17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Protester begrænser fyringer i København

Spareplan for Byens Drift

Protester begrænser fyringer i København

De ansatte, der står for renholdning af veje og pasning af grønne områder i København, har i månedsvis protesteret mod stor spareplan. Der er stadig lagt op til nedskæringer, men langt færre end først planlagt står nu til fyring.

Omkring 70 deltog i demonstrationen mandag.
FOTO: Niels Gether Nielsen
FOTO: Niels Gether Nielsen
Fællestillidsmand Rasmus Bredde holder tale.
FOTO: Niels Gether Nielsen
FOTO: Niels Gether Nielsen
FOTO: Niels Gether Nielsen
FOTO: Niels Gether Nielsen
FOTO: Niels Gether Nielsen

Det har tidligere været meldt ud, at 60 af de i alt 385 ansatte i Byens Drift i Københavns Kommune risikerer at miste deres arbejde. Der er tale om de arbejdere, der står for renholdning af veje og pasning af grønne områder.

Vi var ikke nået dertil, hvis vi ikke havde rejst os op og sagt, at det her ikke er i orden.
Rasmus Bredde, fællestillidsrepræsentant

Men efter massive protester er der nu udsigt til, at kun meget få vil ende med at få en fyreseddel. 

– Det er vi selvfølgelig glade for. Der er ingen tvivl om, at vi ikke var nået dertil, hvis vi ikke havde rejst os op og sagt, at det her ikke er i orden, siger Rasmus Bredde, der er fællestillidsrepræsentant for 3F'erne ved ét af de tre centre, der tilsammen udgør Byens Drift. 

Han understreger, at det resultat kun er opnået i kraft af de omfattende protester mod spareplanen.

Omfattende protester

Kollegaer har henvendt sig til politikerne, tillidsfolkene har haft foretræde for Teknik- og Miljøudvalget, der har været flere demonstrationer, og de ansattes fagforening har presset politikerne.

I den proces er det også lykkedes at få et forslag om udlicitering af 40 procent af opgaverne minimeret kraftigt, så det nu ikke er 170 ansatte, men i stedet omkring 40 ansatte, der vil blive berørt af udliciteringer.

>> LÆS OGSÅ: Tillidsfolk advarer mod udlicitering af renholdning i København

Samtidig med at de ansatte glæder sig over færre fyringer og mindre udlicitering, er de frustrerede over, at politikerne fastholder planen om at spare og effektivisere på området. Målet er nu at spare omkring 34 millioner kroner om året. Spareplanen baserer sig på en rapport fra konsulentfirmaet EY, det tidligere Ernst & Young.

Beløbet skal blandt andet findes ved, at affaldskurve skal tømmes sjældnere, så de når at blive helt fulde, og ved at udskifte mindre affaldskurve med nogle større beholdere. Den del af spareplanen skal give omkring 10 millioner kroner.

– Det med større beholdere giver mening. De skal tømmes ved hjælp af maskiner, så det øger ikke belastningen på os. Men at de små kurve skal være helt fulde betyder øget nedslidning, understreger Rasmus Bredde. 

Efter de ansattes protester har politikerne slået fast, at spareplanen ikke må betyde et dårligere arbejdsmiljø. 

>> LÆS OGSÅ: Forvaltning vil se nærmere på spareplan

I mandags vedtog politikerne så det næste skridt i spareplanen, mens en gruppe ansatte og deres støtter demonstrerede foran rådhuset. Her nåede politikerne til enighed om, at der kan spares omkring 22 millioner kroner ved at lave en bedre ruteplanlægning og ved at skære det, der betegnes som overproduktion, væk.

– De påstår, at vi på nogle områder leverer for god kvalitet i dag. Der er da nogle steder, hvor der nok kan hentes noget, men det her svarer til, at man skal lave det samme arbejde med 39 færre fuldtidsansatte. Det kan altså ikke lade sig gøre med samme kvalitet, understreger Rasmus Bredde.

Til oktober skal politikerne så behandle sidste del af spareplanen, hvor der skal ses på bedre udnyttelse af de ansattes arbejdstid. Et af forslagene her har været, at folk skal holde frokostpause "ude i byen" i stedet for som nu at mødes på såkaldte vejpladser, hvor de kan vaske hænder og spise deres medbragte mad sammen.

Nye arbejdsopgaver og uddannelse

Når der trods de planlagte nedskæringer alligevel er udsigt til, at de fleste kan beholde deres arbejde, skyldes det blandt andet nye arbejdsopgaver.

– En række opgaver bliver taget hjem fra udlicitering, ligesom man har fundet ud af, at nogle af vores folk også skal tage sig af de nye metroforpladser. Og så har man lyttet til vores forslag om at få gang i noget uddannelse af specialarbejdere og gartnere, siger Rasmus Bredde.

Derudover er kommunen indstillet på at lave en frivillig fratrædelsesordning og benytte sig af naturlig afgang, hvor en stilling nedlægges, når en ansat siger op. 

Forvaltningen fastholder, at der kan sikres samme kvalitet, selvom der skal spares omkring 34 millioner kroner og være omkring 60 mand færre til at klare de nuværende arbejdsopgaver.

Men den påstand holder ikke stik, er de ansatte og deres tillidsfolk helt sikre på. 

De er dødtrætte efter i en årrække at være blevet slæbt gennem en række af spareplaner, udbud og omstruktureringer, der skaber konstant usikkerhed.

– Folk er tyndslidte og har brug for ro om driften. De ønsker bare at kunne gå på arbejde og levere en god kvalitet til byens borgere samtidig med, at de har nogle ordentlige arbejdsforhold, siger Rasmus Bredde.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. sep. 2019 - 13:59   23. sep. 2019 - 10:46

Nedskæringer

ur@arbejderen.dk