06 Oct 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Menneskehandel? Nej tak!

Blogs

Karsten Hønge
Medlem af Folketinget for SF
Født i 1958. Politisk ordfører, beskæftigelsesordfører, retsordfører m.m. Uddannet tømrer. Gennem 11 år formand for Træ-Industri-Byg Odense/Fyn.
Blogindlæg af Karsten Hønge
man. 04. jan - 2021
tir. 27. okt - 2020
tir. 11. aug - 2020
tir. 12. maj - 2020

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 27. marts, 2019, 08:09:07

Menneskehandel? Nej tak!

Med de nuværende regler er det alt for svært at dømme bagmænd for menneskehandel. Men det kan jo ikke være rigtigt, at vi midt i det danske velfærdssamfund skal se mennesker blive behandlet som noget, der minder om slaver.

Fagbladet 3F og DR afslørede, at udenlandske bygningsarbejdere blev købt og solgt til en byggeplads i Holbæk. De blev lokket til Danmark med løfter om gode løn- og arbejdsforhold, men endte med en løn på godt en halvtredser og arbejdsdage på 10 timer. Det er uværdigt og ydmygende for arbejderne, og det er med til at underminere forholdene på det danske arbejdsmarked. Det skal stoppes!

Vi kan ikke lukke øjnene. Der er kort og godt brug for handling.

Center mod Menneskehandel vurderer, at 74 personer har været udsat for menneskehandel til tvangsarbejde i Danmark i perioden fra 2009 til 2018. Det er grov udnyttelse af mennesker i en sårbar position, og det ødelægger fair konkurrence om jobs og ordrer. Alligevel er ingen bagmænd blevet dømt endnu. Simpelthen NUL. Ganske få bliver overhovedet sigtet for menneskehandel.

Rigspolitiets tal viser, at 51 personer siden 2014 er blevet anmeldt for menneskehandel, og kun 12 er blevet sigtet. Politiet skal have flere ressourcer til kontrolarbejde, og loven skal ændres, så flere bagmænd dømmes.

Forslag fra SF

Med de nuværende regler er det alt for svært at dømme bagmænd for menneskehandel. Men det kan jo ikke være rigtigt, at vi midt i det danske velfærdssamfund skal se mennesker blive behandlet som noget, der minder om slaver. Vi kan ikke lukke øjnene, når andre lande i langt højere grad dømmer bagmænd, for eksempel i Belgien. Det er faktisk muligt at indrette loven på en måde, så vi rammer grådige arbejdsgivere og kyniske mellemhandlere.

Jeg har derfor fremsat et beslutningsforslag i Folketinget, så det bliver lettere at føre retssagerne og dømme bagmændene. Rent teknisk skal ”tvangsarbejde” fjernes som et absolut kriterium. I stedet skal det il alle sager vurderes, hvorvidt arbejdet indeholder elementer af grov udnyttelse og umenneskelig behandling. Der skal tages stilling til, hvorvidt en person er blevet udnyttet på baggrund af personlig eller økonomisk sårbarhed.

Justitsministeren og beskæftigelsesministeren har været i samråd, og heldigvis anerkendte regeringen problemet. Men de er desværre ikke helt klar til at ændre loven. De vil i stedet nedsætte en arbejdsgruppe. Det er såmænd en udmærket ide, men de skal gøre arbejdet færdigt i en fart, og arbejdet skal tilrettelægges med det klare mål, at loven ændres, og vi får nogle regler, som er tidssvarende.

Mange sager

Historien fra Holbæk er blot en af flere afsløringer de senere år, hvor udenlandske ansatte lever og arbejder i Danmark under umenneskelige forhold. Lokket hertil under falske forudsætninger og derefter truet til at arbejde. Truslerne kan være rettet mod dem selv eller familien i hjemlandet Et andet trick kan være, at holde dem fast i et gældsforhold.

Vi har set Padborg-sagen, hvor 22 lastbilchauffører fra Filippinerne og Sri Lanka havde været udsat for menneskehandel. For nogle år siden havde vi den såkaldte kældersag og garagesag, hvor mennesker levede uden adgang til toilet, bad eller køkken. Der er kort og godt brug for handling. Jeg glæder mig til SF’s beslutningsforslag behandles i Folketingssalen, og jeg er ret sikker på, at der vil være flertal.