15 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

HK'ere kræver en værdig tilbagetrækning

Debat på HK/Privat kongres

HK'ere kræver en værdig tilbagetrækning

Kongresdelegerede opfordrer HK/Privat til at arbejde for en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet og på at få sat en stop for højere pensionsalder.

– Vi skal give formandskabet vores opbakning til at råbe højt, at nu må den pensionsalder stoppes. Den skal ikke hæves, mener Jakob Nerup, der her ses sammen med HK/Privats formand Simon Tøgern.
FOTO: Privat
1 af 1

I 2020 skal Folketinget beslutte, om pensionsalderen skal hæves til 69 år med virkning fra 2035. 

Jeg synes, at vi skal give formandskabet vores opbakning til at råbe højt, at nu må den pensionsalder stoppes. 
Jakob Nerup, delegeret

Men det skal HK/Privat arbejde på at få stoppet og samtidig arbejde for en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Det var budskabet fra flere af de delegerede, da der søndag blev debatteret beretning på HK/Privats kongres. 

– Det er grundlæggende uretfærdigt, at nogle skal have færre gode år med deres børnebørn og fritidsinteresser end andre. Vi skal have indført en differentieret pensionsalder, der tager hensyn til den enkeltes nedslidning, sagde Henny Fiskbæk, formand for HK Privat Sydjylland. 

Jakob Nerup Hovedstaden fulgte op.

– Jeg synes, at vi skal give formandskabet vores opbakning til at råbe højt, at nu må den pensionsalder stoppes. Den skal ikke hæves, lød det således fra Jakob Nerup.

Velfærdsforligets præmis

Den stigende pensionsalder indgår som en hjørnesten i velfærdsaftalen fra 2006, der har det sigte, at pensionsalderen skal stige i takt med, at den gennemsnitlige levealder bliver højere. Velfærdaftalen er indgået mellem den daværende V-K-regering, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre.

Spørgsmålet om pensionsalder og hvornår det er rimeligt, at man kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet var et hedt emne op til og under det seneste folketingsvalg. Socialdemokratiet har lovet at komme med en ordning, der sikrer ret til tidlig pension for de mest nedslidte på arbejdsmarkedet. Det bliver tidligst på den anden side af overenskomstforhandlingerne i foråret 2020, lyder det nu fra S-regeringen.

Den aktuelle pensionsalder blev 1. januar i år sat op med et halvt år til 65,5 år. Den 1.7. 2020 stiger den til 66 år. I januar 2021 får pensionsalderen yderligere et halvt år i vejret, og det samme sker igen ved årskiftet 2022. Da vil pensionsalderen være 67 år.

Bedre arbejdsmiljø

Men når folk skal gå stadig senere på pension, så er der  brug for et arbejdsmarked, som folk kan holde til at blive på. Det gælder både fysisk og psykisk, lød det fra kongressen.

I det hele taget er det helt afgørende, at der bliver taget meget bedre hånd om det psykiske arbejdsmiljø, hvis det overhovedet skal være realistisk, at vi kan blive længere tid på arbejdsmarkedet. Det slog Kirsten Estrup Madsen, formand for HK Privat Nordjylland, fast i sit indlæg. 

– Kan vi fastholde seniorer længere? Ja, helt sikkert - hvis arbejdsvilkårene er i orden, sagde Kirsten Estrup Madsen.

– Alt tyder desværre på, at det psykiske arbejdsmiljø bliver værre og værre. Vi behøver ikke flere beviser for, at vi er på vej i den forkerte retning.  

Simon Tøgern, formand for HK/Privat, er enig i, at nedslidning - fysisk såvel som psykisk - er en af de helt store udfordringer:

–En af de ting, vi bør snakke om, er en reel mulighed for sporskifte midt i arbejdslivet. Det er den progressive måde at møde de udfordringer på. Det kræver, at vi får skabt et tilbud på et ordentligt økonomisk fundament, da det er de færreste, som midt i livet har mulighed for at leve af en SU.

Lighed i alderdommen

Simon Tøgern har følgende bud på større lighed i alderdommen set i forhod til pensionsalderen:

– Vi skal tænke helt anderledes. Man kunne tænke en form for værnepligt på arbejdsmarkedet, hvor man skal præstere x antal år på arbejdsmarkedet, før man har ret til alderspension. Det vil være den virkelige demokratisering af alderspensionen, sagde HK/Privats formand i sin replik til de delegerede.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. sep. 2019 - 10:21   11. sep. 2019 - 17:32

HK/Privat kongres

noc@arbejderen.dk
HK/Privat kongres 2019

HK/Privat holder kongres den 8.-10. september på Comwell Kolding.  

På kongressen deltager 337 delegerede, der skal vælge ny næstformand, diskutere krav til overenskomstforhandlingerne 2020 og vedtage mål for forbundets indsats de næste fire år.

HK/Privat er med sine 110.000 medlemmer den største sektor i HK og blandt de største organisationer i fagbevægelsen. 

HK/Privat blev dannet på en stiftende kongres i 2003 og er en fusion mellem de gamle sektorer HK/Service og HK/Industri.

Siden stiftelsen har der været kongres hvert 4. år, og kongressen 2019 er fjerde ordinære kongres.

 Kilde: HK