23 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

3F og firmaet Hoffmann bruger viden mod social dumping

Sammen mod dumping

3F og firmaet Hoffmann bruger viden mod social dumping

Entreprenørfirmaet Hoffmann og 3F BJMF samarbejder mod social dumping. Informationsmøder for udenlandske håndværkere er et overset og nyttigt redskab, lyder deres erfaringer.

Her ses Jakob Mathiassen ved Hoffmanns plads i Carlsberg Byen – foran opslag, der på forskellige sprog fortæller om samarbejdet mellem 3F BJMF og entreprenøren.
FOTO: 3F BJMF
1 af 1

I den offentlige debat om, hvilke værktøjer der kan sikre ordentlige løn- og arbejdsforhold til de titusinder af udenlandske arbejdere, der knokler i Danmark, er det oftest myndighedernes muligheder for kontrol, der bliver fremhævet. 

Det er på høje tid, at vi inddrager de udenlandske arbejdere i kampen for deres egne løn- og arbejdsforhold.
Jakob Mathiassen, 3F BJMF

Men på byggepladsen Mineralvandsfabrikken i Carlsberg Byen i København har entreprenørfirmaet Hoffmann og 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) valgt en anden fremgangsmåde i kampen mod social dumping. De har siden februar måned i år holdt møder med de udenlandske arbejdere og oplyst dem om deres rettigheder og muligheder i Danmark. 

– Der er ikke noget galt med øget kontrol, men det er på høje tid, at vi også bruger tid og penge på at informere de udenlandske kolleger om deres rettigheder og dermed inddrage dem i kampen for deres egne løn- og arbejdsforhold, siger Jakob Mathiassen, der er faglig sekretær i BJMF med ansvar for Carlsberg Byen. 

Svært at måle effekten

Han fortæller til Arbejderen, at det usædvanlige samarbejde mellem arbejdsgiver og fagforening er iværksat for at forebygge grov udnyttelse og underbetaling af udenlandsk arbejdskraft under byggeriet. Hoffmann står for at bygge en karré med nye boliger samt ombygning af eksisterende fredede bygninger.

Møderne holdes som udgangspunkt hurtigt efter, at en ny virksomhed ankommer på pladsen. Det, vurderer Jakob Mathiassen, giver mulighed for hurtigt at opdage, hvis der er problemer.

Erfaringerne med informationsmøderne, som der har været holdt foreløbig syv af med tilsammen 60-70 håndværkere, er positive. Også selvom det kan være svært umiddelbart at måle effekten.

– Vi kan ikke sige, at det her fjerner eller forhindrer social dumping. Men fra at de udenlandske arbejdere er passive tilskuere til deres egen eventuelle underbetaling og udnyttelse, så bliver de på den her måde en potentiel part.

– Vores erfaring er, at hvis vi ikke får dem, det her handler om, aktiveret, så vinder vi ikke kampen mod dumping, mener Jakob Mathiassen.

>>LÆS OGSÅ: Metroarbejdere nedlægger arbejdet

Hvad er aftaler, og hvad er lovgivning?

Uanset om de udenlandske arbejdere er i Danmark for første gang, eller de har været her i flere omgange, så er det kendetegnende, hvor lidt de ved om det danske samfund. De kender hverken de danske love eller de danske overenskomster, men på informationsmøderne fortæller fagforeningen om det danske samfund og de rettigheder, man har som lønmodtager.

– Folk er som regel meget forsigtige, men det gennemgående er den her ahaoplevelse, de tydeligvis får, når de hører, at lønnen er aftalt mellem fagforening og arbejdsgiver og ikke er bestemt af politikerne. Og at de har ret til feriepenge og pension.

Hoffmann hjælper BJMF med at sikre, at alle de udenlandske kollegaer på byggepladsen deltager i mødet. Dertil kommer, at mødet bliver afholdt i arbejdstiden, og uden at deres arbejdsledelse er til stede, så de udenlandske kollegaer kan tale frit fra leveren.

– Vi tror på, at vi ved at inddrage folk og give dem viden om det land, de arbejder i, måske også kan få dem til at reagere, hvis de oplever, at noget er forkert. 

Firmaer uden overenskomst ryger ud

Hvis 3F BJMF hører om problemer på pladsen, så samarbejder totalentreprenøren, bygherren og fagforeningen om at løse dem lokalt, og helst i samarbejde med de udenlandske kollegaer. 

Gennem samarbejdet i Carlsberg Byen har både fagforeningen og entreprenørselskabet gjort sig værdifulde erfaringer med, hvor omfattende problemerne med social dumping er i byggebranchen i dag. Det sker tit, at en opgave bliver solgt videre fra én underentreprenør til en anden både to og tre gange, hvilket gør det uigennemskueligt, hvem der arbejder for hvem.

– Det kan man ofte kun opdage ved at tale med de folk, det hele drejer sig om, bemærker Jakob Mathiassen og fortsætter:

– Fagbevægelsen står lidt alene med det gigantiske arbejde, det er at oplyse de mange tusinder af udenlandske kolleger i den københavnske byggebranche, og netop derfor er vi ekstra glade, når et ansvarsbevidst entreprenørselskab sikrer, at vi kan informere dem ude på byggepladsen, siger Jakob Mathiassen.

>>LÆS OGSÅ: Stilladsfolk blokerer BIO4 og Metal vil have styr på udenlandske svejsere

Får styr på overenskomsten

I den periode, samarbejdet og informationsmøderne har kørt, har Hoffmann, som har hovedentreprisen på stedet, bedt underentreprenører om at opsige samarbejdet med fire virksomheder, der ikke ville tegne overenskomst. Derudover er der blevet tegnet en ny overenskomst med en virksomhed på grund af ordningen.

De ansatte i BJMF har brugt tusindvis af timer på at afdække og bekæmpe udnyttelse og underbetaling af udenlandske arbejdere på job i Danmark. Ikke mindst etableringen af metrobyggeriet, hvor der har været ekstra mange udenlandske firmaer inde over, har været med til at tydeliggøre social dumping og dets omfang.

>>LÆS OGSÅ: I dag åbner metrolinjen Cityringen – her er bagsiden af medaljen

Arbejderen har henvendt sig til Hoffmanns for en kommentar. Presseafdelingen svarer, at administrerende direktør Torben Bjørk Nielsen ikke ønsker at udtale sig om samarbejdet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. okt. 2019 - 06:23   31. okt. 2019 - 18:46

Social dumping

noc@arbejderen.dk