Fra i dag mandag den 18. maj optrapper Arbejdstilsynet (AT) sin indsats med besøg på arbejdspladserne. Det sker efter to måneder, hvor den statslige myndighed har kørt for nedsat kraft og helt undladt planlagte tilsyn for at undgå spredning af corona.
Det er jo absurd, at det på én og samme tid skulle være sikkert for medarbejderne at være på arbejdspladsen, men ikke sikkert nok, til at man kan føre tilsyn.
Morten Skov, næstformand FH
Optrapningen sker i forbindelse med fase 2 i genåbningen og samme dag, hvor blandt andet storcentre og restauranter har fået tilladelse til at slå dørene op for kunder og gæster.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skriver i en pressemeddelelse, at Arbejdstilsynet nu udvider sit målrettede tilsyn til alle brancher. Dog vil tilsynsmyndigheden kun dukke op ved alvorlige ulykker og klager i pleje- og hospitalssektoren, der således stadig må kigge langt efter tilsyn og vejledning. Arbejdstilsynet kommer nemlig tidligst op i fulde omdrejninger midt i august måned, skriver Fagbladet 3F.
– Det er ganske enkelt uforståeligt, at Arbejdstilsynet ikke er der for medarbejderne på sygehuse, plejecentre og i hjemmeplejen, hvor konsekvenserne af utilstrækkelige værnemidler og forholdsregler er særligt alvorlige, lyder reaktionen fra Mona Striib, der er formand for fagforbundet FOA.
Beskæftigelsesministeren begrunder det fortsat manglende tilsyn med risikoen for smittespredning.
– Men det understreger netop behovet for tilsyn, hvis man er så bekymret for tilstanden på landets sygehuse og i ældreplejen, at man nægter at sende tilsynet ud, mener Mona Striib.
Tilsynet burde op på fuld kraft
Med fase to af genåbningen vil omkring to tredjedele af de tilsynsførende i AT, svarende til 200 ansatte, komme ud på målrettede tilsynsbesøg.
– Men vi havde gerne set, at Arbejdstilsynet åbnede op på fuld kraft med det samme, siger Morten Skov, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).
FH modtager dagligt meldinger fra fagforeninger og tillidsvalgte, der er frustrerede over manglende værnemidler, over at rengøringen og den generelle hygiejne er mangelfuld, og over at mange arbejdsgivere ikke prioriterer de vigtige coronaretningslinjer.
– Vi ved, at når medlemmerne henvender sig til tilsynet, så er der i langt de fleste tilfælde noget om snakken, understreger Morten Skov, der håber, at tilsynet vil tage klager og henvendelser fra arbejdspladserne meget alvorligt.
Som Mona Striib køber heller ikke Morten Skov argumentet om, at Arbejdstilsynets tilsynsførende ikke må være smittespredere, og at tilsyn derfor skal begrænses.
– Det er jo absurd, at det på én og samme tid skulle være sikkert for medarbejderne at være på arbejdspladsen, men ikke sikkert nok, til at man kan føre tilsyn.
– Det svarer lidt til, at man siger til politiet, at de ikke må rykke ud og se, om der sidder for mange samlet på Islands Brygge, fordi de så risikerer at smitte dem, der sidder der. Det giver ingen mening. Arbejdstilsynet er jo netop en samfundskritisk funktion på linje med politiet, bemærker Morten Skov.
Tjek tandklinikkerne
Anja C. Jensen, der er næstformand i HK Privat, ser frem til, at tilsynet når fuld kapacitet, men har en klar forventning om, at der med flere tilsynsførende på arbejde vil ske kontrolbesøg på eksempelvis på de private tandklinikker.
>>LÆS OGSÅ: HK er bekymret for klinikassistenternes sikkerhed
– Vi har konkret oplevet, at anmeldelser af tandklinikker, hvor vi kan dokumentere klare brud på retningslinjer for hygiejne og patientsikkerhed, bliver håndteret ved telefonopkald frem for kontrolbesøg, og det forventer vi med forøgelsen af kapaciteten, at der bliver lavet om på, siger Anja C. Jensen og fortsætter:
– Når vi beder medarbejdere om at gå på arbejde midt i en sundhedskrise, så er vi altså nødt til som samfund at kunne give dem det minimum af tryghed, at der er et fungerende tilsyn, når ikke arbejdsgiver formår eller ligefrem vælger at sjofle myndighedernes retningslinjer.
HK Privat har indtil videre anmeldt 21 klinikker i hele landet for alvorlige brud på både de helt almindelige retningslinjer for hygiejne og Sundhedsstyrelsens særlige retningslinjer for tandklinikker under corona.
3.000 færre tilsyn på en måned
Arbejdstilsynets beslutning om at begrænse indsatsen på grund af corona betød, at der på en måned fra 13. marts frem til 13. april i år blot blev gennemført 132 kontroller. Det viser tal fra Arbejdstilsynet, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i. Det svarer til en nedgang på over 3.000 besøg på en enkelt måned.
Kritikken af Arbejdstilsynet fra fagbevægelsen og de mange mennesker, der trods fare for coronasmitte hver dag skulle møde på arbejde, har været omfattende og er blevet belyst i masser af medier, herunder i Arbejderen.
På byggeriet af det nye supersygehus i Gødstrup ved Herning udtrykte forskellige håndværkergrupper dyb frustration. De oplevede udenlandske kolleger fra eksempelvis Polen, Rumænien eller Tyskland møde ind på arbejde direkte fra besøg i deres hjemlande, selvom regeringen i starten af marts lukkede grænserne.
– Det er meget utrygt. Jeg vil jo gerne vide, om der findes smittede på arbejdspladsen, og være sikker på, at dem, der er syge, bliver testet. For hvad slæber jeg med hjem, og hvad kan mine unger tage med sig i skole, sagde malersvend Michelle Omme til Arbejderen.
>>LÆS OGSÅ: Fagforeninger kritiserer sikkerheden på sygehusbyggeri i Gødstrup
14 dages karantæne
Slagteriarbejdere pressede på for, at alle udenlandske arbejdere skulle i 14 dages karantæne efter besøg i deres respektive hjemlande. Manglende restriktioner i forhold til de udenlandske kolleger og utilstrækkelige hygiejneforhold var også forklaringen på strejker på flere byggepladser.
>>LÆS OGSÅ: Faren for coronasmitte gør arbejdere utrygge
I København gennemførte ungdommen i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København den 1. maj en aktion med kravet om at genrejse Arbejdstilsynet.
"Når den instans, der skal håndhæve arbejdsmiljølovgivningen, er sat ud af kraft, bliver vores sikkerhed det også. Der åbnes op for, at der kan slækkes på arbejdsmiljøet med vores helbred som indsats. Det er absurd," lød det fra de fagligt aktive unge.
>>LÆS OGSÅ: Udenlandske metroarbejdere sættes i karantæne efter fagligt pres
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278