25 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ecuadors regering dropper IMF-nedskæringer

Efter 12 dages protester

Ecuadors regering dropper IMF-nedskæringer

Efter 12 dages omfattende protester og strejker i hele landet bøjer Ecuadors præsident sig og trækker sit dekret om nedskæringer og forringelser af arbejdsmarkedsloven. Dekretet kommer i kølvandet på et lån fra valutafonden IMF.

Fra protesterne i Quito.
FOTO: Rodrigo Buendia/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

12 dages omfattende strejker og protester skulle der til, før Ecuadors præsident Lenin Moreno bøjede sig og skrottede dekret 883.

Protesterne startede den 3. oktober, da Lenin Moreno annoncerede dekret 883 i en tale på TV.

Dekretet ville have medført prisstigninger på mellem 25 og 120 procent på diesel og benzin samt andre nedskæringer og forringelser.

Dekret 883 kom i kølvandet på en låneaftale med Den Internationale Valutafond (IMF). Ifølge aftalen, der blev indgået i marts, modtog Ecuadors regering et lån på 4,2 milliarder dollars mod til gengæld at gennemføre omfattende nedskæringer i statens udgifter.

FN har mæglet

Aftalen kom i stand på et møde mellem præsident Lenin Moreno, lederne af protestbevægelsen CONAIE og Arnaud Peral, en repræsentant fra FN, skriver den latinamerikanske TV-station TeleSur.

Desuden skal der nedsættes en kommission, der skal udfærdige et nyt dekret. Kommissionen skal bestå af repræsentanter fra dialogmødet, repræsentanter fra de oprindelige folk og regeringen med FN og den katolske kirke som mæglere.

Protesterne startede den 3. oktober, da Lenin Moreno annoncerede dekret 883 i en tale på TV. I spidsen for protesterne stod CONAIE, en paraplyorganisation for Ecuadors oprindelige befolkning.

>>LÆS OGSÅ: Protester mod nedskæringer i Ecuador fortsætter

CONAIE opfordrede til at demonstrere i hovedstaden Quito, og omkring 20.000 demonstranter strømmede mod hovedstaden, hvor de ankom natten mellem mandag og tirsdag i sidste uge.

2000 sårede

Her forsøgte politi og militær at inddæmme demonstranterne med magt. Præsidenten indførte undtagelsestilstand og flyttede selv sammen med regeringen til byen Guayaquil.

Men protesterne fortsatte med uformindsket styrke i hele landet. Og lørdag gav Lenin Moreno militæret og politiet frie hænder til at kvæle protesterne.

Der blev indført udgangsforbud, og demonstranterne blev mødt med tåregas, skarp ammunition og vejafspærringer. Blandt andet beskød militær og politi fredelige demonstranter ved parlamentet i hovedstadens centrum. 

Også TV-stationen TeleSurs udsendelser blev blokeret.

Den voldsomme magtanvendelse har fået konsekvenser for demonstranterne:

– Vi har over 2000 sårede, 1000 er fængslet 10 er blevet dræbt … og 100 er savnede, siger Jaime Vargas, der er formand for CONAEI, ifølge TeleSur.

Han tilføjer, at der har været mange krænkelser af menneskerettigheder, og CONAEI kræver, at både landets forsvars- og indenrigsminister bliver fyret. Det krav er foreløbig ikke blevet opfyldt.

Guvernør anholdt

På trods af søndagens aftenmøde mellem regeringen og protestbevægelsens ledelse fortsætter myndighederne med at slå ned på sine modstandere. Tidligt mandag morgen lokal tid blev Paola Pabón, guvernør i provinsen Pichincha, anholdt i sit hjem. 

Paola Pabón blev bogstaveligt taget på sengen, mens hendes hjem blev ransaget på ordre fra statsanklageren, skriver TeleSur.

Politiets aktion blev filmet live på Facebook.

– I dag trængte de [politiet, red.] ind i mit hus ved daggry og slog døren ind, mens jeg lå og sov. De har tilbageholdt mig uden beviser. At være i opposition i et demokrati kan ikke være en forbrydelse, siger Paola Pabón i videoen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. okt. 2019 - 08:31   15. okt. 2019 - 13:31

Ecuador

mj@arbejderen.dk
Protester i Ecuador 2019
  • Hovedstad: Quito.
  • Befolkning: 17 millioner. Heraf 65 procent mestizer (blanding af oprindelig befolkning og hvid), 25 procent oprindelig befolkning og syv procent hvide. 
  • Valuta: US-dollar.
  • Præsident Lenin Moreno kom til magten i 2017.
  • Moreno indgik i februar-marts 2019 en aftale om et lån på 4,2 milliarder dollars med valutafonden IMF mod til gengæld at gennemføre en række nedskæringer.
  • Den 1. oktober meddelte Lenion Moreno, at regeringen delvist vil fjerne statsstøtten til benzin og diesel, gennemføre en arbejdsmarkedsreform og en skattereform.
  • Det har udløst store protester og strejker siden torsdag den 3. oktober.
  • Ecuador er et olieproducerende land og medlem af de olieeksporterende landes organisation OPEC, men forlader organisationen ved årsskiftet 2019-2020.
  • Landet ligger nummer 30 på listen over lande, der producerer mest olie. Ecuador producerer 550.000 tønder om dagen (2016). 

Kilder: CIA – The World Factbook, Reuters, TeleSur.