.

I dag skriver han sin første faglige kommentar i Arbejderen.

På spørgsmålet om hvad der driver ham, lyder svaret:

– Det lyder måske lidt floskelagtigt, men jeg ønsker en anden verden. Og skal det lade sig gøre, er det nødvendigt at gøre en aktiv indsats. Der kommer ingen forandringer, hvis ikke folk sætter sig i bevægelse.

>> LÆS OGSÅ: Fagbevægelse - med streg under bevægelse

Den 26-årige elektriker har valgt at lægge hovedparten af sine aktive kræfter i det faglige ungdomsarbejde. Morten Ahrendt ser nemlig fagbevægelsen som den vigtigste massebevægelse i Danmark. 

Kontakter fagforeningen

Når det gælder arbejdsmarkedet, forholdene for de ansatte på landets arbejdspladser og også den politiske udvikling i Danmark, så har fagbevægelsen muligheden for at spille en afgørende rolle - men en mulighed den ikke altid griber -  beklager Morten Ahrendt.

– Fagbevægelsen er desværre mere en forening end en bevægelse. Og skal den igen have indflydelse og magt, så skal den blive bedre til at inkludere folk. Den skal være en åben bevægelse med tryk på bevægelse.

Selv har han, fra han var meget ung, reageret, når der var ting, der ikke var, som de burde være. Igennem flere år havde han fritidsjob i en Kvickly-afdeling i fødebyen Aarhus, og som så mange andre af kollegerne var han på deltid, hvilket er meget udbredt og udgør et helt særligt problem i butiksbranchen.

– Det var såmænd ikke fordi, der var problemer med løn eller overenskomst, men der var bare en elendig ledelse. Og brokkerierne blev bare værre og værre. Selvom der var omkring 100 ansatte, havde de ingen tillidsrepræsentant. Så jeg kontaktede HK Østjylland, der hjalp med at få det på plads.

Fundamentet bliver lagt

Det var i HK og det tværfaglige netværk Fremtidsfighters, som Morten var med til at starte i Aarhus, at han fik sine grundlæggende faglige erfaringer.

Fremtidsfighters blev startet som et støttenetværk for en gruppe it-arbejdere under konflikten mellem den multinationale it-gigant CSC og it-fagforeningen Prosa i sommeren 2011. Fremtidsfighters deltog aktivt i kampen for ordnede forhold på det danske arbejdsmarked og var blandt andet med til at tvinge arbejdsgivere til forhandlingsbordet med både HK og 3F. 

– Jeg kan huske, at vi i Aarhus besluttede at tage kampen op mod café- og restaurationsejere, som ville skifte en 3F overenskomst ud med en Krifa-overenskomst. Der var vel omkring 15, der ville over på en anden overenskomst, og vi gik efter at ramme dem alle.

I dag ville Morten Ahrendt - i bagklogskabens lys - have foretrukket, at der var blevet valgt en enkelt ud, som man så gjorde alt for at få til at tegne overenskomst.

Ungdomsarbejdet i HK og Fremtidsfighters foregik samtidig med, at Morten gik på gymnaiset. Han blev student i 2011, begyndte efterfølgende i Beredskabsstyrelsen, før han fandt sin hylde på elektrikeruddannelsen, som han startede på i sommeren 2013. 

– Jeg melder mig ind i Elektrikernes Fagforening i Østjylland den dag, jeg går i lære eller faktisk dagen før. Jeg siger, at jeg gerne vil være aktiv.

Som sagt så gjort. Svendebrevet får han i hånden i sommeren  2017. Året før bliver Morten Ahrendt valgt som landsungdomsformand for 6000 elektrikere under 30 år. Det er siden blevet til genvalg et par gange - senest i oktober i år.

Glæder sig til OK 2020

Trods sin unge alder har Morten Ahrendt allerede prøvet at sidde med direkte ved forhandlingerne om nye overenskomster. Under OK17 oplevede han spillet på tætteste hold. Han har også oplevet det pres, der bliver lagt på én, hvis man "træder ved siden af."

– Jeg stemte nej til overenskomstforliget i 2017, og det var tydeligt, at det ikke var populært. I den slags situationer er det vigtigt at kende sit bagland, at have rejst de relevante diskussioner og at have respekt for de beslutninger, man træffer i fællesskab.

Snart går arbejdet med forberedelse af OK 2020 i gang for alvor. En opgave, som Morten Ahrendt ser frem til med spænding.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. dec. 2018 - 08:18   06. dec. 2018 - 09:56

Portræt

noc@arbejderen.dk
Rød bog: Morten Ahrendt
  • Født i Aarhus i 1992, hvor han har boet indtil 2018. Bor nu i København.

  • Udlært elektriker i 2017. Valgt som formand for Dansk El-forbund Ungdom i 2016. Forbundet har cirka 6000 unge medlemmer under 30 år.

  • Morten sidder i El-forbundets hovedbestyrelse.

  • Har tidligere været aktiv i HK ungdom og var medstifter af Fremtidsfighters Aarhus.

  • Morten er medlem af Kommunistisk Parti.