17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Politikere vil tage kaffepausen fra kommunalt ansatte

Nedskæring i Rebild

Politikere vil tage kaffepausen fra kommunalt ansatte

I Rebild Kommune vil et flertal i byrådet afskaffe de ansattes kaffepause. De faglige organisationer i Nordjylland indkalder til demonstration onsdag, hvor budgettet forventes vedtaget.

Det er ikke første gang, de nordjyske fagforeninger optræder i fælles faglig aktion. I januar var protesten rettet mod byrådet i Mariagerfjord, der fyrede 42 ansatte, heraf seks tillidsrepræsentanter.
FOTO: Arbejderen
1 af 1

Onsdag eftermiddag klokken 16.30 står de nordjyske fagforeninger skulder ved skulder udenfor rådhuset i Støvring. Det sker i protest mod byrådets plan om at fratage de ansatte i Rebild Kommune den daglige formiddagspause.

I stedet for at misunde de, der har den pause, skulle man hellere kæmpe for, at alle fik ret til det. 
Katharina Antonsen, HK Kommunal Nordjylland

– Et flertal i byrådet mener åbenbart, det er i orden at inddrage et af de få goder, der er tilbage for medarbejderne, siger Katharina Antonsen, formand HK Kommunal Nordjylland, til Arbejderen. 

Hun fortsætter:

– De tror, at de kan få to millioner kroner i rede penge på den her konto. Jeg tror, de bliver slemt skuffede. Og jeg synes, det er en forfærdelig tankegang i jagten på besparelser at begynde at regne på den slags goder, som i princippet ikke kan gøres op i penge.

Kaffe gavner arbejdsmiljøet

Katharina Antonsen har selv arbejdet i Rebild Kommune, og hun ved, at det langt fra er hver dag, at der er tid til at holde kaffepause. Hun ved også, hvor stor betydning det har for at godt arbejdsmiljø, at kollegaerne kan vende stort som småt over en kop kaffe – det være sig problemer i arbejdet eller forhold kollegerne imellem.

– Og ingen insisterer da på at holde pause, hvis der er arbejde, der skal laves. 

– Det er et emne, som vi er nødt til at snakke om og tage alvorligt. Her i huset er vi næsten 80 ansatte, og vi i ledelsen har meldt ud, at det er bare no go, lyder det fra Katharina Hauge Antonsen
Arbejderen.dk

Hun møder borgere, som synes, det er mange skattekroner at bruge på kaffepause til personalet, men hun mener ikke, at en tiltrængt pause i en presset arbejdsdag kan gøres op i penge.

– Og i stedet for at misunde de, der har den pause, skulle man hellere kæmpe for, at alle fik ret til det. Sådan en pause er givet godt ud, hvis man vil have en god arbejdsplads, mener Katharina Antonsen. 

HK'erne er den største faggruppe, som bliver ramt af den beslutning, et flertal i byrådet forventes at træffe i morgen. Socialrådgiverne er en anden stor kommunal faggruppe, og kaffepausen bliver også taget fra akademikere, 3F'ere, medlemmer af Dansk Metal, Teknisk Landsforbund og mange andre fagforeninger.

Lander uden forvarsel i budgetforhandlingerne

Allan Busk sidder i byrådet i Rebild Kommune sammen med tre andre fra Den Sociale Fællesliste, der er imod den foreslåede besparelse. Allan Busk fortæller, uden dog at ville referere fra mødet, at forslaget om at fjerne kaffepausen uden forvarsel pludselig landede på bordet midt under forhandlingerne om næste års budget.

– Forslaget har to måske tre gange tidligere været indeholdt i det sparekatalog, som byrådet har fået udarbejdet op til de årlige budgetforhandlinger. Hver gang er det blevet afvist, fordi man politisk har stillet spørgsmålstegn ved, om den beregnede besparelse ville holde, siger Allan Busk til Arbejderen:

– Fordi det tidligere har været med i sparekataloget, har de respektive medarbejdergrupper haft mulighed for at komme med indsigelser, men det kunne de så ikke i år, fordi kaffepausen ikke indgik i sparekataloget. Det er bare ikke i orden.

En kotyme

Personalegodet er ikke skrevet ind i en overenskomst, men har fulgt de ansatte i Rebild og før i Støvring og Skørping, som i 2007 blev lagt sammen til én kommune. Kaffepausen kommer under det, der kaldes kotyme, der får samme status som en almindelig bestemmelse i en overenskomst, hvis kutymen har varet i omegnen af 25 år, og ingen af parterne har gjort indsigelse.

– I henhold til MED-aftalen, så er det her et drastisk indgreb i personalets arbejdstid, og derfor skal kaffepausen varsles opsagt med tre måneders varsel, forklarer Katharina Antonsen, der er særligt skuffet over socialdemokraterne, der støtter forslaget. 

Hun tror ikke, at onsdagens demonstration ændrer på beslutningen, men politikerne skal vide, at det vil være en upopulær beslutning, og at fagforeningerne i Nordjylland endnu engang har valgt at stå sammen for at vise deres holdning.

Fortsætter samarbejdet fra OK18

Sidst de nordjyske fagforeninger viste flaget i fælles aktion var i januar måned, hvor de tog opstilling udenfor rådhuset i Hobro.

>>LÆS OGSÅ: Fagforeninger slår ring om fyrede tillidsfolk

Det skete, fordi byrådspolitikerne i Mariagerfjord Kommune i forbindelse med 2019-budgettet uddelte fyresedler til 42 ansatte, heraf seks tillidsrepræsentanter.

Samarbejdet mellem de nordjyske fagforeninger blev bygget op under OK18, og det fortsætter:

"Vi skal vise, vi står sammen, og at vi ikke finder os i, at politikerne blander sig i vores aftaler politisk. Vi ses i Støvring på onsdag," hedder det således i et opslag på Facebook.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. okt. 2019 - 07:58   29. okt. 2019 - 11:11

Budget 2020

noc@arbejderen.dk