Erfaringerne fra OK17 og OK18 stod centralt, da formand Bjarne Høpner aflagde beretning på 3F Københavns generalforsamling i Østerbrohuset den 21. oktober.
Ved OK20 skal en musketéred, eller hvad man nu vil kalde det, være retnings-givende for de 450-500.000 privatansattes forhandlinger og kamp.
Bjarne Høpner, 3F København
I 2017 var 3F'erne i front, da de med 60 procent af stemmerne afviste et forlig, der blandt andet gav arbejdsgiverne ret til at forlænge arbejdstiden fra 37 til 42 uger ugentligt. I 2018 var solidariteten på tværs af fagforeninger og brancher i det offentlige dét, der sikrede et betydeligt lønløft til de lavestlønnede.
Centralt stod også manden selv, Bjarne Høpner, der trak sig tilbage fra sin post på generalforsamlingen. Det skete efter 42 år som fagligt aktiv. 18 år først som formand for Lager, Post og Servicearbejdernes Forbund (LPSF) og siden 2013 for 3F København, der opstod efter fusionen mellem LPSF, Kvindeligt Arbejderforbund (KAD), en række SiD-fagforeninger og andre.
Men inden da lovede han, at i OK20 skulle en "musketéred, eller hvad man nu vil kalde det," være retningsgivende for de 450-500.000 privatansattes forhandlinger og kamp. 3F København støtter således en fælles tillidsmandskonference i Odense Congress Center den 27. oktober, som forbundet inviterer til, selv om man ifølge Høpner ikke er helt tilfreds med deltagertal og dagsorden.
>>LÆS OGSÅ: 3F samler 900 tillidsfolk til stormøde i Odense

Social dumping og ulighed
Et andet hovedpunkt i den afgående formands beretning var kampen mod social dumping, især i de mest betændte brancher hotel og restauration, rengøring, transport og byggebranchen samt kampen mod øget social ulighed og de forringelser, der er sket af dagpengene og andre sociale ydelser.
Sidst, men ikke mindst, slog Bjarne Høpner et stort slag for, at hver enkelt af de 15.000 medlemmer af 3F København aktivt gik i kødet på ikke-organiserede kolleger og på nye, unge kolleger for at blive organiseret solidarisk. Han udtrykte sin foragt for, at medierne og politikere gør personer, der "nasser" på de resultater, som de overenskomstansatte har tilkæmpet sig, til helte – sammen med businessfolkene i de gule fagforeninger.
Kongressen vedtog en udtalelse med 3F Københavns hovedkrav til OK20. Kravene går på lønninger, pensionordninger, arbejdstid, efteruddannelse, bekæmpelse af social dumping og sikring af forhandlingsretten. Med henvisning til, at "vi skrev historie ved OK18, fordi vi stod skulder ved skulder. Offentligt og privatansatte stod sammen."
Forventningens glæde ...
En anden udtalelse havde fokus på kampen mod social dumping, plus et opgør med den EU-dikterede budgetlov og for styrkelse af den offentlige sektor og et opgør med velfærdsforliget til fordel for en pensionsreform til fordel for nedslidte og ældre. Det sidste helt i tråd med stærke krav og udtalelser fra den nylige 3F-kongres i Aalborg. Og endelig krav om en solid forbedring af dagpengesatserne og fjernelse af opholdskravet.
"Det siges, at forventningens glæde er ofte den største. Men der skal mere til". Sådan hedder det lakonisk i udtalelsen, som adresserer de udbredte "forventninger til den ny regering".
Drop ghettopakken
Generalforsamlingen adresserede også kampen for at forsvare og udbygge den almene boligsektor. Deltagerne vedtog en udtalelse, der direkte opfordrer regering, byrådsmedlemmer og boligforeninger til at "tage ghettopakken af bordet" eller undsige den. Pakken indebærer etnisk og social udrensning af de laveste indkomster, socialt udsatte, pensionister, unge og ældre. Mennesker af alle hudfarver. Og også 3F'ere.
"Aktiv indsats" blandt alle medlemmer var kodeordet i Bjarne Høpners beretning, således også når det gælder kampen mod, at tusinder af mennesker sættes på gaden uden udsigt til forbedring af deres kår, men tværtimod forværring. Og udsigten til at gode boliger rives ned eller sælges til private udejere og kapitalfonde, der indenfor det sidste halve år har kunnet høste en stigning i lejeindtægter på gennemsnitligt 22 procent.
Ikke mindst unge mennesker i bevægelsen Almen Modstand har været aktive i kampen, og også 3F København har deltaget i modstanden mod ghettopakken lokalt – i Mjølnerparken og Tingbjerg, understregede John Ekebjærg-Jakobsen, da han fremlagde bestyrelsens anbefaling af udtalelsen. Han betonede videre, at også mennesker, der i årevis har stået på venteliste til en almen bolig, risikerer at blive slettet, hvis de opfylder ét eller flere 'ghettokriterier'.
Forslagsstilleren gjorde opmærksom på, at aktiv indsats også kunne indbefatte initiativer fra de flyttefolk og chauffører, der bliver involveret i udsætningsforretninger, chauffører af nedrivningsbulldozere og de håndværkere, bygnings- og stilladsarbejdere, der skal modernisere almene boliger, før de sælges til private udlejere, eller efter de er solgt.
Alsidig indsats
3F København rummer alsidige intiativer, der handler om solidaritet, ligestilling, anti-racisme og kamp mod diskrimination. Således fik indlæggene mod hetz mod LGBT'ere (LGBT er en international betegnelse, som dækker over lesbiske, bøsser (gay), bi- og transpersoner, red.) stor tilslutning. Det samme gjorde indlæggene for pensionisternes vilkår – og ikke mindst Jobpatruljens og andre unge 3F'eres store indsats for rekruttering og imod misbrug af unges arbejdskraft.

Bjarne Høpner modtog stående hyldest for både sin beretning og for beretningerne om hans store fagpolitiske indsats. Med ønsket om et godt og velfortjent otium.
Han startede som stilladsarbejder og blev formand for dem. Det samme var John Ekebjærg-Jakobsen såmænd, tillige med formand for Byggefagenes Samvirke, indtil han på generalforsamlingen blev valgt til ny formand efter Bjarne. Også dét med stående applaus.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278