10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tillidsfolk uddelte vintertøj til flygtningebørn

Solidaritetsprojekt i 3F Aalborg

Tillidsfolk uddelte vintertøj til flygtningebørn

Nyt vintertøj vakte glæde hos 100 flygtningebørn på asylcentret i Dronninglund. Med uddeling af gaverne sætter tillidsfolk fra 3F Aalborg punktum for indsamling.

Børnene stod tålmodigt i kø for at nyt vintertøj.
FOTO: 3F Aalborg/Søren Pedersen
1 af 1

Cirka 100 børn og unge på asylcentret i Dronninglund er klar til den danske vinterkulde. I mandags blev de nemlig klædt på med nye flyverdagter eller vinterjakker, huer og handsker.

Jeg er glad for, at vi har gjort det, men jeg føler mig helt bombet og meget tom indeni.
Gitte Højris, tillidsrepræsentant

De glade givere var fire faglige aktivister fra 3F Aalborg, der igennem flere måneder har samlet penge og brugt legetøj ind til flygtningebørnene. Det er sket med hele afdelingens opbakning.

>>LÆS OGSÅ: 3F Aalborg hjælper flygtningebørn

– Det bliver dejligt at få sat punktum for det her projekt, sagde Gitte Højris på vej ind på asylcentret sammen med Malene Hermansen, Vibeke Jørgensen og murersvend Emil Olsen.

Startede indsamling

De tre kvinder er medlemmer af 3F Aalborg og tillidsrepræsentanter for kollegerne ved skolerengøringen i kommunen, mens Emil Olsen er talsperson for Aktionsgruppen, der blev til i 3F aalborg under forårets overenskomstforhandlinger. Tillidskvinderne tog initiativ til indsamlingen, der ud over legetøj har indbragt over 50.000 kroner fra en fest i forrige måned. Det er de penge, der er investeret i vintertøj til drenge og piger i alderen 0 til 16 år.

>>LÆS OGSÅ: Rengøringsansatte arrangerer støttefest for flygtninge

Det var en flok forventningsfulde børn, unge og voksne, der tog imod delegationen fra 3F. Flygtningene var stimlet sammen foran døren ind til det lokale, hvor de havde fået besked om, at udleveringen skulle foregå.

Børnene blev lukket ind tre ad gangen - først de yngste, der var i følgeskab med mor eller far. 

– Jeg mener det. Jeg synes faktisk, at det her er noget af det største, jeg har været med til i de 20 år, jeg har været aktiv i fagbevægelsen, siger Claus Pedersen, formand for 3F Aalborgs offentlige gruppe, der har ageret chauffør på turen til asylcentret.

Han og de fire medlemmer er enige om, at det er umuligt ikke at blive rørt over børnenes reaktion. De lyser op i et stort smil, når de får posen med nyt tøj og stiller sig i kø for at få en hue på hovedet. 

– Det har været en meget anderledes oplevelse, og man kan ikke undgå at blive berørt. De bliver helt tydeligt glade for at få gaven. Omvendt er der også nogle, der virker beklemte ved situationen, men det er vel heller ikke særlig rart at skulle være afhængig af hjælp fra andre, tænker Malene Hermansen højt.

Venskaber

Uddelingen står på i flere timer. Det er blevet teenagernes tur, og der står tre piger i et hjørne. Den ene venter på at få byttet en jakke til en størrelse, hun kan passe.

– Jeg er meget glad for at få gave. Det er dejligt, at der er nogen, der vil hjælpe os, siger den ene af pigerne, der kommer fra Kuwait, på næsten fejlfrit dansk.

De to jævnaldrende veninder nikker og fortæller, at de kommer fra Afghanistan.

Snart er de spredt for alle vinde. Asylcentret i Dronninglund er under afvikling. Mange asylansøgere er allerede rejst væk, og med udgangen af januar 2019 lukker centret helt ned. 

Hver torsdag modtager asylcentret en liste med navne på de 28-30 personer, som får besked på at pakke deres få ejendele sammen. Om mandagen bliver de så hentet og kørt væk fra Dronninglund til et andet center et nyt sted i landet.

Måske det er tanken om, at flygtningene, der på trods af en trøstesløs hverdag har knyttet venskaber på tværs af nationaliteter, nu skal splittes op, der rammer 3F'erne, da de står udenfor de røde bygninger for at sige tak for i dag. 

Helt tom indeni

Gitte Højris forsøger at sætte ord på: 

– Der er ingen tvivl om, at vi har gjort en forskel med det her projekt. Jeg er glad for, at vi har gjort det, men jeg føler mig helt  bombet og meget tom indeni, slutter Gitte Højris, inden turen går til Aalborg.

Asylcentret i Dronninlund, der drives af Jammerbugt Kommune, har til huse i tidligere hospitalsbygninger. På et tidspunkt var der 64 forskellige nationaliteter. Det er i dag nede på 17-18 forskellige nationaliteter.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. dec. 2018 - 16:50   07. dec. 2018 - 11:21

Solidaritet

noc@arbejderen.dk