Carnival Corporation, som driver krydstogtskibe i Caribien, er trukket i retten af eksilcubaneren Mickael Behn. Nogle af Carnivals skibe lægger til i Havanna, så Behn kræver 9,2 millioner dollars af Carnival, fordi rederiet benytter et kajanlæg i Havanna, som familien Behn ejede mellem 1917 og 1960, hvor havnen blev nationaliseret, skriver netmagasinet OnCuba.
Det er blot en enkelt af mange sager, som enten er rejst eller forberedes, og som kan blive et hårdt slag mod Cubas turistsektor, der er én af landets vigtigste kilder til indtjening af hård valuta.
Amerikanske myndigheder har registreret 5913 sager, og at den samlede erstatning kan løbe op i 8,5 milliarder dollars.
John Kavulich, som er præsident for "US-Cuba Trade and Economic Council", oplyser, at de amerikanske myndigheder har registreret 5913 sager, og at den samlede erstatning kan løbe op i 8,5 milliarder dollars, svarende til cirka 60 milliarder kroner, skriver det spanske nyhedsbureau EFE.
"US-Cuba Trade and Economic Council" samler virksomheder i USA, der handler med Cuba.
Når sagerne ruller nu, skyldes det, at USA's præsident Trump har strammet blokaden mod Cuba ved at aktivere en blokadelov fra 1996 fuldt ud.
I 1996 vedtog USA's Kongres den såkaldte Helms-Burton-lov, der var en dramatisk udvidelse af USA's blokade mod Cuba. Helms-Burton-loven pålagde blandt andet amerikanske datterselskaber i udlandet at overholde blokaden mod Cuba.
Da den daværende præsident Clinton underskrev loven, suspenderede han imidlertid lovens kapitel III, fordi den mødte meget stor modstand i erhvervslivet og blandt regeringer i hele verden.
Kapitel III åbner for, at eksilcubanere og amerikanere kan rejse erstatningssager ved domstole i USA mod personer og virksomheder, der handler med eller investerer i ejendom i Cuba, som er blevet nationaliseret.
Også alle præsidenter efter Clinton suspenderede lovens kapitel III. Trump gjorde det også i sit første år i Det Hvide Hus. Men nu har han aktiveret lovens kapital III.
>> LÆS OGSÅ: USA strammer blokaden mod Cuba den 2. maj
En anden retssag er rejst af den eksilcubanske Mata-familie.
Tysk firma sagsøgt
Mata-familien ejede i sin tid blandt andet Hotel San Carlos i Cienfuegos i Cuba, og nu rejser advokatfirmaet Rivero Mestre LLP sag på vegne af efterkommerne Marisela Mata og Bibiana Hernandez.
Sagen er rettet mod Trivago GmbH i Tyskland. Trivago er en online booking portal, hvor folk i hele verden kan bestille hotelværelser – også i Cuba og på Hotel San Carlos i Cienfuegos.
Sagsøgernes påstand er, at Trivago GmbH er ansvarlig for "ulovlig 'trafficking' i deres ejendom" i Cuba.
Ordet 'trafficking' er netop det centrale ord i Helms-Burton-lovens kapitel III. Ordet betyder "brug af beslaglagt ejendom for at tjene penge", skriver den amerikanske nyhedsstation bloomberg.com.
Rejsegiganten Expedia, som ejer Trivago, skal ifølge magasinet Havana Times have betalt 325.000 dollars i bøde og erstatning.
Marisela Mata og Bibiana Hernandez og advokatfirmaet stopper ikke her. De har meddelt Trivagos konkurrenter, Booking Holdings INC og Booking.com, at en stævning er under forberedelse.
De økonomiske angreb på Cuba begrænser sig ikke til turistsektoren.
Exxon-Mobil har således lagt sag an mod de cubanske selskaber CIMEX S.A. og CUPET. Også her lyder påstanden, at der foregår ulovlig 'trafficking' med beslaglagt ejendom, herunder et olieraffinaderi.
Cuba henviser til kendelse fra USA's højesteret
De cubanske myndigheder afviser retssagerne som ugyldige med henvisning til, at nationaliseringerne i Cuba i starten af 1960'erne blev gennemført i henhold til national og international lovgivning, hvor de skadelidte fik tilbud om erstatning.
Den cubanske stat har siden indgået aftaler om erstatning med mange lande, herunder Canada, Spanien, Italien og Belgien. Men USA har afvist at forhandle aftaler om erstatning for nationaliseringer på plads.
Faktisk har USA's højesteret med en dom i 1964 fastslået, at Cubas nationaliseringer var lovlige, og at der ikke kan føres erstatningssager ved domstole i USA. Sagen kendes i den juridiske verden som Banco Nacional de Cuba v. Sabbatino, 376 U.S. 398 (1964).
Det har udløst internationale protester, at præsident Trump har aktiveret kapitel III i Helms-Burton-loven. Lande som Canada, Mexico og en række EU-lande har protesteret, og EU-ledere som Federica Mogherini og handelskommissær Cecilia Malmstrøm har erklæret, at man vil tage juridiske forholdsregler til at forsvare virksomheders interesser i Cuba.
Solidaritet
Den internationale solidaritetsbevægelse med Cuba arbejder for at rejse modstanden mod blokaden i almindelighed og aktiveringen af Helms-Burton lovens kapital III i særdeleshed.
I Danmark har en kreds af personligheder, fagforeninger og organisationer henvendt sig til Trump, medlemmerne af Kongressen og til den danske offentlighed med en protest:
"Vi protesterer på det kraftigste mod den annoncerede og igangværende stramning af blokaden. ... Men ikke nok med at Cuba bliver hårdt ramt. Trumps planer vil ramme international handel og international økonomisk samvirke i bred forstand. Det er brud på gældende regler og vil indføre lovløshed i internationale økonomiske relationer", hedder det i appellen.
Den er underskrevet af blandt andre tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft, tidligere udenrigsminister Villy Søvndal og formand for Byggefagenes Samvirke i København, John Ekebjærg-Jakobsen.
>> Læs hele appellen: Stop blokaden mod Cuba
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278