21 Sep 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Væbnet invasion mod Venezuela nedkæmpet på få timer

Angreb med tråde til USA

Væbnet invasion mod Venezuela nedkæmpet på få timer

For en måned siden sendte USA flådeenheder mod Venezuelas kyster og øgede de militære aktiviteter på USA's baser i Colombia ved grænsen til Venezuela. Venezuela har mobiliseret til forsvar af grænsen. Søndag morgen gik væbnede grupper i land på Venezuelas nordkyst.

Venezuelas sikkerhedsstyrker har taget en række lejesoldater til fange. Heriblandt Josnar Adolfo Baduel, som fortæller, at to af de personer, som han var sammen med, havde forbindelser på højt niveau i USA.
FOTO: Reuters Tv/Reuters/Ritzau Scanpi
1 af 1

Søndag morgen gjorde væbnede grupper et forsøg på at invadere Venezuela fra mindre både, der var afsejlet fra nabolandet Colombia.

Lejesoldaterne medbragte skydevåben med natsigte, satellittelefoner samt hjelme og uniformer fra USA's og Colombias militær.

På den nordlige spids af Sydamerika grænser Colombia og Venezuela op til hinanden. Meget tidligt om morgenen den 3. maj sejlede et antal speedbåde ud fra Colombias kyst med kurs mod Venezuela. De væbnede grupper gik i land på kysten i provinsen La Guaira, men blev her mødt af venezuelanske styrker, beretter netavisen Peoples Dispatch.

De venezuelanske styrker nedkæmpede invasionskorpset, dræbte otte og tog et antal til fange, mens nogle flygtede derfra. Lejesoldaterne medbragte skydevåben med natsigte, satellittelefoner samt hjelme og uniformer fra USA's og Colombias militær, fremgår det.

De tilfangetagne har forklaret, at de er agenter udsendt af USA's Drug Enforcement Agency (DEA), som beskæftiger sig med narkobekæmpelse. Journalisterne fra Peoples Dispatch har kontaktet DEA for at få bekræftet udtalelsen, men DEA har ikke svaret.

To fra USA

De venezuelanske myndigheder bekræfter dette hændelsesforløb. Nye detaljer kommer frem, i takt med at sikkerhedsstyrkerne fanger flere af de personer, som slap bort under kampene søndag morgen.

Således beretter lejesoldaten Josnar Adolfo Baduel – med dæknavnet Simón – at to af de personer, som han var sammen med, har haft forbindelser til den amerikanske præsident Trumps sikkerhedsfolk.

Baduel blev taget til fange sammen med syv andre – heriblandt de to amerikanske statsborgere, beretter den latinamerikanske nyhedsstation TeleSur.

Venezuelas præsident Nicolás Maduro har på pressemøder i præsidentpaladset Miraflores fordømt angrebet og har gennem sin udenrigsminister Jorge Arreaza henvendt sig til FN's generalsekretær med den dokumentation, som de venezuelanske myndigheder erklærer at have for forbindelserne til regeringerne i USA og Colombia.

FN's generalsekretær Antonio Guterres har ikke udtalt sig offentligt, men opfordrede for godt en måned siden til, at USA og EU ophæver deres sanktioner mod Venezuela – eller at sanktionerne i det mindste suspenderes, indtil coronapandemien er overstået.

Men USA har tværtimod strammet olieblokaden og sanktionerne mod Venezuela under pandemien, herunder forhindret landet i at indkøbe medicin og værnemidler samt blokeret for nødlån til Venezuela i Den Internationale Valutafond.

>> LÆS OGSÅ: FN-top: Ophæv sanktioner mod Iran, Cuba og Venezuela under coronakrisen

Maduro anklager Trump-regeringen for at misbruge DEA og for at have hyret lejesoldatfirmaet Silvercorp til at træne og iværksætte væbnede aktioner rettet mod Guaira samt virkeliggøre planer om at slutte sig sammen med kriminelle grupper i provinsen Falcón og i hovedstaden Caracas.

Venezuelas statsanklager Tarek William Saab har ifølge det cubanske pressebureau Prensa Latina oplyst, at der er 'tungtvejende beviser' for, at de væbnede grupper har forbindelse til Juan Guaidó, der udnævnte sig selv til Venezuelas præsident for godt et år siden og straks blev anerkendt som sådan af USA og regeringer i EU og Sydamerika.

Guaidó skal være direkte involveret i planlægningen af angrebet. Der skal blandt andet være dokumentation for, at Juan Guaidó har betalt 212 millioner dollars til Jordan Goudreau, som er administrerende direktør for sikkerhedsfirmaet 'Silvercorp'.

Beløbet skal være betaling for at organisere militær træning i Colombia og ledelse af angreb mod Venezuela, skriver Prensa Latina.

Myndighederne i Washington har ikke udtalt sig om hændelsen, selvom to amerikanske statsborgere er involveret og angiveligt identificeret som Luke Denman og Aaron Berry.

Folk og militær står sammen

Nicolás Maduro har fremhævet, at den hurtige sejr over det væbnede angreb var mulig på grund af et tæt og godt samarbejde mellem militæret og den civile befolkning, selvom befolkningen netop nu er fokuseret på at bekæmpe coronapandemien.

Venezuelas Kommunistiske Parti fordømmer USA-imperialismens angreb og opfordrer befolkningen til at være i højeste alarmberedskab og hjælpe med at forebygge nye angreb ved "at øge og uddybe den kollektive indsamling af efterretninger" for effektivt at kunne forsvare landets suverænitet og territoriale integritet.

Partiet understreger behovet for international solidaritet og modstand mod USA's trusler om væbnet intervention og mod USA's og EU's økonomiske og politiske sanktioner mod Venezuela.

LÆS OGSÅ: USA truer Venezuela militært midt under coronapandemien

En række partier og grupper har protesteret mod angrebet og erklæret deres støtte til Venezuelas regering under ledelse af Nicolás Maduro. Det gælder blandt andre Colombias Kommunistiske Parti, Frankrigs Kommunistiske Parti, Grækenlands Kommunistiske Parti og Det Demokratiske Verdensungdomsforbund (WFDY).

Dertil har en række lande – heriblandt Cuba – taget afstand fra det voldelige overfald på Venezuela, mens EU ligesom USA har været tavse om sagen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. maj. 2020 - 12:20   05. maj. 2020 - 16:23

Venezuela

se@arbejderen.dk