08 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tyskland afviser at deltage i USA's mission i Den Persiske Golf

Ønsker afspænding og diplomati

Tyskland afviser at deltage i USA's mission i Den Persiske Golf

Den tyske regering vil ikke deltage i en flådemission omkring Iran, selvom USA, Frankrig og Storbritannien er gået sammen om Operation Sentinel.

Amerikansk marinesoldat fra USS John P. Murtha i Hormuzstrædet observerer et iransk fartøj.
FOTO: Handout/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Tyskland siger nej til at deltage i en USA-ledet militærmission i Hormuzstrædet nær Iran, der angiveligt skal beskytte handelsskibe.

Det oplyste den tyske udenrigsminister Heiko Maas i sidste uge, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Tyskland vil ikke deltage i en flådemission, der er præsenteret og planlagt af USA.
Heiko Maas, udenrigsminister

Storbritannien lagde for flere uger siden op til flådemissionen, og tirsdag i sidste uge deltog landet sammen med Frankrig og USA i et møde for at koordinere indsatsen, der nu har fået navnet Operation Sentinel.

For få dage siden opfordrede USA's regering så flere lande til at tilslutte sig operationen.

Tysk modstand

Men Heiko Maas siger, at der ikke findes en militær løsning på konflikten, og at Tyskland ønsker at undgå en yderligere optrapning af den spændte situation ved Hormuzstrædet.

– Tyskland vil ikke deltage i den flådemission, der er præsenteret og planlagt af USA, udtaler han. 

Kort efter udtalte den tyske regerings talsmand Ulrike Demmer, at hendes regering er på udkig efter måder at nedtrappe spændingerne med Iran.

– For os er det vigtigt at forfølge den diplomatiske vej og at søge forhandlinger med Iran for at opnå deeskalering, sagde hun og tilføjede, at Tyskland er interesseret i en europæisk flådemission, der ikke inkluderer USA.

Danmark er med

Danmark tilsluttede sig i forrige uge initiativet fra Storbritannien om en flådemission. Her meddelte Udenrigs- og Forsvarsministeriet, at regeringen ser "positivt" på at støtte flådemissionen. Og Danmark er tilsyneladende stadig med, selv om USA nu har allieret sig med Storbritannien og Frankrig om Operation Sentinel.

Det sker, selv om forhenværende udenrigsminister og formand for FN’s Generalforsamling 2015-2016, Mogens Lykketoft (S), advarer imod, at spændingerne i Den Persiske Golf eskalerer.

Under overskriften, "Trump og hans frygtelige venner er ved at køre Mellemøsten i sænk", skriver han i dagbladet Politiken den 4. august, at spændingerne i Den Persiske Golf er udløst af "den sindssygt aggressive blokadepolitik, USA fører over for Iran, efter at Trump ensidigt har revet atomaftalen i stykker".

"Irans gevinst ved at opgive muligheden for at udvikle et atomvåben var at få fjernet sanktioner og åbnet for økonomisk udvikling", skriver Mogens Lykketoft.

"USA forsøger nu at forkrøble Irans økonomi ved at forhindre alle andre lande i at handle med og investere i landet. Det rammer almindelige mennesker i Iran meget voldsomt", tilføjer han.

Ulovligt at tilbageholde skibe

Forholdet mellem USA og Iran er blevet forværret, efter at USA trak sig ud af atomaftalen med Iran for godt et år siden og genindførte sanktioner mod Iran.

4. juli opbragte Storbritannien et iransk olietankskib ud for Gibraltar.

Siden har Iran indenfor en måned opbragt tre udenlandske olietankskibe omkring Den Persiske Bugt og Omanbugten, senest søndag, da et arabisk-ejet tankskib blev opbragt, "fordi det smuglede olie til flere arabiske stater", oplyser Irans Press TV.

Den undesøgende journalist Gareth Porter skriver i magasinet The American Conservative, at det er "en ulovlig indblanding i navigationsfriheden i et internationalt farvand" at holde skibe fra andre lande tilbage – både når det gælder Storbritannien og Irans aktiviteter.

Porter tilføjer, at det desværre tyder på, at det "var en del af en større aftale mellem USA og Storbritanniens regeringer, koordineret af Trumps nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton", da britiske soldater den 4. juli bordede et iransk skib ud for Gibraltar.

Netop John Bolton er en berygtet krigshøg, der i årtier har presset på for en konflikt med Iran, slutter Porter, der tidligere har skrevet bogen "Manufactured Crisis: The Untold Story of the Iran Nuclear Scare. ("En fremstillet konflikt: Den ufortalte historie om skræmmebilledet af Irans atomprogram".

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. aug. 2019 - 10:43   06. aug. 2019 - 14:37

Den Persiske Golf

ah@arbejderen.dk
Uro i Den Persiske Golf 2019
  • 12. maj: De Forenede Arabiske Emirater konstaterer, at fire tankskibe i Omanbugten er blevet udsat for sabotage.
  • USA beskylder Iran – eller nogle, der opererer på vegne af Iran, for at stå bag.
  • Iran nægter at have noget med episoderne at gøre.
  • 13. juni: To tankskibe udsættes for angreb i Omanbugten.
  • 13. juni: USA's udenrigsminister Mike Pompeo hævder igen, at Iran står bag.
  • Han påpeger, at USA har video og billeder af, hvad der skal være en iransk speedbåd med soldater, som angiveligt fjerner en ueksploderet sømine fra et af skibene.
  • 14. juni: Iran afviser USA's påstande.
  • 4. juli: Britisk flåde opbringer iransk olietanker ud for Gibraltar.
  • 20. juni: Iran nedskyder amerikansk militær drone.
  • Iran tilbageholder mellem juli og august tre udenlandske tankskibe.
  • 30. juli bliver USA, Storbritannien og Frankrig enige om at gå sammen i flådemissionen Operation Sentinel i Den Persiske Golf.
  • Tyskland nægter at deltage.

Kilde: BBC, New York Times