22 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Greenpeace blokerer 97 af Barclays' banker i Storbritannien

Spot på investeringer i fossile brændstoffer

Greenpeace blokerer 97 af Barclays' banker i Storbritannien

Mandag blokerede aktivister fra Greenpeace 97 af Barclays' banker rundt omkring i Storbritannien. Aktivisterne kræver, at storbanken stopper sine investeringer i fossile brændstoffer.

Greenpeace-aktion i Cardiff, Wales.
FOTO: Alex Stoneman/Greenpeace
1 af 1

Tidligt mandag morgen blev 97 af den britiske storbank Barclays' afdelinger i hele Storbritannien blokeret af aktivister fra den britiske afdeling af Greenpeace.

Banker er lige så ansvarlige for klimakrisen som de fossile brændsels-selskaber, de finansierer. Alligevel er de sluppet for kontrol i årevis. Vi har lukket filialer over hele landet for at sætte fokus på Barclays' rolle i at finansiere denne krise.
Morten Thaysen, Greenpeace

Bankens ansatte kunne ikke komme ind i bankerne, der blev overklistret med plakater og pop op-udstillinger om klimakatastrofer, i Belfast, Cardiff, Edinburg, London og Manchester.

Greenpeace kræver, at banken stopper sine investeringer i den fossile industri og i stedet investerer i vedvarende energi og på den måde bidrager til at takle den omsiggribende klimakrise.

1,9 billioner dollars i fossil energi

"Bag hvert eneste fossilt brændstofselskab er der en bank. Og Barclays er den værste i Europa og har pumpet 85 milliarder dollars fossile brændsler mellem 2016 og 2018", skriver Greenpeace.

Det inkluderer enorme summer, som banken har investeret på globalt plan i nogle af de mest forurenende brændstoffer som kul, tjæresand og fracking-selskaber, tilføjer organisationen.

Ifølge en rapport fra marts 2019 er Barclays den sjettestørste bankinvestor i fossil energi på verdensplan. I alt har 33 storbanker investeret 1,3 billioner dollars i fossil energi i 2016, 2017 og 2018 – de tre første år efter vedtagelsen af Parisaftalen.

– Barclays må stoppe med at finansiere klimakrisen. Det er derfor, vi i dag er gået i aktion. Oversvømmelser, skovbrande og rekordvarme i Antarktis, krisens påvirkninger stirrer os i ansigtet. Alligevel fortsætter Barclays med at pumpe milliarder ind i fossile brændselsvirksomheder præcis nu, hvor det er tid til at stoppe støtten til disse forurenende selskaber, siger Morten Thaysen fra Greenpeace i Storbritannien i en pressemeddelelse.

Banker er lige så ansvarlige for klimakrisen som de fossile brændstofselskaber, de finansierer, alligevel er de sluppet for kontrol i årevis. Vi har lukket filialer over hele landet for at sætte fokus på Barclays' rolle i at finansiere denne krise. Det er på tide, Barclays trækker stikket og dropper finansieringen af fossile brændstoffer for altid, slutter Morten Thaysen.

Barclays svarer igen og opfordrer aktivisterne til ikke at rette aktionerne mod de ansatte og kunderne.

– Vi anerkender, at klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verden står overfor i dag, og er fast besluttede på at gøre alt, hvad vi kan, for at støtte overgangen til en lavemissionsøkonomi, siger en talsmand fra Barclays ifølge den britiske TV-station BBC.

Titusinder til fredagsdemo 

Mandagens aktion kommer blot tre dage efter en stor klimademonstration i byen Bristol, der har omkring 456.000 indbyggere og ligger vest for London. Selv om det var silende regn, mødte tusindvis op. Politiet anslår, at der var 15.000 deltagere, mens arrangørerne anslår deltagerantallet til 30.000, skriver det britiske dagblad The Guardian.

Arrangøren Bristol Youth 4 Climate havde inviteret den 17-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg til at tale.

– Vi vil ikke tie, for vi står for forandringen, og der vil komme forandring, uanset om man kan lide det eller ej. Politikerne, medierne og de, der har magten, ignorerer fuldstændig klimakatastrofen. Grundlæggende set gøres der intet for at stoppe krisen på trods af alle de smukke ord fra vores valgte politikere, sagde Greta Thunberg.

Fra demoen i Bristol.
Peter Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix

Få dage før demonstrationen i fredags havde det lokale politi sendt brev til byens forældre med opfordring til ikke at lade deres børn deltage i demoen uden en voksen ledsager, fordi myndighederne ikke kunne garantere børnenes sikkerhed.

"Interessen (for demoen, red.) er gået viralt på de sociale medier, hvilket får mig til at antage, at der vil være tusindvis af mennesker", skrev Andy Bennet fra Bristol Politi til forældrene ifølge BBC.

"Vi har bekræftede informationer om, at folk rejser fra hele landet i bil, bus, rutebil og tog". Jeg er blevet fortalt, at der i Hamborg var omkring 30.000, som kom for at høre Greta tale. Selv om jeg ikke antyder, at det bliver så stort, kan De se omfanget af deltagere, fortsatte Andy Bennet og tilføjede, at myndighederne derfor ikke kan hindre, at deltagerne kommer til skade eller bliver "knust", hvis nogen skulle "glide eller falde".

Bristol Youth 4 Climate svarede igen på Twitter, at der ville være: 30 meter festivalhegn, to eventarrangører ville opstille deres grej, der ville være en sikkerhedszone foran for unge og børn, og der ville være over 80 sikkerhedsfolk.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. mar. 2020 - 12:06   05. mar. 2020 - 10:55

Storbritannien

mj@arbejderen.dk
Banker og fossil energi
  • I marts 2019 udsendte en række miljøorganisationer en rapport om bankers investeringer i fossile brændselsvirksomheder.
  • Den afdækker 33 førende bankers investeringer i kul, tjæresand, fracking-industri og olie- og gasudvinding.
  • Samlet set har de 33 banker i perioden 2016-2018 investeret 1,9 billioner dollars i vikrsomheder, der udvinder fossile brændsler, altså siden Parisaftalen blev vedtaget.

Øverst på listen står:

  • JPMorgan Chase: 195 milliarder dollars.
  • Wells Fargo: 151 milliarder dollars.
  • Citi: 129 milliarder dollars.
  • Bank of America: 106 milliarder dollars.
  • RBC: 100 milliarder dollars.
  • Barclays: 85 milliarder dollars.
  • MUFG: 80 milliarder dollars.
  • TD: 74 milliarder dollars.
  • Scotiabank: 69 milliarder dollars.
  • Mizuho: 67 milliarder dollars.
  • Morgan Stanley: 66 milliarder dollars.
  • Goldman Sachs: 59 milliarder dollars.
  • HSBC: 57 milliarder dollars.
  • Credit suisse: 57 milliarder dollars.
  • Bank of Montreal: 56 milliarder dollars.
  • Bank of China: 55 milliarder dollars.
  • Deutsche Bank: 53 milliarder dollars.