Vi vil ikke nøjes med løfter og tom snak
Blogs
Vi vil ikke nøjes med løfter og tom snak
To vigtige valg kommer til at fylde den politiske dagsorden den næste måned. Både i Folketinget og i EU-parlamentet er der brug for en anden politik til gavn for lønmodtagerne.
De næste fire uger vil vi blive bombarderet med løfter om hvad som helst! Jeg tænker selvfølgelig på de to valg til henholdsvis EU-parlamentet og til det danske Folketing.
Hvis politikerne spiser vælgerne af med tom snak, så er der en risiko for, at de svageste i samfundet ikke gider stemme eller stemmer på den yderste højrefløj.
Vi vil opleve mange løse løfter og megen mudderkastning, men meget få konkrete bud på hvad de enkelte partier og kandidater vil gøre, hvis de bliver valgt.
Det er derfor vores pligt som fagforening, som aktivister, som aktive borgere i dette samfund at gøre følgende:
Vi skal deltage i debatter på gaden, på arbejdspladsen med naboer og med familien.
Vi skal få folk til at møde op til debatter og valgmøder og stille politikerne til regnskab.
Vi skal fortælle om, hvad de enkelte partier har gjort – hvad det har betydet for vores velfærdssamfund.
Vi skal fortælle om, hvad de enkelte partier har tænkt sig at gøre fremover – når valgene er overstået.
Vi skal først og fremmest fortælle om, hvad de enkelte partier ikke vil gøre!
Det vil måske overbevise vores kolleger og naboer om, hvor vigtige de to valg er for vores daglige liv.
Temaer i valgkampen
Jeg ser flere vigtige temaer:
Vi kender alle folk, der er arbejdsløse. Vil kandidaterne sikre bedre dagpenge?
Vi kender alle folk, der er nedslidte. Vil kandidaterne sikre, at en tidligere tilbagetrækning er en rettighed?
Vi kender alle folk, der arbejder i den offentlige sektor. Vil kandidaterne sikre, at besparelserne på skoler, institutioner og sygehuse bliver fjernet?
Vi ser udbredt social dumping, med dårlige løn- og arbejdsforhold i mange brancher. Det har store konsekvenser for dem, der bliver udnyttet, og det er ødelæggende for den danske model. Oven i købet så mister fællesskabet skatteindtægter. Vil kandidaterne sikre, at den udvikling ikke fortsætter?
Op af sofaen
Til alle disse spørgsmål – og mange andre vigtige spørgsmål som du selv kan sætte på listen – kan og skal kandidaterne svare ja eller nej. Vi kan ikke nøjes med retninger.
Hvis vi ikke ved, hvad politikerne og partierne vil, hvis vi bliver spist af med tom snak, så er der en risiko for, at kollegerne og de svageste i vores samfund ikke gider stemme eller afgiver en proteststemme på den yderste højrefløj. Begge dele er lige skræmmende, og vi skal sørge for, at det ikke sker.
Vi kan sørge for, at det ikke sker. Ved folketingsvalget i 2011 fik 3F’s SKÆVT-kampagne historisk mange af samfundets svage op af sofaen. Det kan vi gøre igen.
Vi skal fortælle folk, at vi kræver en ny regering – og en ny politik.
Begge valg er vigtige
I forhold til EU-valget så er det vigtigt at fortælle vidt og bredt, hvad Dansk Folkeparti har gjort. De blev det største parti ved valget i 2014, men nede i Bruxelles har de stemt sammen med højrefløjen – de har gang på gang stemt imod forslag, som skal forbedre lønmodtagernes vilkår. Dansk Folkeparti siger, de er imod EU, men i virkeligheden er de et borgerligt parti, som har meget højreorienterede venner rundt i Europa. Det er ikke til gavn for lønmodtagerne, og det er ikke til gavn for de svageste i vores samfund.
Krav til politikerne
I 3F København har vi opstillet et valggrundlag til EU med fire vigtige hovedkrav.
Vi har spurgt de fem første kandidater hos Socialdemokratiet (A), Socialistisk Folkeparti (F), Enhedslisten (Ø) og Folkebevægelsen mod EU (N), om de kan bakke op om vores rimelige krav. De fem fra liste N og fra Liste Ø har svaret ja. Ingen fra SF og kun en socialdemokrat kan bakke op om vores krav. Vi ved godt, hvem vi vil stemme på!
>>LÆS HER: https://3fkbh.dk/deltag-i-valget-til-eu-parlamentet-26-maj-2019
Hvis du er til et valgmøde, kan du for eksempel spørge kandidaterne:
"OK 20 står for døren. Hvis forhandlingerne bryder sammen, og der bliver storkonflikt, så er der jo en reel risiko for et regeringsindgreb. Vil du i Folketinget stemme imod et regeringsindgreb, hvis det går imod lønmodtagernes krav?"