Kina og Iran har underskrevet en gigantisk aftale om samarbejde indenfor olie og gas.
USA's forsøg på at knuse Iran har gjort det nødvendigt for Iran at finde en allieret i Kina.
Pål Steigan, redaktør
I slutningen af august besøgte Irans udenrigsminister Mohammad Zarif sin kinesiske kollega Wang Li og skrev under på en aftale om, at Kina vil investere 280 milliarder dollars i Irans olie- og gasindustri i løbet af de næste fem år.
Dertil kommer yderligere kinesiske investeringer på 120 milliarder dollars i Irans transport- og produktionsapparat, lovede Kina.
Og hele aftalen kan blive forlænget, så der kommer endnu flere penge på bordet, aftalte de to.
我和我的好朋友,国务委员兼外交部长王毅进行了广泛和有建设性的对话,我们在双边、地区及国际事务中拥有共同看法。我提出了25年路线图,以巩固伊中全面战略伙伴关系,并为"一带一路"倡议作出积极贡献。 pic.twitter.com/NtbiHOXAji
— Javad Zarif (@JZarif) August 26, 2019
Her mødes Mohammad Zarif og Wang Li 26. august.
Kan skubbe balancen
Onlinemagasinet Petroleum Economist skriver, at aftalen vil få "enorme internationale konsekvenser".
Ifølge Petroleum Economist er det første beløb på 280 milliarder dollars så stort, at det kan betyde et skift i den globale balance i olie- og gassektoren, som hidtil har været domineret af de arabiske golfstater og USA.
>> LÆS OGSÅ: Storbritannien bordede iransk olietanker på falsk grundlag
Opsigtsvækkende ved den nye aftale er også, at Irans olie- og gaseksport skal fragtes til Kina via rørledninger, og dermed undgås både Hormuzstrædet og Malaccastrædet, som let kan blive ramt af blokade eller militær indsats fra USA eller andre vestlige magter, skriver magasinet.
Rørledningen vil gå gennem Turkmenistan, Usbekistan og Tadsjikistan og få disse lande med i samarbejdet. Desuden vil der blive gravet rørledninger, så gassen og olien kan fragtes til Tyrkiet, Irak og Syrien.
Oliesamarbejdet er en del af Kinas enorme silkevejsprojekt, der skal bringe varer fra Kina til Europa, Afrika og Mellemøsten i ekspresfart med tog, skibe, rørledninger og på landeveje.
Udfordrer USA
Ifølge det konservative amerikanske onlinemagasin Foreign Policy er aftalen om rørledningen mellem Iran og Kina "et stort kinesisk spil i Iran", mens Middle East Monitor skriver, at det er "et hårdt slag for Washington".
>> LÆS OGSÅ: Forsker advarer: Krigsskibe vil blande Danmark ind i USA-Iran-konflikt
USA's pres har allerede fået det franske energiselskab Total til at trække sig fra Irans store South Pars-oliefelt. I stedet har Kina overtaget Totals andel på 80 procent.
Ifølge den norske netportal steigan.no viser USA en fantastisk evne til at tvinge landets fjender sammen i en alliance.
"Det er USA's forsøg på at knuse Iran økonomisk, som har gjort det nødvendigt for Iran at finde både et marked og en allieret i Kina," skriver Pål Steigan.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278