13 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Bahrain lukker ned for kritik af Israel

Rig golfstat på frierfødder

Bahrain lukker ned for kritik af Israel

Myndighederne i Bahrain lukkede lørdag ned for en onlinekonference på YouTube omkring normalisering af forbindelserne med Israel. Aktivister for boykot af det zionistiske Israel er rasende og modsætter sig, at de arabiske lande tilnærmer sig Israel.

Bahrains udenrigsminister Sheikh Khalid bin Ahmed al-Khalifa ønsker tættere forhold til Israel.
FOTO: US Department of State/CC 3.0
1 af 1

Lørdag fik arrangøren af et israelsk-kritisk webseminar på YouTube ordre til at lukke ned af myndighederne i den rige golfstat Bahrain. Det skete samtidig med, at regeringsledere i Israel forbereder at godkende annekteringen af store dele af den palæstinensiske Vestbred.

Myndighederne insisterede på at stoppe symposiet og påstod løgnagtigt, at det krævede en tilladelse.
Ibrahim Kamal Eddin, BDS Bahrain

Arrangøren af onlinebegivenheden i lørdags, Bahraini Democratic Youth Society, var ellers i gang med konferencen på sin youtubekanal, men modtog et telefonopkald fra sikkerhedsmyndighederne, der beordrede dem til at stoppe livestreamingen "uden diskussioner," rapporterer TV-stationen TeleSur.

Manglende tilladelse?

Lederen for Bahrain-afdelingen af den globale bevægelse for boykot, deinvesteringer og sanktioner (BDS) mod Israel, Ibrahim Kamal Eddin, er rasende.

– Myndighederne insisterede på at stoppe symposiet og påstod, at det krævede tilladelse, og at udenlandske og ikke-lokale personer deltager i det, fortæller han til TeleSur.

Tidligere har BDS Bahrain, der var medarrangør af symposiet, afholdt flere konferencer og arrangementer om de samme emner – uden tilladelser.

>> LÆS OGSÅ: Israel klar til at annektere store dele af Vestbredden

USA's plan for Mellemøsten

Hverken Bahrain eller de andre golflande har hidtil haft officielle forbindelser med Israel. Egypten og Jordan er de eneste arabiske lande, der har underskrevet fredsaftaler med Israel og har diplomatiske forbindelser med Tel Aviv.

I juni 2019 var Bahrain imidlertid vært for USA's internationale konference med titlen "Peace to Prosperity" – Fra fred til velstand. Konferencen fandt sted på initiativ af Donald Trumps svigersøn Jared Kushner og fokuserede på den økonomiske side af Trumps såkaldte fredsplan for Mellemøsten, Deal of the Century – Århundredets Plan.

Planen anerkender Israels ret til at annektere store dele af Vestbredden, inklusive de israelske bosættelser. De er ellers erklæret ulovlige ifølge resolution 446, der blev vedtaget af FN's Sikkerhedsråd i 1979.

Deal of the Century er blevet fordømt overalt i den arabiske verden undtagen i en række golflande, der deltog på konferencen i Bahrain.

>> LÆS OGSÅ: Straffedomstol: Vi vil undersøge Israel for krigsforbrydelser

Tættere forhold

Normaliseringen af forholdet mellem arabiske lande og Israel har taget ekstra fart i de seneste måneder på flere fronter, herunder politisk, økonomisk og militært.

Bahrain, Oman samt Forenede Arabiske Emirater deltog på ambassadørniveau i Jared Kushner og Donald Trumps præsentation af Århundredets Plan i Det Hvide Hus i Washington den 28. januar.

Siden fulgte topmødet den 3. februar mellem den israelske premierminister Benjamin Netanyahu og Sudans de facto-leder, general Abdul Fattah Al-Burhan i Entebbe, Uganda, hvor begge blev enige om at indlede samarbejde.

Endelig er der ifølge den libanesiske avis The Daily Star gang i forberedelsen af et "historisk møde" i Egypten mellem Netanyahu og den saudiske kronprins Mohammed Bin Salman.

Saudi-Arabien bejler stærkt til Israel

Netop i Saudi-Arabien går udviklingen stærkt. Den 8. maj offentliggjorde den lokale avis Al-Jazeera – ikke at forveksle med TV-kanalen af samme navn – en ukritisk artikel om den afdøde israelske premierminister Golda Meir, omtalt af netmediet Saudi Leaks.

>> LÆS OGSÅ: Saudi-Arabien er en militær stormagt

I et lækket dokument fra Israels udenrigsministerium blev israelske diplomater verden over instrueret i at støtte den saudiarabisk-ledede intervention i Yemen, skrev den israelske TV-station Channel 10 News allerede i november 2017. Og både Saudi-Arabien og Israel anser Iran for at være en fælles regional fjende, der bliver beskyldt for at støtte houtierne i Yemen og styret i Syrien.

Normalisering er tabu

Spørgsmålet om at normalisere forholdene med Israel er et stort tabu i den arabiske verden og bliver overalt betragtet som et forræderi mod den arabiske og muslimske støtte til Palæstina.

Mange arabiske kommentatorer mener ifølge The Daily Star, at det vil besværliggøre enhver retfærdig løsning på det palæstinensiske spørgsmål, hvis der tages skridt til at ophæve den arabiske boykot af Israel, og at sagen er en af de vigtigste globale spørgsmål for millioner af muslimer og arabere over hele verden.

>> LÆS OGSÅ: "Fifty-fifty chance for krig mod Iran"

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. maj. 2020 - 08:01   14. maj. 2020 - 13:48

Bahrain

ah@arbejderen.dk
Bahrain
  • Bahrain er en arabisk stat i Den Persiske Golf.
  • Staten består af en gruppe øer mellem Saudi-Arabien og Qatar.
  • Arealet er 665 kvadratkilometer og på størrelse med Falster.
  • Hovedstad: Manama.
  • Befolkning: 1,2 millioner.
  • Officielt sprog: arabisk.
  • Officiel religion: islam.
  • Bahrains økonomi er baseret på eksport af olie.
  • Styreform: enevældigt kongedømme.
  • Protester siden februar 2011.
  • Regimet er støttet politisk og økonomisk af USA og flere EU-lande.
Vil annektere Vestbredden 2020
  • Israels kommende regering og et flertal i Knesset ønsker, at landet fra 1. juli 2020 sætter gang i en proces for at annektere store dele af den besatte Vestbred.
  • En regeringsaftale mellem de kommende regeringsledere Benny Gantz samt Benjamin Netanyahu vil fremme USA's plan for Mellemøsten.
  • USA's plan for Mellemøsten anerkender de israelske bosættelser på den besatte palæstinensiske Vestbred og accepterer, at Israel annekterer bosættelserne og store dele af Vestbredden.
  • Israels bosættelser er erklæret ulovlige ifølge resolution 446 fra FN's Sikkerhedsråd fra 1979.

Kilder: Haaretz, Jerusalem Post, Channel 13

Israel
  • Zionistisk stat.
  • Hovedstad: Tel Aviv.
  • Befolkning: 8,2 millioner.
  • I 1922 viste den første folketælling i Palæstina, at der var 757.182 indbyggere, heraf 11 procent jøder.
  • Israel blev oprettet i 1948.
  • De fleste palæstinensere måtte flygte efter 1948 på grund af trusler og terrorangreb fra zionistiske jødiske grupper. 
  • Et mindretal på 156.000 – eller 18 procent – forblev inden for den nydannede israelske stats rammer. I dag er antallet vokset til 1,1 millioner.
  • Israel består af 81 procent jøder og 19 procent arabere og andre grupper.
  • De 19 procent udgøres af 14 procent muslimer, kristne 2,7 procent, og den muslimske "sekt" druserne udgør 1,7 procent.
  • Israel adskiller ikke på grund af racer, men mellem religioner. Kun jøder kan aftjene værnepligt og købe jord.
  • Alle voksne borgere har stemmeret. Palæstinensere i de af Israel besatte områder har ikke israelsk stemmeret.
  • Siden 1976 har USA givet 234 milliarder dollars i militær bistand til Israel.

Kilder: Verdenbanken, PLO, CNN og BBC

>> Hvad er zionisme?