26 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Protester mod G7-topmøde i Frankrig

Modtopmøde samler 12.000

Protester mod G7-topmøde i Frankrig

12.000 er tilmeldt et modtopmøde mod G7 i Frankrig lørdag og søndag i næste uge. Den nyliberale politik, som G7-landene fører, skaber ulighed, lyder det fra 100 organisationer.

Fagforbundet CGT og De Gule Veste deltager i protesterne mod G7-topmødet i Biarritz på lørdag og søndag. Her tidligere foto af CGT-aktivister i Belfort.
FOTO: Thomas Bresson/CC 4.0
1 af 1

Den 24. til 25. august bliver der afholdt G7-topmøde for verdens største økonomier i Biarritz, Frankrig. Men der bliver også afholdt et gigantisk modtopmøde med en udtalt kritik af G7-landenes politik.

G7-topmødet er samlingssted for repræsentanter for verdens grådige oligarker.
Alternatives G7

Det har oprørt kritikerne af G7, at den franske vært for topmødet, præsident Emmanuel Macron, offentligt har udtalt, at kampen mod ulighed vil være et centralt tema på topmødet.

De mener, at Macron er både dobbeltmoralsk og utroværdig.

"Vi fordømmer den franske vært for G7-mødet, præsident Emmanuel Macron, der kynisk taler om at bekæmpe sociale uligheder i verden", lyder det fra arrangørerne i Alternatives G7, der tilføjer, at "G7 er samlingssted for repræsentanter for verdens grådige oligarker".

Modtopmøde

Fransk BFM-TV rapporterer, at næsten 12.000 mennesker forventes at deltage i modtopmødet, der starter på onsdag den 21. august i Urrugne i Pyrenæerne, tæt på Biarritz og den spanske grænse.

Modtopmødet er arrangeret af platformen Alternatives G7, der samler 100 organisationer. Arrangørerne lover mere end 200 talere, 40 konferencer og 50 workshops over tre dage.

Programmet findes på engelsk, fransk, spansk og baskisk.

>> LÆS OGSÅ: Halvdelen af verden lever i fattigdom

"I årtier har G7 spillet rollen som et økonomisk og finansielt direktorat sammen med IMF, WTO og Verdensbanken. Nu mødes syv af verdens største økonomiske magter og EU-kommissionen for at vedligeholde et system, der har ført til øget ulighed og ødelæggelse af vores planet – samtidig med at de store selskabers almægtighed og skadelige indflydelse fortsætter", lyder det i opråbet.

Tweet fra de baskiske deltagere i protesterne mod G7.

Alternatives G7 kritiserer, at den franske regering sætter kampen mod ulighed i centrum på G7-mødets dagsorden, mens den fører en ulighedsskabende politik. 

"Det er den nyliberale politik, som G7-landene fører, der er problemet", slutter opråbet.

Prominente talere

Tusindvis af spaniere vil deltage i modtopmødet, lover Egoitz Urrutikoetxea fra den baskiske Nej til G7-platform ("G7 Ez").

I modtopmødet deltager blandt andre Frankrigs tidligere miljøminister Cécile Duflot, der er bestyrelsesmedlem af bistandsorganisationen Oxfams afdeling i Frankrig, den franske politiker Clémentine Autain samt ærespræsidenten for Ligaen for Menneskerettigheder, Michel Tubiana, og David Cormand fra De Grønne.

Men også den store protestbevægelse "De Gule Veste" deltager.

>> LÆS OGSÅ: G7 svigter klimaet totalt

Desuden deltager formanden for det franske fagforbund CGT, Philippe Martinez.

– Modtopmøde vil gennem taler, oplæg og diskussioner kombinere mange af de kampe, der vil forme morgendagens verden, siger Simon Playout, programkoordinator for Alternatives G7. 

Lørdag den 24. august er der indkaldt til en stor demonstration, der skal gå fra Hendaye i Frankrig til Irun på den anden side af grænsen til Spanien.

Mod politivold

Søndag er der bebudet fredelig "besættelse af offentlige steder" i syv byer omkring Biarritz. Men arrangørerne fra Alternatives G7 understreger overfor Fransk BFM-TV, at der ikke lægges op til vold.

– Vi vil ikke søge at konfrontere politiet, men hvis politiet omvendt angriber os, vil vi yde ikke-voldelig modstand, siger Aurélie Trouvé fra Alternatives G7.

>> LÆS OGSÅ: Kina stopper alle køb af landbrugsprodukter fra USA

Under et ministerbesøg i Biarritz den 4. juli advarede Frankrigs indenrigsminister Christophe Castaner om, at "enhver voldelig demonstration" under G7 ville blive "neutraliseret". Allerede nu er der udstedt forbud mod at demonstrere tæt på topmødet i byen og andre centrale steder, skriver det franske dagblad L'Humanité.

Så det ser ud til, at statslederne for USA, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien og Canada samt EU vil kunne holde deres diskussioner langt væk fra kritikerne, skriver avisen.

G7-topmødet gennemføres hvert år. Her diskuteres blandt andet den globale politiske og økonomiske situation, krig og fattigdom.

Frem til 2014 var Rusland også med, men landet blev suspenderet på grund af Krim-krisen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. aug. 2019 - 08:02   23. aug. 2019 - 15:08

G7-topmøde

ah@arbejderen.dk
G7-møde i Frankrig
  • Den 24.-26. august er der G7-topmøde for verdens syv største økonomier i Biarritz, Frankrig.
  • Statsledere fra USA, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien og Canada samt EU-kommissionen mødes en gang årligt for blandt andet at diskutere den globale politiske og økonomiske situation, krig og fattigdom.
  • Kampen mod ulighed er ifølge den franske vært for G7-topmødet, præsident Emmanuel Macron, et centralt tema på topmødet.
  • Med til G7-mødet er specielt inviteret Australien, Chile, Indien og Sydafrika samt Burkina Faso, Egypten, Senegal og Rwanda.
Fakta: G7
  • G7 er en koalition af syv af verdens førende industrilande: USA, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien og Canada samt EU-kommissionen.
  • I marts 2014 blev Rusland suspenderet fra G8 på grund af indlemmelsen af Krim i Den Russiske Føderation, og sammenslutningen kaldes herefter G7.
  • Den mødes en gang årligt til topmøde for blandt andet at diskutere den globale politiske og økonomiske situation.
  • Formandskabet for samarbejdet går på skift mellem landene.
  • Det første topmøde blev holdt i 1975 i den franske by Rambouillet med seks lande: USA, Japan, Frankrig, Storbritannien, Tyskland og Italien. Canada kom med i 1976, EU-kommissionen deltog for første gang i 1977, og Rusland deltog for første gang som fuldgyldigt medlem i 1998.