22 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Præsident Emmanuel Macron er presset op til søndagens lokalvalg

Frankrig til valg

Præsident Emmanuel Macron er presset op til søndagens lokalvalg

Frankrigs præsident og hans parti står skidt op til søndagens lokalvalg. De franske vælgere er utilfredse med regeringens pensionsreform, som regeringen gennemfører med dekret.

Kun 28 procent af de franske vælgere har tillid til den 42-årige præsident Emmanuel Macron.
FOTO: Ludovic Marin/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

I morgen den 15. marts går Frankrig til lokalvalg for at vælge 34.970 borgmestre og lidt over 500.000 byrødder til de knap 35.000 byråd og kommunalbestyrelser, skriver den franske TV-station France24.

69 procent af vælgerne har ikke tillid til præsident Macrons evne til at håndtere indenlandske spørgsmål og føre landet i den rigtige retning.

Det er første gang, at landets præsident Emmanuel Macron og hans nyliberale parti La République En Marche, LREM, bliver testet hos vælgerne, siden Macron stormede ind i Élyséepalæet i maj 2017 med over 66 procent af stemmerne.

Og det ser ikke godt ud for præsidentens parti. 

For det første har det svært ved at stille kandidater. Ifølge France24 stiller LREM valglister i én ud af hver fjerde by med over 10.000 indbyggere. For det andet har Macron lagt sig ud med store dele af den franske arbejderklasse.

Første gang forsøgte Macrons regering at forhøje afgifterne på benzin og diesel, hvilket førte til den omfattende protestbevægelse De Gule Veste i efteråret 2018. Den fortsatte sine protester i mere end et år.

Anden gang, Macron fik arbejderne op i det røde felt, var hans forslag om pensionsreform, som skal slå Frankrigs 42 forskellige pensionsordninger sammen til en.

Pensionsreform per dekret

Siden 5. december 2019 har der været stort set uafbrudte strejker mod pensionsreformen til starten af marts. Protestbevægelsen er den største og mest "udholdende" siden maj 1968, skriver dagbladet L'Humanité.

Pensionsreformen betyder ifølge fagforbundene, at især lavtlønnede franske arbejdere skal arbejde længere for at få fuld pension. I dag kan arbejdere med hårdt og nedslidende arbejde gå på pension allerede som 50-55-årige.

Det nuværende pensionssystem betyder, at franskmændene gennemsnitligt lever fem år længere end ældre i gennemsnit i EU.

Vreden er ikke blevet mindre af, at Macrons regering den 29. februar meddelte parlamentets underhus, at den vil gennemføre den omstridte pensionsreform med et dekret uden debat af de mange ændringsforslag eller afstemning i parlamentet.

– De gør dem til grin i hele den civiliserede og demokratiske verden. Hvilke andre steder end i Frankrig udformes en lov med ukendt indhold helt alene af den udøvende myndighed, før loven vedtages uden afstemning, sagde parlamentarikeren Jean-Luc Mélenchon i parlamentet. Han er formand for det venstreorienterede parti La France Insoumise.

Regeringen har brugt en omstridt paragraf i forfatningen, paragraf 49.3, som giver landets regering ret til at vedtage helt på egen hånd uden debat og afstemning i parlamentet.

Regeringens kunstgreb forhindrer parlamentet i at diskutere de over 40.000 ændringsforslag, som oppositionen har stillet. Samtidig håbede regeringen på ro før lokalvalget i morgen.

Upopulær præsident

Men det ser ikke ud til at gavne Emmanuel Macrons parti. En meningsmåling fra Yougov viser, at syv ud af ti franskmænd er uenige i regeringens beslutning om at gennemføre reformen per dekret, mens seks ud af ti mener, at regeringen bør trække pensionsreformen tilbage, skriver det norske dagblad Klassekampen.

En anden meningsmåling fra analyseinstituttet Kantar-onepoint, som dagbladet Le Figaro har bestilt, viser, at 69 procent af vælgerne ikke har tillid til præsident Macrons evne til at håndtere indenlandske spørgsmål og føre landet i den rigtige retning. Kun 28 procent erklærede, at de har tillid til den 42-årige præsident.

Det er ikke første gang, at en fransk regering benytter paragraf 49.3. Frankrigs forrige præsident, den socialdemokratiske François Hollande, brugte paragraffen seks gange i sin præsidentperiode.

Blandt andet da Hollande skulle have vedtaget sin omstridte arbejdsmarkedsreform, hvilket dengang udløste store protester. I øvrigt var hovedarkitekten bag arbejdsmarkedsreformen Hollandes finansminister Emmanuel Macron.

Corona

Emmanuel Macron har afvist at udsætte lokalvalget på grund af den omsiggribende covid-19-epidemi. Torsdag erklærede Macron, at Frankrig står overfor den "værste sundhedskrise i de sidste 100 år.

Samme dag var der ifølge det britiske dagblad The Guardian 2876 registrerede tilfælde af coronasmittede, og 61 mennesker er døde af sygdommen.

Alle skoler vil være lukket på ubestemt tid fra på mandag, men valget vil altså blive gennemført.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. mar. 2020 - 08:01   14. mar. 2020 - 08:02

Frankrig

ah@arbejderen.dk
Fransk lokalvalg 2020
  • Søndag den 15. marts går Frankrig til valg.
  • Der skal vælges 34.970 borgmestre samt godt 500.000 byrødder og kommunalbestyrelsesmedlemmer.
  • En liste eller en kandidat, der får over 50 procent af stemmerne, er valgt i første runde.
  • Hvis ingen vinder i første runde, skal alle, der har fået mindst 10 procent af stemmerne, ud i en anden valgrunde søndag den 22. marts.

Kilde: France24