17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lønkroner på vej til udstationerede spaniere

Blokade gav pote

Lønkroner på vej til udstationerede spaniere

Spanske bygningsarbejdere har fået hovedparten af den løn, de har til gode. En fyret kollega er genansat, og alle mand er medlem af 3F. Faglig aktivitet i Danmark og Spanien gjorde udslaget, mener dansk murersvend.

Blokade i Carlsberg Byen sammen med solidaritetsaktioner i Spanien har givet pote. De spanske arbejdere har fået første del af deres løntilgodehavende, fyret kollega er genansat og alle er meldt ind i 3F.
FOTO: Privat
1 af 1

Sagen om snyd med løn og timesedler for seks udstationerede spanske bygningsarbejdere ved firmaet Nobleza Senorial Slu er tæt på at lande. Det fortæller Jakob Mathiassen, der er Organiser i Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF), til Arbejderen:

Det var ikke uden betydning, at der også blev gennemført aktioner i Spanien.
Christian Nielsen, faglig aktiv

– Tirsdag fik de spanske kollegaer størstedelen af de penge, som firmaet skylder dem. De mangler stadig at få, hvad der i runde tal svarer til en tredjedel, men vi følger naturligvis sagen helt til dørs, så folkene får det fulde beløb.

På trods af medlemsskab af Dansk Byggeri, har Nobleza i månedsvis haft rod i de ansattes forhold på arbejdspladsen i Carlsberg Byen.

>>LÆS OGSÅ: Spansk firma bryder overenskomst

Onsdag den 24. april havde lokale bygningsarbejdere og andre fagligt aktive fået nok. De blokerede pladsen og krævede, at Nobleza overholder overenskomsten eller forsvinder. Aktivisterne krævede også, at en kollega, der blev fyret, fordi han kontaktede fagforeningen, blev genansat. 

Blokade

– Den fyrede kollega er genansat og nu valgt som tillidsrepræsnetant. Og alle mand i firmaet har meldt sig ind i BJMF, fortæller Jakob Mathiassen.

Murersvend Christian Nielsen var blandt blokadevagterne, der uden deres fagforeningers vidende stod bag den faglige aktion den 24. april. Han mener, at blokaden, der stod på i godt et døgn, var med til at presse Nobleza til at indgå en aftale.

>>LÆS OGSÅ: Fyret bygningsarbejder genansat og løn på vej

– Og så var det ikke uden betydning, at der også blev gennemført aktioner i Spanien, fortæller Christian Nielsen og fortsætter:

– Via vores faglige netværk lykkedes det at etablere kontakt til spanske kammerater, som støttede os med demonstrationer foran bygherren og hovedentreprenørens kontor i Spanien. 

Udstationering - et helt særligt problem

Både bygherre og hovedentreprenør har da også klaget til BJMF over de faglige aktioner, men Jakob Mathiassen understreger, at BJMF overholder fredspligten og tager afstand fra aktionerne.

Efter hans opfattelse viser sagen, at det danske fagretlige system slet ikke er gearet til at håndtere vanskeligheder, der involverer udstationerede firmaer og ansatte.

– Det er temmelig komplicerede sager. Ledelsen er i et andet land. Lønudbetalingerne foregår på en bankkonto i et andet land, og de har ikke noget CVR-nummer. Det er meget svært at arbejde med faglige sager på tværs af landegrænser, konkluderer Mathiassen.

En sejr

I BJMF ser de det som en sejr, at det lykkedes at organisere udstationerede håndværkere, selvom de ingen sikkerhed har for at have arbejde i Danmark i fremtiden.

– Det siges, at det er helt umuligt at organisere udstationerede arbejdere, der kun befinder sig i Danmark i få måneder. Her lykkedes det så, og i lyset af at ingen af de seks tidligere har været medlem af en fagforening, så er det da endnu mere positivt, mener Jakob Mathiassen.

Nobleza forventes at være færdige med opgaven i Carlsberg Byen ved udgangen af denne måned. Så rejser de seks håndværkere tilbage til Spanien - eller bliver udstationeret til arbejde i et andet land.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. maj. 2019 - 12:35   09. maj. 2019 - 11:02

Løndumping

noc@arbejderen.dk