I sidste uge modtog de første af 150 millioner voksne amerikanere hver en check på 1200 dollar – knap 8200 kroner.
Pengene bliver udbetalt af det amerikanske skattevæsen og er et led i den store hjælpepakke på 2000 milliarder dollar, som Kongressen vedtog i sidste måned for at afbøde de økonomiske følger af coronapandemien.
Myndighederne giver bankerne og inkassofirmaer mulig-hed for at stjæle nød-hjælpen til den ameri-kanske befolkning.
Jeremy Funk, Allied Progress
Checkene – heriblandt 80 millioner prydet med præsident Donald Trumps navn – skal gå til, at familier kan betale husleje, regninger og eventuel medicin.
Banker kan få pengene
Men mange af de glade modtagere af checken kan hurtigt få sig en slem overraskelse, rapporterer TV-stationen CNN.
Visse borgere risikerer nemlig at miste pengene, hvis de er så uheldige at skylde penge til banken eller til de private inkassobureauer.
Et smuthul i loven betyder nemlig, at banken eller lånevirksomheden simpelthen kan beholde pengene og anvende dem til at afbetale den enkelte borgers gæld.
USA's finansministerium gav i forrige uge amerikanske banker grønt lys til at beholde de aktuelle checks på 1200 dollars, hvis kunden har stor gæld.
Det står klart, efter at Ronda Kent, udbetalingschef i Finansministeriets Bureau of the Fiscal Service, på et webinar med nysgerrige bankfolk fik et konkret spørgsmål om, "hvorvidt disse betalinger kunne være genstand for opkrævning fra bankernes siden, hvis modtageren skylder et udestående lån eller andre betalinger til banken?”
>> LÆS OGSÅ: De rigeste amerikaneres formuer stiger til skyerne
– Der står ikke noget i loven, der udelukker denne handling fra bankernes side, lød svaret fra Ronda Kent.
Statsadvokater protesterer
25 statsadvokater i delstaterne opfordrer nu USA's finansminister Steve Mnuchin til at lukke smuthullet og lade folk modtage deres check.
"Under denne omfattende krise for både folkesundhed og økonomi skal de milliarder af dollars, der er bevilget af Kongressen til at holde hårdtarbejdende amerikanere flydende, ikke udsættes for grådig spekulation", skriver for eksempel delstaten New Yorks statsadvokat Letitia James i brevet.
>> LÆS OGSÅ: Trump vil skære dybt i Medicare og Medicaid
Nogle delstater og lokale regeringer i Massachusetts, Ohio, Illinois og Washington DC har besluttet at beskytte dets borgere mod private gældsopkrævere, der vil indkassere penge fra gældsplagede amerikanere.
Steve Mnuchin, der tidligere var direktør i investeringsbanken Goldman Sachs, har imidlertid ikke reageret på brevet fra statsadvokaterne.
Vrede over grådigheden
Reaktionen på bankernes ret til at inddrive gæld er voldsom overalt i USA. "Bankerne kan opføre sig som rovdyr," tweetede finanseksperten og journalisten Nomi Prins harmdirrende.
Jeremy Funk, talsperson for forbrugergruppen Allied Progress, er med i koret af kritikere.
– Myndighederne giver bankerne og inkassofirmaer mulighed for at stjæle nødhjælpen til den amerikanske befolkning, siger han ifølge netportalen commondreams.org.
Han kræver, at finansministeren griber ind.
– Vi befinder os midt i en pandemi. De 1200 dollars per amerikaner skulle gå til mad, husleje og medicin, og det er ikke i orden, at pengene går til bankerne eller inkassobranchen for at stille store bankfolks strategier tilfredse. Steve Mnuchin er nødt til at sikre, at checkene ender i borgernes lommer, hvor de hører hjemme.
Funk er desuden rasende over, at de flere millioner af amerikanere, der er så fattige, at de ikke har en bankkonto – eller som bankerne ikke har oplysninger på – kan blive tvunget til at vente op til fem måneder på at modtage checken med posten.
>>LÆS OGSÅ: Hvide arbejdere i USA dør tidligere
Nærmer sig depressionen
Omkring 33 procent af alle amerikanske borgere har oparbejdet gæld og kan blive ramt af bankernes ret til at inddrive gæld, oplyser forbrugerorganisationen National Consumer Law Center.
Ifølge National Multifamily Housing Council havde næsten en tredjedel af alle lejere i USA ikke betalt husleje den 1. april, da der ikke var penge til det, skriver dagbladet Miami Herald.
For få dage siden viste tal fra USA's beskæftigelsesministerium, at over 5,2 millioner amerikanere har meldt sig arbejdsløse i løbet af den forgangne uge.
På fire uger har i alt 22 millioner amerikanere meldt sig som arbejdsløse, og situationen kan udvikle sig i stil med Den Store Depression i 1930'erne, der opstod efter krakket på USA-børserne i 1929, mener flere økonomer.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278