23 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU-parlament anerkender ikke-valgt præsident

Støtter Guaidó i Venezuela

EU-parlament anerkender ikke-valgt præsident

Med et flertal på 439 stemmer for og 104 imod opfordrer EU-parlamentet til at anerkende Juan Guaidó som præsident i Venezuela. Men Italiens regering advarer.

Den opløste Nationalforsamlings formand, Juan Guaidó, har erklæret sig som præsident.
FOTO: Carlos Garcia Rawlins/Reuters/Scanpix
1 af 1

I går vedtog et flertal i EU-parlamentet at anerkende Juan Guaidó som midlertidig præsident for Venezuela, rapporterer TV-stationen RT.

Et nyt og gennemsigtigt og troværdigt præsidentvalg for at genoprette demokratiet skal gennemføres.
Resolution, EU-parlamentet

Juan Guaidó, formand for den opløste Nationalforsamling, udråbte den 23. januar sig selv som midlertidig præsident på en demonstration i Caracas og opfordrede hæren til at fjerne Nicolas Maduro som præsident.

>> LÆS OGSÅ: Danmark støtter kupmager i Venezuela

439 stemte for og ser derfor bort fra, at Guaidó flere gange har opfordret militæret til at afsætte Maduro. EU-parlamentets resolution afviser "ethvert forsøg på at løse krisen ved hjælp af vold".

104 stemte imod anerkendelsen af Juan Guaidó. 88 politikere afstod fra at stemme.

Blandt de danske EU-parlamentarikere stemte kun Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU samt Margrete Auken fra SF imod resolutionen. Alle socialdemokratiske medlemmer stemte for sammen med Bendt Bendtsen fra De Konservative, Venstres Morten Løkkegaard, De Radikales Morten Helveg Petersen og medlemmerne fra Dansk Folkeparti.

Parlamentet opfordrer EU's udenrigspolitiske chef Federica Mogherini og EU-medlemslandene til også at anerkende Guaidó som landets eneste legitime midlertidige præsident, samt at der gennemføres "et nyt og gennemsigtigt og troværdigt præsidentvalg for at genoprette demokratiet".

Striden om Nationalforsamlingen

EU-parlamentarikerne gentager deres støtte til Nationalforsamlingen, Venezuelas eneste legitime demokratiske organ, hvis beføjelser skal genoprettes og respekteres, herunder medlemmernes rettigheder og sikkerhed.

Nationalforsamlingen blev imidlertid opløst af Venezuelas højesteret i marts 2017. Konflikten mellem Nationalforsamlingen om domstolen startede allerede i januar 2016, da den trådte sammen for første gang efter valget i december 2015.

Dengang krævede højesteret, at der skulle være omvalg i delstaten Amazonas på grund af valgfusk. Det nægtede oppositionen, der havde flertal i Nationalforsamlingen og tog delstatens tre repræsentanter i ed trods anklager om valgsvindel.

>> LÆS OGSÅ: DER ER IKKE EN HUMANITÆR KRISE I VENEZUELA

EU-parlamentet opfordrer også EU til at oprette en kontaktgruppe, som "kan formidle en aftale om at indkalde til frie, gennemsigtige og troværdige præsidentvalg".

Resolutionen blev vedtaget, selv om Frankrig, Tyskland, Storbritannien og Spanien har krævet, at Nicolas Maduro udskriver valg senest søndag. I modsat fald vil de anerkende Juan Guaidó som fungerende præsident.

>> LÆS OGSÅ: Store EU-lande kræver valg i Venezuela

Italien afviser indblanding

Kort efter EU-parlamentets resolution meddelte Italiens regering, at den ikke anerkender Juan Guaidó som Venezuelas præsident. Det er et af de alvorligste tegn på, at EU er splittet, rapporterer det italienske dagblad Il Manifesto.

– Italien anerkender ikke den selvudråbte præsident Juan Guaidó, siger Italiens udenrigsminister Manlio Di Stefano ifølge TV-stationen TeleSur.

Han tilføjede, at Italien er "fuldstændig imod", at et land eller en gruppe af lande "kan bestemme indenrigspolitikken" i en suveræn stat.

– Italien støtter princippet om ikke-intervention. Dette princip er vedtaget af FN. Vi ønsker ikke et nyt Libyen, siger udenrigsministeren.

Henvisningen til Libyen er møntet på Italiens rolle i NATO's intervention i Libyen i 2011, der efterlod landet i kaos, som det stadig befinder sig i.

I onsdags advarede også Italiens premierminister Giuseppe Conte det internationale samfund mod at "støtte en af de stridende parter i Venezuela.

– Et indgreb vil skabe mere splittelse i verden. Det er ikke hensigtsmæssigt at anerkende præsidenter, der ikke har været igennem en valgproces, sagde Conte ifølge TeleSur.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


31. jan. 2019 - 12:52   01. feb. 2019 - 19:55

Venezuela

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Juan Guaidó

  • 35 år, ingeniør og har en master i offentlig administration fra George Washington University i USA.
  • Var i 2009 med til at starte partiet Volundad Popular (Folkets Vilje).
  • Volundad Popular havde 14 mandater i det opløste parlament og er medlem af den socialdemokratiske internationale SI.
  • Blev den 5. januar 2019 udpeget som formand for Venezuelas opløste Nationalforsamling.
  • Deltog i november 2010 i et kursus i Mexico City om en plan for at vælte Venezuelas daværende præsident Hugo Chávez.
  • Den serbiske gruppe Otpor stod som arrangør af kurset.
  • Otpor finansieres af USA via den statslige bistandsorganisation USAID og National Endowment for Democracy.
  • Juan Guaidó erklærede den 23. januar 2019 sig som midlertidig præsident i Venezuela.
  • Han henviser til en paragraf i forfatningen om at påtage sig midlertidig præsidentmagt.
  • Ifølge paragraffen kan formanden for Nationalforsamlingen overtage præsidentembedet og udskrive nyvalg inden 30 dage, hvis den siddende præsident handler i strid med forfatningen eller har forladt posten. 

Kilde: grayzone.com, TeleSur