03 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Unge elektrikere siger nej til ny overenskomst

Skuffende el-forlig

Unge elektrikere siger nej til ny overenskomst

Vi har fået trukket industriforliget ned over ørerne og fået for små lønstigninger og for lidt på pensionen, mener formanden for cirka 5000 elektrikerlærlinge. Dansk El-Forbund Ungdom anbefaler et nej til den nye overenskomst.

– Jeg er valgt til at repræsentere lærlingene, og jeg kunne ikke stå på mål for det, vi fik, siger Mathias U. Vinholt, formand for Dansk El-Forbund Ungdom.
FOTO: Klaus-Henrik Andreasen
1 af 1

Dansk El-Forbund Ungdom kan ikke tilslutte sig det overenskomstforlig, som forbundets forhandlere har aftalt med arbejdsgiverne i Tekniq.

Vi har fået industriforliget trukket ned over ørerne. Hverken mere eller mindre.
Thomas U. Vinholt, Dansk El-Forbund Ungdom

Resultatet lever slet ikke op til de krav og de forventninger, som cirka 5000 elektrikerlærlinge havde til OK20, siger ungdomsformand Mathias U. Vinholt. Han stemte som den eneste i Dansk El-Forbunds forhandlingsudvalg nej til forliget, da det blev gennemgået og sat til afstemning.

Ungdomsformanden forklarer til Arbejderen hvorfor:

– Vi har fået industriforliget trukket ned over ørerne. Hverken mere eller mindre, og det er temmelig skuffende i betragtning af det store forarbejde, vi har lavet. Vi har arbejdet med kravene, fået dem prioriteret af vores medlemmer og gennemført aktiviteter for at synliggøre kravene og støtte vores forhandlere.

Ingen markante kroner-øre-stigninger

Elektrikerungdommen havde højere lærlingeløn som et centralt krav. De ville have markante kroner-øre-stigninger, der kommer alle til gode. I stedet hæver forliget – som i industriforliget – lønningerne til lærlinge med 1,7 procent. Det svarer til tre kroner på laveste sats og seks kroner på højeste i 2022.

Mathias U. Vinholt konstaterer, at elektriker-ungdommens store engagement og forarbejde ikke kan ses på den nye elektrikeroverenskomst.

>>LÆS OGSÅ: Lærlinge kæmper for lønstigninger og pension fra dag ét

– Jeg er sikker på, at forbundets forhandlere har gjort en kæmpe indsats, så mine frustrationer ligger da også primært hos arbejdsgiverne. Det er min opfattelse, at Tekniq ikke har været til hverken at hugge eller stikke i.

Tænk på to spørgsmål

Når medlemmerne inden længe skal stemme om forliget, så opfordrer Mathias U. Vinholt dem til at sætte sig godt ind i indholdet og til at tænke over to konkrete spørgsmål, mens de læser op på teksten:

Om man ud af forliget kan læse, at det er aftalt i en tid, hvor installatørerne tjener penge som aldrig før, og om lærlingene bliver påskønnet for at bidrage til arbejdsgivernes vækst? 

– Jeg har ikke været med for at stemme nej fra starten, men sådan endte det. Jeg er valgt til at repræsentere lærlingene, og jeg kunne ikke stå på mål for det, vi fik, siger ungdomsformanden.

Ud over for lave lønstigninger må elektrikerlærlingene også se langt efter kravet om pension fra dag ét og manglende løn under barsel. Endelig er svendenes fritid stadig mere værd end lærlingenes, når det handler om den tid, de bruger på at rejse, og lærlinge skal stadig selv betale arbejdstøj, hvis arbejdsgiver ikke vil gøre det.

Derfor lyder det fra Ungdommens Landsudvalg i Dansk El-Forbund: Stem nej!

>>LÆS OGSÅ: Forsker: Industriforlig er billigt for arbejdsgiverne

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. mar. 2020 - 15:20   11. mar. 2020 - 13:41

Fagligt

noc@arbejderen.dk
Få artiklen læst op