I dag har regeringen præsenteret en længe ventet plan for håndteringen af udenlandsk arbejdskraft i forbindelse med coronasituationen.
– Ingen skal gå utrygge på arbejde. Derfor har det også været vigtigt for mig, at vi tager nogle initiativer, som sætter fokus på denne del af arbejdsmiljøet, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelelse.
Her slår han fast, at det i sidste ende er arbejdsgivernes ansvar, at arbejdsmiljøet på en arbejdsplads er i orden.
Blandt andet skal der nedsættes en "hurtigt arbejdende" taskforce med deltagelse af arbejdsmarkedets parter. Den skal have særlig fokus på coronasmitte i brancher med vandrende arbejdskraft og "evt. deres boligforhold" og komme med konkrete anbefalinger, der kan styrke sikkerheden og hindre smitte i de konkrete brancher.
Utrygge arbejdspladser
Da coronaen ramte Danmark i starten af marts måned, bredte der sig en heftig diskussion og utryghed på arbejdspladser med mange udenlandske kolleger. Utrygheden resulterede i strejker, og andre valgte ufrivilligt at bruge af deres ferie for at undgå at arbejde sammen med potentielt smittede udenlandske kolleger.
>>LÆS OGSÅ: Faren for coronasmitte gør arbejdere utrygge
For samtidig med at regeringen lukkede grænserne, og danskere, der kom hjem fra udlandsrejse, blev sendt i 14 dages karantæne, så kunne bygningsarbejdere og slagteriarbejdere fra blandt andet Polen, Italien og Tyskland stadig komme direkte fra deres hjemlande og møde ind på en dansk byggeplads eller et slagteri – uden at skulle i karantæne.
>>LÆS OGSÅ: Lukkede grænser – men ikke for udenlandske arbejdere
Efterlyser tvungen karantæne
Mange fagforeninger har krævet, at udenlandske arbejdere, der har været hjemme og kommer tilbage til Danmark, skal i mindst 14 dages isolation, inden de genoptager arbejdet.
>>LÆS OGSÅ: Udenlandske metroarbejdere sættes i karantæne efter fagligt pres
Det ærgrer da også Palle Bisgaard, der er næstformand i 3F's byggegruppe, at der blandt de nye tiltag ikke er krav om 14 dages tvungen karantæne.
– De nye tiltag kommer ikke til at fjerne usikkerhed og utryghed blandt bygningsarbejderne, siger han til Fagbladet 3F.
Palle Bisgaard mener, at karantænereglerne ville have haft stor betydning i byggeriet, der beskæftiger mange udlændinge.
– Og vores medlemmer skal jo ikke løbe en urimeligt stor risiko for at blive smittet bare for at passe deres arbejde, siger byggegruppens næstformand.
Selvom der ikke ligger et krav om tvungen karantæne i regeringens plan, så kan det komme i spil, hvis arbejdsgiverne ikke får styr på arbejdsmiljø og smittefare. Regeringen vil følge smittespredningen fra de udenlandske arbejdere tæt og er klar til at skride hurtigt ind, hvis den udvikler sig negativt. Det kan betyde krav om 14-dages isolation for alle indrejsende uanset nationalitet.
Den udmelding læser Palle Bisgaard som et gult kort til virksomhederne, skriver Fagbladet 3F.
Arbejdstilsynet indgår i planen
Arbejdstilsynet er tiltænkt en styrket rolle i at mindske smittefaren. Den statslige myndighed skal føre målrettet tilsyn mod coronasmitte ude på arbejdspladserne, særligt i byggebranchen, hvor tilsynet kan udstede påbud, hvis det er nødvendigt.
Arbejdstilsynet har den seneste måned været i skudlinjen hos de midtjyske fagforeninger, der har efterlyst tilsynet på byggeriet af Gødstrup Sygehus ved Herning.
>>LÆS OGSÅ: Fagforeninger kritiserer sikkerheden på sygehusbyggeri i Gødstrup
12. marts droppede Arbejdstilsynet alle planlagte besøg for ikke at medvirke til at sprede corona. Med virkning fra tirsdag den 14. april åbnede tilsynet igen op for at tage på udvalgte tilsyn for at forebygge ulykker og mindske risikoen for coronasmitte, står der på hjemmesiden. Og nu er Arbejdstilsynet tænkt ind i regeringens nye plan.
>>LÆS OGSÅ: Fagforeninger: Arbejdstilsynet begrænser indendørs tilsyn, hvor vores medlemmer arbejder
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278