29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

PROSA og HK venter på IBM

Kræver overenskomst

PROSA og HK venter på IBM

HK og PROSA venter på svar fra IBM, der før jul fik tilsendt krav om overenskomst. IBM Danmark har skrevet 300 ansatte ud af overenskomsterne.

IBM har endnu ikke svaret på overenskomstkravet fra HK og PROSA.
FOTO: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix/Politiken
1 af 1

Før jul modtog IBM i Odense et fælles overenskomstkrav fra fagforbundene PROSA og HK/Privat. Forbundene reagerer på opfordring fra medlemmer, der arbejder i den multinationale koncern - én af de største og ældste it-virksomheder i verden.

Medlemmerne har været igennem en turbulent periode. Det skaber utryghed og præger arbejdspladsen.
Kim Bonde Nilesen, HK/Privat

– Vi reagerer med et overenskomstkrav nu, fordi medlemmerne efterspørger det. Vi har holdt rigtig mange medlemsmøder i den seneste tid og sikret os, at vi er helt på linje her, og meldingen er klar: Medlemmerne vil have en overenskomst, så det arbejder vi på, sagde John Jørgensen, faglig konsulent i PROSA, på det tidspunkt.

Kollegaen Kim Bonde Nielsen, der er faglig sekretær i HK/Privat, uddyber overfor Arbejderen:

300 uden overenskomst

– En overenskomst kan give medlemmerne nogle rettigheder og tryghed i forhold til blandt andet arbejdstid og pension. IBM har bekræftet, at de har modtaget kravet, og at de ville vende tilbage i starten af det nye år. Har vi ikke hørt noget om et par dage, så rykker vi dem for svar, så vi kan få et møde sat i stand.

Hos IBM i Odense er en gruppe på cirka 260 ansatte ikke blevet overenskomstdækket, efter at IBM i efteråret overtog en lang række opgaver fra danske KMD og det indiske it-firma Tech Mahindra. 

Kim Bonde Nielsen forklarer, at siden 2016 er samlet set mere end 300 ansatte, der alle var omfattet af en overenskomst inden virksomhedsoverdragelsen, blevet skrevet ud af overenskomsterne.

Med det fælles overenskomstkrav går PROSA og HK efter at overenskomstdække IBM yderligere for fremover at undgå lignende situationer, hvor flere og flere ansatte kommer til at stå uden overenskomst.

HK har allerede en overenskomst med IBM, som dog kun dækker en del af virksomheden. Derfor har IBM egenrådigt kunnet skrive ansatte ud af overenskomsten ved at tildele dem en ny klassificering i virksomhedens interne systemer - vel at mærke uden at der nødvendigvis er fulgt nogen form for kompensation med.

 – Medlemmerne uden overenskomst arbejder på individuelle vilkår, der gælder indtil 31. marts 2020, men så har IBM retten til at varsle aftalerne væk. Vilkårene er da gode, men hvad sker der, hvis de ansattes vilkår alene skal afhænge af markedet og konkurrencen med andre virksomheder, lyder det fra Kim Bonde Nielsen.

Han håber snart at høre fra IBM, så der kan komme gang i en dialog, og at det bliver muligt at indgå en aftale uden brug af konflikt, så medlemmerne kan få ro på:

– Medlemmerne har været igennem en turbulent periode. Det skaber utryghed og præger arbejdspladsen.

Fyringer i retten

Ud over at IBM har benyttet virksomhedsoverdragelsen til at skrive personale ud af overenskomsterne, så har koncernen også benyttet anledningen til at skære ned på bemandingen. Den 28. november fik 64 ansatte - alle tidligere KMD-ansatte - på IBM's kontorer i Brøndby, Odense og Aalborg således besked på, at der ikke længere var brug for dem i koncernen. 

Det er imidlertid brud på virksomhedsoverdragelsesloven, lyder der fra HK og PROSA

–Virksomhedsloven er blevet overtrådt, for når man skal opsige medarbejdere, skal man kigge bredt og ikke kun tage dem, der er blevet virksomhedsoverdraget, siger Kirsten Estrup Madsen, formand for den private sektor i HK Nordjylland, til TV2 Nordjylland.

Fyringsagen kører de to fagforbund nu videre fagretsligt.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. jan. 2019 - 12:16   08. jan. 2019 - 14:18

Overenskomst

noc@arbejderen.dk