21 Sep 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tidligere FN-ledere opfordrer til protester mod israelske planer

Mod annektering af Vestbredden

Tidligere FN-ledere opfordrer til protester mod israelske planer

En prominent gruppe af tidligere præsidenter og FN-generalsekretærer udtaler, at det bør udløse et ramaskrig og anspore til global protest, hvis Israel annekterer store dele af Vestbredden.

Der bør lyde et internationalt ramaskrig, der bør følges af en protestbølge, hvis Israel annekterer store dele af Vestbredden, siger The Elders, der i sin tid blev grundlagt af afdøde Nelson Mandela.
FOTO: Steve Hynd
1 af 1

En gruppe forhenværende globale ledere, kendt som The Elders, protesterer nu voldsomt mod Israels nye annekteringsplan for Vestbredden. De mener, at forslaget "krænker international lov" og besværliggør udsigten til fred og en tostatsløsning.

Israelsk annektering bryder med principperne i international folkeret. Jeg opfordrer hele verden til at råbe op.
Ban Ki-moon, tidligere FN-generalsekretær

Der bør lyde et ramaskrig internationalt, og en protestbølge må rejse sig, mener The Elders, en uafhængig gruppe, der i sin tid blev grundlagt af afdøde Nelson Mandela. I dag tæller gruppen adskillige personligheder med stor vægt på den internationale scene – stadig den dag i dag – skriver den palæstinensiske netside palestineupdates.com, Blandt andet tæller The Elders to tidligere generalsekretærer for FN, Ban-Ki-moon og Kofi Annan samt flere eks-præsidenter som USA's Jimmi Carter.

Israel vil opsluge Vestbredden

'The Elders reagerede i et opråb den 11. maj, godt en måned efter, at Israels regering og parlament besluttede, at 1. juli bliver startskuddet til en proces, der kan opsluge store dele af Vestbredden.

>> LÆS OGSÅ: Straffedomstol: Vi vil undersøge Israel for krigsforbrydelser

Bag planen står Israels regerende politikere med partilederne Benny Gantz og Benjamin Netanyahu i spidsen. Søndag begyndte den nye regering sit arbejde, med Benjamin Netanyahu i spidsen som premierminister i de første 18 måneder.

– Det er tid til at benytte israelsk lovgivning og skrive endnu et strålende kapitel i zionismens historie, sagde Netanyahu ifølge TV-stationen TeleSur til parlamentet før indsættelsesceremonien.

Men den israelske sejrsstemning møder modstand i hele verden. 

– Israelsk annektering ville ikke kun være et udtryk for aggressiv dårskab, men også have en destruktiv indflydelse på alle globale rettigheder og normer i verden, siger den tidligere FN-generalsekretær Ban Ki-moon, der i dag er næstformand i The Elders. 

Han mener, at principperne i international folkeret er grundstenen i den globale orden. Ban Ki-moon mener, at det haster at reagere mod annektionsplanerne.

– Jeg opfordrer hele verden til at råbe op imod denne skadelige dagsorden, siger han.

Hvem er The Elders?

Medlemmerne af The Elders tæller:

  • Gro Harlem Brundtland, tidligere norsk statsminister.
  • Zeid Raad, tidligere højkommissær for menneskerettigheder i FN.
  • Lakhdar Brahimi, FN's tidligere udsending til Syrien.
  • Mary Robinson, formand for The Elders og tidligere FN-højkommissær for menneskerettigheder.
  • Jimmy Carter, tidligere præsident i USA (1977-81) og i dag Elders Emiritus..

Kofi Annan, FN's generalsekretær fra 1997 til 2006, var tidligere formand for The Elders, men er nu sammen med Sydafrikas tidligere ærkebiskop Desmond Tutu også gruppens såkaldte Elders Emiritus, der stadig på sidelinjen er med til at tegne initiativet.

USA's omdømme skades

Kritikken af USA er også voldsom i The Elders' brev. 

Donald Trump og hans regering støtter nemlig Israels planer. Senest besøgte USA's udenrigsminister Mike Pompeo Benjamin Netanyahu i Israel den 13. maj og talte ifølge nyhedsbureauet AP om både annekteringen og truslen fra Iran.

USA's plan for Mellemøsten fra januar anerkender de israelske bosættelser på den besatte palæstinensiske Vestbred og accepterer, at Israel annekterer bosættelserne og store dele af Vestbredden, selv om Israels bosættelser er erklæret ulovlige ifølge resolution 446 fra FN's Sikkerhedsråd fra 1979.

USA's tidligere præsident Jimmy Carter slår fast, at "Vestbredden tilhører Palæstina", og at eventuelle ændringer bør "aftales gensidigt".

– Hvis Israel ulovligt annekterer, betyder det blot, at USA's internationale omdømme og status vil lide yderligere skade, siger Carter i en pressemeddelelse fra The Elders.

Appel til almindelige israelere

– Ved ensidigt at beslaglægge territorium og ignorere international lov opnår man kun det modsatte resultat – det forråder også de israelske borgere og de idealer, grundlæggerne af staten Israel havde, udtaler The Elders' formand, den tidligere FN-højkommissær for menneskerettigheder, ireren Mary Robinson.

Hun roser de israelske kræfter, der trods alt modsætter sig annekteringen.

The Elders advarer om, at annekteringen vil skabe en virkelighed, hvor israelske bosættere på Vestbredden lever under civile israelsk love, mens naboerne i de små palæstinensiske enklaver lever under israelsk militærlovgivning. Det danner "uundgåeligt paralleller til apartheid-Sydafrikas undertrykkelse", skriver gruppen.

Algerieren Lakhdar Brahimi, der var FN's tidligere udsending til Syrien, mener, at det palæstinensiske folk fortjener verdens solidaritet og støtte.

– De har en umistelig ret til deres land og deres stat. Og de har ret til at kæmpe for disse rettigheder. Verden har svigtet sit ansvar overfor folket i Palæstina i alt for mange årtier. Stilhed nu vil udgøre et bittert forræderi, siger han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. jun. 2020 - 08:23   08. jun. 2020 - 13:54

Palæstina

ah@arbejderen.dk
Vil annektere Vestbredden 2020
  • Israels kommende regering og et flertal i Knesset ønsker, at landet fra 1. juli 2020 sætter gang i en proces for at annektere store dele af den besatte Vestbred.
  • En regeringsaftale mellem de kommende regeringsledere Benny Gantz samt Benjamin Netanyahu vil fremme USA's plan for Mellemøsten.
  • USA's plan for Mellemøsten anerkender de israelske bosættelser på den besatte palæstinensiske Vestbred og accepterer, at Israel annekterer bosættelserne og store dele af Vestbredden.
  • Israels bosættelser er erklæret ulovlige ifølge resolution 446 fra FN's Sikkerhedsråd fra 1979.

Kilder: Haaretz, Jerusalem Post, Channel 13

Vestbredden
  • Israel har illegalt besat Vestbredden siden 1967 og belejrer på forskellig vis Gaza-striben.
  • En tredjedel af befolkningen i de besatte områder lever i flygtningelejre.
  • Vestbredden er midlertidigt opdelt i A-, B- og C-områder som følge af Oslo-aftalerne fra 1993.
  • A-områderne er under palæstinensisk kontrol og dækker 11 procent. 
  • B-områder har delt kontrol og dækker 28 procent. 
  • C-områder er under israelsk kontrol og udgør mindst 61 procent.
  • Israel arbejder på at indlemme hele Jordandalen.
USA's Mellemøstplan 2020
  • 28. januar 2020 fremlagde USA's præsident Donald Trump sin Mellemøstplan. 
  • Her anerkender USA de israelske bosættelser på den besatte palæstinensiske Vestbred.
  • Israels bosættelser er af FN erklæret ulovlige ifølge resolution 446 fra FN's Sikkerhedsråd fra 1979.
  • Israel kan ifølge planen beholde 40 procent af det samlede besatte areal på Vestbredden, inklusive Jordandalen.
  • Jerusalem vil ifølge planen forblive Israels hovedstad.
  • Palæstinenserne får ifølge planen deres egen stat på Vestbredden, i Gaza samt to mindre ørkenområder i Negevørkenen.
  • Hovedstaden skal ligge øst for Jerusalem, i flygtningelejren Shuafat og landsbyen Abu Dis.
  • Israel har indvilget i at "frede" de områder, som ifølge planen kan blive en del af den palæstinensiske stat, i fire år, altså undgå at bygge bosættelser.
  • Mellemøstplanen omfatter en økonomisk pakke på 340 milliarder kroner til udvikling af den nye palæstinensiske stat. 

Kilder: Det Hvide Hus, BBC, CNN, Dansk Palæstinensisk Venskabsforening