05 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Rør & Blikkenslagernes Fagforening melder HOFOR til politiet

Reaktion på brud på arbejdsmiljøloven

Rør & Blikkenslagernes Fagforening melder HOFOR til politiet

Igennem syv måneder begik HOFOR alvorlige brud på arbejdsmiljøreglerne på BIO4, og hundredvis af håndværkere blev udsat for giftige dampe. Nu anmelder Rør & Blikkenslagernes Fagforening forsyningsselskabet til politiet.

Første spadestik til bygningen af BIO4-projekt på Amagerværket blev taget i september 2016. Byggeriet, der har HOFOR som bygherre, har været skændet af et utal af sager om løndumping. Nu viser det sig, at hundredvis af håndværkere er blevet udsat for giftige dampe.
FOTO: HOFOR
1 af 1

Rør & Blikkenslagernes Fagforening i København har nu besluttet at melde HOFOR til politiet for overtrædelse af arbejdsmiljøloven på Amagerværkets nye kraftværksblok BIO4. Det fortæller faglig sekretær Christian Ingebrekt Jensen til Arbejderen:

HOFOR's overtrædelser er så alvorlige, at sagen skal følges helt til dørs. Det er jo vores medlemmer, det er gået ud over.
Christian Ingebrekt Jensen, Rør & Blikkenslagernes Fagforening

– Vi har forsøgt at få Arbejdstilsynet til at stå for politianmeldelsen, men det er ikke lykkedes, og så må vi gøre det selv. Vi vurderer, at HOFOR's overtrædelser er så alvorlige, at sagen skal følges helt til dørs. Det er jo vores medlemmer, det er gået ud over.

Overtrædelserne stod på i månedsvis i forbindelse med afprøvning af kedelanlægget. Som led i den proces blev der sendt flere hundrede grader varm damp gennem kedler og rør, hvorved der skete en kraftig afgasning fra det anvendte isoleringsmateriale. Både isocyanater og andre giftdampe som epoxy og metanol bredte sig i det store kedelrum og mellem etagerne, der er adskilt af elefantriste.

– Det kan ikke passe, at HOFOR i månedsvis kan overtræde arbejdsmiljøloven, uden at det skal have konsekvenser. Så nu melder vi forsyningsselskabet til politiet, siger Christian Ingebrekt Jensen fra Rør og Blikkenslagernes Fagforening.
Privat

Farligt – selv i små doser

Isocyanater (polyurethan eller PU) er selv i små doser farligt og kan fremkalde eksem og allergisk astma. Flere isocyanater er mistænkt for at kunne fremkalde kræft og er på Arbejdstilsynets kræftliste.

Rørlægger Jakob Neumann har arbejdet på BIO4 siden november 2018. Han mener, at forholdene på værket har været under al kritik, og at HOFOR's sikkerhedsprocedure – hvis de havde én – sejlede.

– HOFOR har som bygherre slet ikke levet op til sit ansvar for at sikre arbejdet udført sikkerheds- og helbredsmæssigt forsvarligt, som arbejdsmiljøloven foreskriver, siger han til Arbejderen og fremhæver et konkret eksempel:

– Vi kunne møde ind en mandag morgen, hvor anlægget var blevet varmet igennem hele weekenden. Vi blev sat til at arbejde inde på værket og kunne have været i gang i flere timer, inden der blev taget målinger, som så kunne vise, at luften var giftig.

HOFOR's egne grænseværdier

Den københavnske fagforening har billeder, der viser, at de registrerede målinger i kedelanlægget i langt de fleste tilfælde har ligget langt over den tilladte grænseværdi på 0,005 for eksempelvis isocyanater, som Arbejdstilsynet har fastsat. I et enkelt tilfælde viser målingen 0,770.

Jakob Neumann vurderer, at mellem 500-600 danske og udenlandske arbejdere kan have indåndet de farlige giftdampe med risiko for at have pådraget sig hudlidelser eller alvorlige luftvejssygdomme:

– Selvom HOFOR siger, at de ikke har kendskab til, at nogen er blevet syge, så tør jeg ikke tænke på, hvad vi har lagt krop til. Hvad nu hvis vi om nogle år udvikler alvorlige symptomer på forgiftninger?

Strakspåbud fra Arbejdstilsynet

Sammen med makkeren Karsten Clausen prøvede Jakob Neumann i månedsvis at råbe HOFOR op for at få dem til at gøre noget ved de kritisable og farlige forhold. Blandt andet var de rystede over, at HOFOR havde fastsat sine egne grænseværdier, der for isocyanaters vedkommende var fire gange højere end Arbejdstilsynets. 

– I et forsøg på at gøre noget tog vi kontakt til et par medlemmer af HOFOR's bestyrelse. De rejste problemerne på et bestyrelsesmøde, men vi fik bare svar retur, at der intet var at komme efter. Vi fattede det ikke, lyder det fra Neumann.

Problemet med de giftige dampe blev også taget op på flere sikkerhedsmøder, uden at det ændrede på forholdene. Først da de to VVS'ere kontaktede Arbejdstilsynet, der udstedte et strakspåbud den 5. december efter tre besøg på værket, indførte HOFOR nultolerance for giftige isoleringsdampe. 

Arbejdsmiljøchef ved HOFOR Karsten Bach Christensen indrømmer overfor A4, at det var forkert ikke at følge den statslige myndigheds grænseværdi, men siger, at det gør de i dag.

Nu glæder den københavnske VVS'er sig over, at hans fagforening melder bygherren til politiet, og er spændt på, hvordan sagen falder ud.

Kaster sig over anmeldelsen

Nu skal Christian Ingebrekt Jensen i gang med at konkretisere politianmeldelsen, som skal afsted hurtigst muligt.

– HOFOR har ikke haft en procedure for at sikre håndværkerne mod farlige arbejdsforhold. Det er også under al kritik, at de fastsatte deres egne grænseværdier i stedet for at benytte Arbejdstilsynets.

Endelig mener Christian Ingebrekt Jensen, at HOFOR burde have købt udefrakommende eksperter til at foretage målinger og ikke selv stå for dem.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. maj. 2020 - 05:50   05. maj. 2020 - 08:57

Arbejdsmiljø

noc@arbejderen.dk