24 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Britisk premierminister: Storbritannien forlader EU om 29 dage

Konservativ partikongres

Britisk premierminister: Storbritannien forlader EU om 29 dage

Onsdag præsenterede premierminister Boris Johnson i sin tale på den konservative partikongres sit forslag til en brexit-aftale, der udgør "et kompromis". Hvis EU siger nej, er Storbritannien parat til at træde ud af EU uden en aftale.

Ifølge den britiske premierminister Boris Johnson skal Storbritannien forlade EU's toldunion, men bibeholde en særlig midlertidig ordning for Nordirland. Her foto fra talen i Manchester onsdag.
FOTO: Oli Scarff/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Storbritannien er parat til at træde ud af EU uden en aftale.

Det sagde den britiske premierminister, Boris Johnson, onsdag på det konservative partis årlige kongres i Manchester.

Vi lægger op til  et kompromis fra begge sider. Det tillader, at Storbritannien helt og holdent forlader EU og tager kontroll over egen handel.
Boris Johnson, premierminister

Han præsenterede i talen sit forslag til en brexit-aftale som en aftale, der udgør "et kompromis", skriver det britiske dagblad The Guardian.

Premierministeren vil "afslutte forhandlinger" med EU inden den 11. oktober.

– I Bruxelles vil vi i dag fremlægge dét, jeg mener, er et fornuftig og rimeligt forslag, som lægger op til kompromis fra begge sider. Samtidig skal det tillade, at Storbritannien helt og holdent forlader EU og tager kontrol over egen handel, sagde Johnson.

Irland og Nordirland

Ifølge Boris Johnsons tale skal Storbritannien forlade EU's toldunion, men bibeholde en særlig midlertidig ordning for Nordirland, som forbliver i det indre marked nogle få år endnu.

Se Boris Johnsons tale i Manchester 2. oktober her.

Johnson har været stærkt kritisk over for den aftale, som hans forgænger Theresa May forhandlede på plads med EU, fordi den betyder, at Nordirland skal forblive i store dele af EU's indre marked indtil 2025.

Premierministeren lovede i sin tale, at der ikke bliver kontroller ved eller nær grænsen mellem Irland og Nordirland.

– Vi vil under ingen omstændigheder have kontrol ved eller i nærheden af grænsen i Nordirland. Vi vil respektere fredsprocessen og Langfredagsaftalen, sagde han.

Langfredagsaftalen fra 1998 handler om lokalt selvstyre i Nordirland, og blev indgået mellem Storbritannien, Irland og de vigtigste partier i Nordirland, inklusive det republikanske Sinn Fein.

"Kontrol over egen handel"

Boris Johnson gav udtryk for håb om, at EU ville acceptere dette krav, for ellers er der kun ét alternativ; At Storbritannien forlader EU 31. oktober uden en aftale, sagde han.

– Vi vil gå videre og beskytte de eksisterende reguleringsordninger for landmænd og andre virksomheder på begge sider af grænsen. Og på samme tid vil vi give Storbritannien mulighed for at trække sig ud af EU, så vi kan få kontrol over vores egen handelspolitik, sagde Johnson til stort bifald fra salen. 

I talen gav han udtryk for, at praktiske detaljer om toldkontrollen ikke bør stå i vejen for en aftale.

– Jeg advarer imod, at vi ikke får en aftale på grund af en eller anden "teknisk diskussion" om, nøjagtig hvordan en fremtidig toldkontrol skal se ud. Husk på, at teknologien for dette blver stadig bedre og bedre, så det er ikke noget problem.

>> LÆS OGSÅ: Labourformand vil udfordre Boris Johnson

Han gik ikke selv i detaljer om sagen, men dagbladet The Telegraph skriver, at Johnson vil tilbyde EU at indføre en form for toldkontrol på den irske ø, som ikke må foregå på eller tæt på grænsen mellem Irland og Nordirland.

Hvis det alligevel bliver en teknisk diskussion som forhindrer en aftale, så forlader Storbritannien EU uden en aftale.

– Dette er ikke et udfald, vi ønsker, men det er noget, vi er forberedt på, sagde Boris Johnson.

Håber på veto

Ifølge The Telegraph ønsker Boris Johnson, at flere EU-lande nedlægger veto mod, at Storbritannien endnu en gang udsætter datoen for brexit. Det er ellers noget, som et flertal i det britiske parlament har pålagt Boris Johnson at gennemføre.

Ved et veto fra et eller flere EU-lande kan Storbritannien ikke udsætte brexit.

Senest har den britiske statsadvokat mindet om, at hvis ikke Boris Johnson adlyder parlamentet, vil dronningen afsætte ham.

Det ser dog ikke ud til at skræmme Johnson, bemærker dagbladet The Sun.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. okt. 2019 - 14:05   02. okt. 2019 - 17:20

Storbritannien

ah@arbejderen.dk
Resultatet af Brexit
  • Folkeafstemningen fandt sted den 23. juni 2016. 
  • 46,5 millioner britiske vælgere kunne deltage i folkeafstemningen.
  • 72,2 procent af de stemmeberettigede deltog.
  • 51,9 stemte for at forlade EU – det svarer til 17.410.742 stemmer
  • 48,1 stemte for at blive i EU – 16.141.241 stemmer.
  • 26.033 stemmer blev afvist.
  • I England og Wales stemte et flertal for at forlade EU.
  • I Nordirland og Skotland stemte flertallet for at blive i EU.
  • I 62 procent af alle valgkredse, hvor partiet Labour dominerer, stemte et flertal for at forlade EU ved folkeafstemningen i 2016.

Kilde: BBC