23 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lula kræver at Højesteret dømmer ham uskyldig

Justitsmord i Brasilien

Lula kræver at Højesteret dømmer ham uskyldig

Mens tusinder i Brasilien og internationalt kæmper for løsladelse af Lula da Silva, slår ekspræsidenten fast, at han ikke bare vil løslades, men kræver en dom, der fastslår hans uskyld i anklagerne mod ham for korruption.

Lula da Silva var Brasiliens præsident fra 2002 til 2010, hvor han blev efterfulgt af partifællen Dilma Rousseff. Under de to præsidenter skete der en stor omfordeling til arbejdere og fattige. Lula da Silva stod til at genvinde præsidentposten i 2018, da højrekræfterne slog til med anklager om korruption.
FOTO: Ricardo Stuckert/Wikimedia
1 af 1

Brasiliens tidligere præsident Lula da Silva har nu siddet fængslet i 550 dage. I går, torsdag den 17. oktober, blev der indledt en appelsag ved Brasiliens føderale højesteret. Her skal dommerne afgøre, om Lula da Silva skal løslades, mens behandlingen af en appelsag kører. 

Lula da Silva har nu udsendt en hilsen til nationen, hvori han slår fast, at han ikke ønsker løsladelse for enhver pris.

Men Lula har ved starten på sagen erklæret, at han ikke primært går efter en hurtig løsladelse. Han kræver derimod, at dommerne ved landets højesteret sætter sig grundigt ind i sagen og derefter afsiger en kendelse om tiltalefrafald. Lula gentager sine erklæringer fra byret og første appelret om, at han er uskyldig i anklagerne om korruption. Han afviser 100 procent at skulle have modtaget en ferielejlighed af et byggefirma til gengæld for at sikre firmaet statslige projekter.

Torsdag var der en demonstration til støtte for Lula da Silva ved den føderale højesteret i regeringsbyen Brasilia. Den var indkaldt af den faglige landsorganisation CUT, af Lulas parti PT, af en række masseorganisationer og af den internationale komité "Lula Livre", som kræver ekspræsidenten løsladt.

Kampagnen: Frihed til Lula

Den internationale komité har iværksat en underskriftindsamling, som på tidspunktet for demonstration lå på knap 99.000.

>> SKRIV UNDER HER: Frihed til Lula

Der er to begrundelser for at kræve Lulas løsladelse. Den ene er ganske enkelt, at Lula er uskyldig, og at hans fængsling skyldes et politisk komplot mod ham, der skulle sikre, at han ikke kunne stille op ved sidste års præsidentvalg, som han ifølge meningsmålinger stod til at vinde.

Påstanden om Lulas uskyld støttes af det faktum, at anklagerne ikke har kunnet fremlægge beviser for anklagerne ved byretten og senere en appelret. Tværtimod har forsvarer kunne fremlægge dokumenter, der viser, at den ferielejlighed, som en central anklage handler om, tilhører en helt anden person end Lula og hans hustru.

Dommen bygger derfor på vidneudsagn og indicier, og i juni måned i år blev det afsløret af netmediet The Intercept, at dommeren Sergio Moro, der har dømt Lula skyldige og idømt ham over 12 års fængsel, under sagens behandling samarbejdede med anklagerne. Moros tætte forbindelser til Lulas fjender i højreoppositionen blev siden bekræftet, da Jair Bolsonaro efter at have vundet præsidentvalget udnævnte Moro til justitsminister i sin regering.

>> LÆS OGSÅ: Lulas fængsling var justitsmord

Den anden begrundelse for at kræve Lula løsladt bygger på en paragraf i grundloven, som understreger retsprincippet om, at en person er uskyldig, indtil det modsatte er bevist og stadfæstet med en dom. På den baggrund kræver advokater nu, at Lula sættes fri, mens appelsagen ved højesteret behandles. Hvis Højesteret giver sagsøgerne medhold, vil det medføre løsladelse af flere tusinde, som sidder i fængsel mens deres sager behandles ved en appeldomstol.

En hilsen til nationen

Men Lula da Silva har nu udsendt en hilsen til nationen, hvori han slår fast, at han ikke ønsker løsladelse for enhver pris. Han vil ikke kun løslades på basis af juridiske spilfægterier, men kræver, at dommerne ved højesteret sætter sig ind i sagen.

– Jeg kræver min fulde frihed og et dokument på min uskyld, siger han ifølge netavisen UOL.

I et håndskrevet brev stilet til det brasilianske folk – Ao Povo Brasileiro – fra 30. september skriver han blandt andet: "Jeg vil ikke sælge min værdighed for frihed. Jeg ønsker, I skal vide, at jeg ikke accepterer, at der indgås en studehandel om mine rettigheder og min frihed. Jeg har bevist, at anklagerne imod mig er falske. Det er dem, ikke mig, der er fanget i de løgne, som de har fortalt Brasilien og hele verden."

Global kampagne

Der er meget stor opmærksomhed om sagen mod Lula i lande i hele verden.

Da Spaniens Kommunistiske Parti, PCE, holdt en stor fest i Madrid i slutningen af september, havde de inviteret Lulas efterfølger på præsidentposten, Dilma Rousseff, til at tale. Rousseff, som selv blev styrtet ved et såkaldt parlamentarisk kup i 2016, sagde i sin tale i Madrid, at "Lula repræsenterer kampen mod nyliberalismen og fascismen", skriver partiets avis Mundo Obrero.

I Cuba har fagbevægelsen og studenterbevægelsen iværksat en national kampagne med indsamling af underskrifter på kravet om frihed til Lula da Silva. 

– Luiz Ignácio Lula da Silva kæmper fra fængslet for igen at kunne repræsentere Arbejderpartiet i Brasilien og føre en politik for opgør med sult og elendighed blandt tusinder af sydamerikanere samt en politik, der skal give de ejendomsløse lige muligheder, siger Yulián León, som er formand for Cubas faglige LO i byen Camagüey, ifølge Prensa Latina.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. okt. 2019 - 09:08   29. okt. 2019 - 14:47

Brasilien

se@arbejderen.dk
Operation Bilvask
  • Den brasilianske korruptionsskandale er kendt under navnet Operation Bilvask.
  • Den involverer det statslige olieselskab Petrobras og handler om bestikkelse.
  • Højtstående folk i Arbejderpartiet PT, det daværende regeringsparti PMDB og det konservative Brasiliens Socialdemokrati PSDB skulle have modtaget bestikkelse, som er anvendt til politiske kampagner. 
  • Metoden har angiveligt været, at der er udskrevet for store regninger for opgaver udført for olieselskabet. De ekstra penge er tilbageført til personer og partierne.
  • Den i 2016 afsatte præsident Dilma Rousseff er ikke anklaget for at have modtaget penge, men var mistænkt for at have kendt til korruptionen i sin tid som formand for bestyrelsen i Petrobras frem til 2010.
  • Der blev indledt undersøgelse mod den tidligere præsident Lula da Silva i 2016. Mistanken var, at en ferielejlighed er betalt med penge fra Petrobras. Lula er idømt 12 års fængsel.
  • Der er rejst sager mod næsten 300 personer. Op mod 100 er dømt i sagen, der handler om et samlet beløb på over tre milliarder dollars. En af de markante domme blev afsagt 8. marts 2016. Den lød på 19 års fængsel til Marcelo Odebrecht for bestikkelse med 30 millioner dollars. Han var administrerende direktør i Grupo Odebrecht, Brasiliens største byggevirksomhed.

Kilder: BBC, Wall Street Journal, TeleSur & Wikipedia