24 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Asbestfrygt forpester arbejdsglæden

Med VVS'ere på job

Asbestfrygt forpester arbejdsglæden

Københavnske VVS'ere oplever igen og igen, at de arbejder i asbest. Trods kontrol og rengøring er der målt asbest på samme plads flere gange.

– Jeg ved da godt, at det koster penge at tage en prøve, men jeg har altså kolleger, der har gået et helt år i centraler med asbeststøv, siger Tom Madsen, der har været VVS'er i 44 år.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

For tiden går 40-50 VVS'ere i København hver dag på arbejde med frygten for at blive udsat for asbest.

Kampen mod asbest fylder rigtig meget i Rør & Blikkenslagernes Fagforening København, og faglig sekretær Lars Andersen kunne sagtens få hele sin arbejdstid til at gå med udelukkende at tage sig af medlemmer, der udsættes for det livsfarlige støv og de problemer, det fører med sig.

Det er jo vores helbred, de leger med. Man mister tilliden til dem, der siger, at det er i orden.
Tom Madsen, VVS'er

Lars Andersen gætter på, at langt over 100 medlemmer i løbet af de sidste par år har arbejdet i rum med asbest - alene i forbindelse med Københavns Kommunes omstilling af varmeforsyningen fra damp til vand. Andre bliver udsat for det, når de arbejder med renovering af gamle boliger.

I fjernvarmen gentager den samme historie sig igen og igen.

– På trods af at man ved, hvor farligt asbest er, og på trods af klare regler for kontrol og rengøring, så oplever medlemmerne gang på gang at blive sendt ned i rum, der skulle være rene, men som viser sig alligevel at være fyldt med asbest, siger Lars Andersen.

Den faglige sekretær har inviteret Arbejderen med på tur rundt i Københavns indre by for at hilse på nogle af de håndværkere, der udsættes for asbest, mens de sørger for, at indbyggerne i hovedstaden kan få varme i radiatorerne.

Sløset rengøring

– Under normale omstændigheder elsker VVS'erne deres arbejde, men oplevelserne med asbest gør dem frustrerede, bekymrede og vrede, fortæller Lars Andersen på vej til første stop i Gernersgade:

– Der bliver desværre sløset med rengøringen. Vi har flere eksempler på, at der efter en rengøring stadig ligger bunker af støv og andre ting i hjørnerne, og vi finder tit støv ovenpå rør og varmebeholdere. I én af de varmecentraler, vi skal besøge i dag, er der målt asbest tre-fire gange.

Fremme ved ejendommen bliver vi taget imod i opgangsdøren af én af to VVS'ere, der er i fuld sving med at skifte gamle rør og ventiler ud med nye i en fjernvarmecentral. Centralen dækker cirka 40 lejligheder og har været lukket ned og gjort ren for asbest.

Mens vi bevæger os ned af en udendørs trappe og ind i en mørk, men varm kælder, får vi besked på hverken at skrive navne eller tage billeder.

– Jeg skulle jo også gerne have arbejde bagefter, lyder det fra den yngste, der begyndte i faget i 2005 og har “gået på centralerne” siden 2014.

Slæber asbest med hjem

Han har arbejdet på rundt regnet 40 centraler og fortæller, at det er et tilbagevendende problem først at få besked på, at nu er centralen frigivet - det vil sige gjort ren - så arbejdet kan sætte i gang, for så at opdage at der stadig er asbest. Bekymringen i stemmen er tydelig:

– Jeg har stor respekt for dem, der asbestsanerer, men jeg bliver sgu temmelig irriteret, når jeg opdager, at de ikke har gjort deres arbejde ordentligt. Så er de jo skyld i, at vi andre udsættes for asbesten, og jeg tænker da meget over, at jeg slæber det med hjem, selvom jeg skifter tøj. Vi går altså i det her i otte timer hver dag.

Næste central på ruten har været lukket hele fem gange på grund af asbest. Centralen er imod forventning låst af, så turen fortsætter til Colbjørnsensgade tæt på Vesterbrogade. Her er der fundet asbest tre gange.

– Første gang var der asbest i alle de mange prøver, og der blev sat sanering og udluftning på. Anden gang de fandt asbest var den 26. november og så igen den 11. december, fortæller Lars Andersen.

Tvivlen nager

I varmecentralen hilser vi på Tom Madsen og makkeren Kim Drejer Larsen, der har henholdsvis 44 og 27 års erfaring i faget.

De er enige om, at det er bøvlet at slæbe værktøj og materialer til og fra og få arbejdet afbrudt, fordi rengøringen af asbest er mangelfuld. Men det er langt mere bekymrende ikke at vide, hvad der venter, når de træder ned i en ny varmecentral.

– Du kan nemt komme i tvivl om, hvornår du skal råbe op. Siger man fra, er man altid i tvivl om, hvorvidt det er berettiget. Omvendt er det ikke i orden, at vi skal frygte for vores helbred, siger Kim Drejer Larsen.

Tom Madsen supplerer:

– Det er jo vores helbred, de leger med. Man mister tilliden til dem, der siger, at det er i orden. Jeg ved da godt, at det koster penge at tage en prøve, men jeg har altså kolleger, der har gået et helt år i centraler med asbeststøv. 

Begge er overbeviste om, at de i årenes løb har været i berøring med asbest mange gange - også uden at vide det.

Asbest slår ihjel

Hvert år dør 130 personer af lungehindekræft, der kan være forårsaget af arbejde med asbest, og også medlemmer af Rør & Blikkenslagernes Fagforening har fået stillet den livstruende diagnose. 

Roserne står da også i kø til fagforeningen og forbundet for at have sat fokus på problemet. Det har bevirket, at stadig flere i branchen er blevet opmærksomme på de livsfarlige asbestfibre, der ikke kan ses med det blotte øje, men skal under mikroskop.

– Jeg tænker da på, om det her er værd at rode med, når det nu er så farligt. Vi har 14 dages arbejde tilbage på den her varmecentral, og så er det videre til den næste, siger Kim Drejer Larsen. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. feb. 2019 - 15:52   11. feb. 2019 - 14:04

Asbest

noc@arbejderen.dk
Sundhedsfaren ved asbest

Det er selve asbestfibrene, der er sundhedsskadelige. De er så små, at de kan trænge helt ned i lungernes mindste dele. Her kan de forårsage kræft og støvlunger (asbestose).

Lungehindekræft
Lungehindekræft (mesotheliom) er en meget sjælden sygdom, som kun kan opstå fra udsættelse for asbest. Der er ikke nogen helbredende behandling. Lungehindekræft kræver ikke langvarig eller kraftig udsættelse for asbest. Sygdommen er normalt 25-30 år om at udvikle sig.

Lungekræft
Det kræver en langvarig og kraftig udsættelse, før sygdommen opstår. Sygdommen udvikler sig først 10-30 år efter, at man har været udsat for asbestfibre. Rygere er i ekstra stor fare for at få lungekræft efter arbejde med asbest.

Andre kræftformer
Asbest kan desuden medføre andre kræftsygdomme – for eksempel i mave- og tarmsystemet og i struben.

Asbestose
Asbestose (også kaldet asbestlunge) er en kronisk lidelse. Den indebærer en ødelæggelse af lungerne (lungefibrose) og hjerteproblemer. Sygdommen kræver kraftig og relativt langvarig udsættelse for asbest. Asbestose kan udvikle sig over en periode på 10 til 30 år.

Kilde: Asbest-huset.dk