28 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Piloter frygter for deres job

SAS-strejke trækker ud

Piloter frygter for deres job

SAS vil gerne, at strejken blandt piloterne fremstår som om den handler om løn. I virkeligheden er piloterne bange for at miste deres job, siger svensk pilotformand.

Piloterne frygter for deres job, fordi SAS udliciterer stadig større fly til underleverandører.
FOTO: Mads Claus Rasmussen/Scanpix Ritzau
1 af 1

SAS og de 1409 piloter fra Danmark, Norge og Sverige står langt fra hinanden.

Siden forhandlingerne om nye overenskomster brød sammen i fredags, og piloterne indledte varslet konflikt, har der ikke været kontakt mellem parterne, oplyser Dansk Pilotforening (DPF) til Arbejderen.

Det her handler ikke om løn, men om at piloterne er bange for at miste deres job.
Wilhelm Tersmeden, formand

Mens SAS giver indtryk af, at konflikten primært handler om løn, så er piloternes fokus et helt andet sted.

– SAS vil, at det skal handle om løn, så folk skal synes, at vi er urimelige. Men det her handler ikke om løn, men om at piloterne er bange for at miste deres job, udtaler Wilhelm Tersmeden, formand for den svenske pilotforenings SAS-sektion, til svensk TV4.

SAS udliciterer

Han tilføjer, at trods strejken holder SAS gang i omkring 30 procent af sine regionale ruter, fordi de er udliciteret til underleverandører og altså ikke flyves af SAS-piloter.

– Det er den udvikling. vi er urolige over, understreger den svenske fagforeningsmand.

Wilhelm Tersmeden mener, at SAS bevidst fremlægger misvisende oplysninger. For eksempel siger SAS konsekvent, at piloter har en årsløn på den anden side af 900.000 kroner foruden forskellige tillæg og pension:

– Men piloter med den løn har fløjet i over 30 år. Startlønnen for en pilot ligger omkring 400.000 kroner uden tillæg og pension.

Det hører med til den del af fortællingen, at mange unge piloter starter i SAS med en gæld på omkring en million kroner, fordi de selv har betalt deres uddannelse.

Ifølge netmediet luftfart.nu er piloterne presset på flere fronter. Det skandinaviske flyselskab har igennem en årrække skruet op for udlicitering af fly. Senest er SAS begyndt at udlicitere større fly med op til 180 sæder til underleverandører.

"Reelt er piloternes købekraft siden 2012 blevet svækket – deres løn er blevet mindre værd, samtidig med at arbejdstiden er øget med over 27 procent siden 2009," skriver luftfart.nu.

Spørgsmålet om arbejdstid er blandt stridspunkterne i de nu kuldsejlede forhandlinger.

Piloterne ønsker mere forudsigelige vagtplaner og mindre weekendarbejde, oplyser Dansk Pilotforening.

Ifølge piloterne risikerer de at skulle arbejde op til syv weekender i streg. De siger også, at de kun har én friweekend om måneden, og som det er i dag får piloterne senest deres vagtplaner 14 dage, før den træder i kraft. 

– Vi ønsker en forudsigelighed. Vi ønsker den her faste turnus, så man ved, hvilke weekender, man skal arbejde, så man kan planlægge sit privatliv. Der møder vi altså ikke særlig stor forståelse fra SAS for, at piloterne også skal have mulighed for at planlægge et privatliv, siger René Arpe, formand for Dansk Pilotforening og SAS Pilot Group.

Konkret peger piloterne på en ordning, hvor de arbejder fem dage og har fire dage fri. Den ordning har knap 40 procent af piloterne i dag. SAS afviser at udvide ordningen, da det vil gå ud over fleksibiliteten. 

SAS: uansvarlige krav

– Jeg kan ikke kommentere direkte på forhandlingerne, men vi ønsker et stærkt og konkurrencedygtigt SAS. Og de krav, vi har fået fra pilotforeningerne, er altså ikke ansvarlige, siger Mariam Skovfoged, der er pressechef i SAS, til Ritzau

René Arpe håber, at konflikten snart bliver løst:

– Men det kræver, at SAS ændrer holdning til vores krav og inviterer os ind til forhandlingsbordet igen.

Søndag middag meddelte SAS, at selskabet som konsekvens af strejken aflyser flere end 1200 flyafgange mandag og tirsdag.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. apr. 2019 - 10:21   29. apr. 2019 - 17:47

Strejke

noc@arbejderen.dk