03 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fanevagter ved Forligsen holder stand

Til sidste fag er færdig

Fanevagter ved Forligsen holder stand

Fagligt aktive har givet hinanden håndslag på, at alle faggrupper bliver fulgt ind og ud af Forligsen, hvor overenskomstforhandlingerne er inde i slutfasen. Fredag den 20. marts har der været fanevagt i 14 døgn.

Fanerne har blafret foran Forligsen siden den 6. marts –også efter at coronakrisen for alvor satte ind.
FOTO: Privat
1 af 1

Fredag den 6. marts besluttede fagligt aktive at etablere fanevagt i forbindelse med, at overenskomstforhandlingerne på byggeområdet overgik til Forligsinstitutionen. Siden har aktivister stået i regn og blæst 24-7 foran den mondæne hvide bygning i Sankt Annæ Gade i København – og de står der endnu.

Jeg er ikke i tvivl om, at forhandlerne er glade for, at vi står og tager imod.
Gerd Moss Christensen, maler

– Vi har givet hinanden hånd på, at vi vil stå der, til alle er færdige. Så det gør vi selvfølgelig, siger Gerd Moss Christensen til Arbejderen.

Hun er maler, medlem af bestyrelsen i Malerforbundets Københavnsafdeling og forkvinde for Malernes Fællesklub i København. For hendes eget vedkommende er det blevet til en enkelt nattevagt, ligesom hun har været inde forbi mange dage efter fyraften og i weekends. 

– Jeg er ikke i tvivl om, at forhandlerne er glade for, at vi står og tager imod. Det tror jeg gælder uanset, om forhandlerne har repræsenteret en stor eller lille faggruppe, men det betyder sikkert ekstra meget for de mindre områder, som mangler at falde på plads, og som der ikke er så meget opmærksomhed omkring, siger Gerd Moss Christensen.

– Forhandlingerne, der er foregået med coronaen hængende over hovedet, er ikke foregået på fair præmisser, mener Gerd Moss Christensen, der her holder tale foran Forligsen den 11. marts.
Søren D. Andersen

Et af de mindre områder er hendes eget forbund Malerforbundet, der kom ud fra Forligsen onsdag uden at være blevet enige med Danske Malermestre og Dansk Byggeri. Nu bliver malerne og de øvrige områder, som ikke lykkes med selv at opnå forlig, omfattet af en mæglingsskitse, som forligsmanden fremsætter inden længe.

– Jeg er dybt forarget over, at forhandlingerne er fortsat trods coronakrisen. Jeg mener ikke, at forhandlingerne er foregået på lige vilkår. Arbejdsgiverne har udnyttet situationen med coronakrisen. De har sat den danske model på spil, mener Gerd Moss Christensen.

Forhandlinger sat på kort pause

Fanevagten blev kortvarigt pakket ned, da forligsmanden om aftenen onsdag den 11. marts sendte forhandlerne hjem med henvisning til faren for coronasmitte.

Samme dag om morgenen havde der været trængsel foran Forligsen. Mellem 600 og 700 personer var mødt op for at sende forhandlerne på byggeområdet ind til det, man forventede, var deres afgørende forhandlinger om nye overenskomster. 

>>LÆS OGSÅ: Kampgejst og klapsalver foran Forligsen

Mindre end et døgn efter indkaldte forligsmanden igen byggeforhandlerne og fanevagten – omdøbt til Camp corona – blev reetableret.

– Det lykkedes at presse et forlig igennem på byggeområdet, men forhandlerne har været total bagbundet på grund af coronaen. De sidste forhandlinger har ikke foregået på fair præmisser, slår den københavnske maler fast.

>>LÆS OGSÅ: Forligsmanden spiller hasard med folks helbred

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. mar. 2020 - 15:08   20. mar. 2020 - 09:41

OK 2020

noc@arbejderen.dk