13 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

USA udløser våbenkapløb

Opstiller missiler

USA udløser våbenkapløb

Få dage efter at USA har trukket sig ud af INF-missil-aftalen, bebuder USA's forsvarsminister, at nye missiler skal stilles op i Asien og afskrække Kina.

USA's forsvarsminister Mark Esper (til venstre) er på rundtur for at få asiatiske lande til at opstille nye amerikanske missiler. Her møder han Japans premierminister.
FOTO: Issei Kato/EPA/Ritzau Scanpix
1 af 1

Efter at USA's regering 2. august trak sig ud af INF-våbenaftalen, er våbenkapløbet i fuld gang.

Få dage efter at USA officielt trak sig ud, foreslog den nye amerikanske forsvarsminister Mark Esper, at mellemdistanceraketter – der nu er lovlige – skal opstilles i Asien så hurtigt som muligt.

Faktum er, at USA ville af med INF-traktaten, fordi de vil bekæmpe Kina i Asien-Stillehavs-regionen.
Darius Shahtahmasebi, USA-ekspert

INF-aftalen forbød enhver opstilling af missiler, der havde en rækkevidde på mellem 500 og 5000 kilometer. Desuden fik de to supermagter lov til at holde øje med hinanden for at sikre sig, at aftalen ikke blev brudt.

INF-aftalen var en aftale, der var med til at lette det politiske tryk i Europa under Den Kolde Krig. Aftalen blev indgået i 1987 mellem USA og Sovjetunionen, der på det tidspunkt var regeret af Ronald Reagan og Mikhail Gorbatjov.

"Forsætligt brud"

Men USA's udenrigsminister Mike Pompeo siger i en udtalelse ifølge nyhedsbureauet AFP, at Rusland "forsætligt overtræder betingelserne i aftalen".

Fra Rusland, der formelt forlod aftalen dagen efter USA, siger man, at man vil fortsætte med at reagere defensivt på eventuelle trusler og tage ”tilsvarende skridt for at afbalancere” indsættelsen af amerikanske missiler, hvad enten det er i Europa eller Asien.

>> LÆS OGSÅ: Danmark deltager i stor NATO-øvelse

Den russiske præsident Vladimir Putin truede mandag med, at Moskva også vil begynde at udvikle landbaserede atommissiler med kort rækkevidde, hvis USA gør det.

Det vil ifølge forsvarseksperter indbefatte både missilerne af typerne X-101, Kinzhal, Kalibr, samt Zircon.

Danmark støtter USA

Det er især de russiske SCC-8-missiler, som der i USA har været utilfredshed med. Trump-administrationen mener, de falder inden for forbuddet i INF-aftalen. Moskva siger derimod, at deres missiler ikke bryder aftalen på grund af rækkevidden på missilet. 

NATO forsvarer USA's standpunkt og mener, at Rusland bærer skylden for INF-traktatens sammenbrud. Det samme påpeger den nye danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i en tweet den 2. august.

"Rusland bærer det eneste ansvar for sammenbruddet for INF-traktaten ved ikke at ødelægge SSC-8-missiler. NATO vil opretholde sin politik for troværdig afskrækkelse og forsvar og fortsætte med at arbejde for våbenkontrol og nedrustning", skriver han.

Kina er målet

Dén påstand afviser eksperten i amerikansk udenrigspolitik, juristen Darius Shahtahmasebi fra New Zealand, i en klumme på den russiske TV-station RT's hjemmeside.

"Faktum er, at USA ville af med INF-traktaten, fordi de er bekymrede for, at den begrænser Washingtons evne til at bekæmpe Kina i Asien-Stillehavs-regionen", skriver Shahtahmasebi.

>> LÆS OGSÅ: Topmøde diskuterer NATO og Rusland

Allerede kort efter at USA kom med sin plan om at opstille de nye missiler i Asien og Stillehavsområdet, har regeringerne i Australien og Filippinerne afvist at lægge jord til eventuelle nye USA-missiler.

Og Kina har advaret USA om, at man vil tage uspecificerede "modforanstaltninger", hvis USA gør alvor af sit løfte om at opstille mellemdistancemissiler i Asien i den nærmeste fremtid. Det udtaler Fu Cong, der er leder af det kinesiske udenrigsministeriums afdeling for våbenkontrol til russiske RT.

FN bekymret

FN's generalsekretær Antonio Gueterres er bekymret over udsigten til våbenkapløb.

– Verden vil miste en uvurderlig bremse på atomkrig. Dette vil højest sandsynligt forhøje og ikke reducere truslen, som kommer fra de ballistiske missiler, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Han opfordrer på det kraftigste til, at Rusland og USA finder en ny løsning.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. aug. 2019 - 12:06   07. aug. 2019 - 16:16

Våbenkapløb

ah@arbejderen.dk
INF-traktaten
 
  • INF-traktaten blev indgået mellem Rusland og USA i 1987.
  • Den indebærer, at parterne ikke må have eller udvikle atommissiler med en rækkevidde på mellem 500 og 5500 kilometer.
  • Derudover reguleres parternes atomvåben af den såkaldte START-traktat.
  • Med den blev antallet af nukleare sprænghoveder, parterne måtte være i besiddelse af, reduceret til 1550 hver.
  • START-traktaten løber til 2021.
  • Bliver den ikke genforhandlet, er atomoprustning ikke længere reguleret.