10 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vidnesbyrd fra Minneapolis: Uligheden giver brændstof til protesterne

Efter drabet på George Floyd

Vidnesbyrd fra Minneapolis: Uligheden giver brændstof til protesterne

– Her er som i en krigszone, siger Jess Sundin fra Freedom Road Socialist Organization, som bor nogle boligkarreer fra det sted, hvor George Floyd blev dræbt.

Jess Sundin: – Oprøret finder sted i områder, som er udsat for økonomisk og politisk undertrykkelse.
FOTO: Chandan Khanna/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

 

Det var mandag i sidste uge, at den 46-årige George Floyd blev dræbt af en politimand i Minneapolis, da han blev anholdt – mistænkt for at have forsøgt at betale med en falsk 20-dollarseddel. Den ene protest mod den racistiske politivold har siden afløst den anden i byen og har spredt sig til hele USA.

Den økonomiske ulighed er meget tydelig for mange mennesker. Uligheden giver definitivt næring til protesterne.
Jess Sundin, Minneapolis

Jess Sundin er formand for den marxist-leninistiske Freedom Road Socialist Organization, FRSO, i Minnesota. Hun bor i Lake Street i Minneapolis, som har været epicenter for protesterne.

– Her er som i en krigszone, siger Jess Sundom, som er i gang med at planlægge en af dagens demonstrationer, da Proletären møder hende om søndagen.

Nogle få blokke fra hendes hus blev politistationen brændt ned af demonstrationer i torsdags. Et par gader længere borte ligger stedet, hvor politimanden Derek Chauvin kvalte George Floyd, medens hans kolleger stod og kiggede på det.

Udgangsforbud

I lørdags indkaldte guvernør Tim Walz Nationalgarden og indførte udgangsforbud efter klokken 20.

– Nu er protesterne om aftenen for de unge. Midaldrende deltog tidligere på ugen, men med den taktik, som politiet anvender nu, må man kunne løbe og omgruppere sig hurtigt. Så mange af os ældre sad i stedet på vore verandaer og sørgede for, at demonstranterne kunne komme i sikkerhed, hvis de behøvede at blive beskyttet mod politiet, siger Jess Sundin.

Præsident Donald Trump skrev i lørdags på Twitter, at 80 procent af dem, som deltog i optøjerne i Minneapolis, kom udefra delstaten, en oplysning, som han gav videre fra guvernør Walz. Men størstedelen af dem, som blev arresteret i weekenden, havde hjemadresser i Minnesota.

– Det er retorik for at retfærdiggøre undertrykkelsen i gaderne. I de protester, som jeg har deltaget i, har der været et flertal af sorte herfra området, selvom folk kommer fra hele Twin-Cities-området.

For den, der vil demonstrere, er der ingen grund til at rejse langt, mener Jess Sundin.

– Hver delstat har sine egne protester. Folk er velkomne til at komme hertil og kæmpe, men de behøver ikke at gøre det. Problemet med politivold findes i hele landet.

Tåregas og gummikugler

Jess Sundin og FRSO støtter helhjertet protesterne, selv om bygninger bliver beskadiget, og butikker plyndres i de opløb, som er fulgt efter demonstrationerne.

– Det meste har været rettet mod politiet og store firmaer. Hovedmålet var politistationen, som blev brændt ned. Andre tidlige mål var nogle af de mest udnyttende butikker i området, som spritbutikker og pantelånere. Det er forståeligt. Da folk kun protesterede mod politiet med ord, skød politiet med tåregas og gummikugler mod forsamlinger med tusinder af mennesker.

Ser I ingen problemer med de anarkistiske elementer, som forsøger at udnytte og overtage protesterne?

Indbyggerne i Minneapolis har organiseret sig for blandt andet at beskytte små-butikker under optøjerne.
Jess Sundin

– Der findes anarkister, og der er også rapporter om politifolk og hvide racister, der fungerer som provokatører i demonstrationerne. Men anarkisterne bor her, det er også deres område. Og det er en lille minoritet. Det, som skaber formen for protesterne, er, at de ledes af unge sorte, som udtrykker deres sorg og vrede, og som kræver retfærdighed for George Floyd.

Beskytter småbutikker

Indbyggerne i området har organiseret sig for blandt andet at beskytte småbutikker under optøjerne, men udgangsforbuddet har besværliggjort dette arbejde, siger Jess Sundin. 

Efter at brandvæsenet ikke dukkede op, da tankstationer brændte, har man også organiseret folk, som agerer som brandmænd.

– Det er blevet tydeligt for os, at hvis der er noget, vi vil beskytte, så må vi gøre det selv. Staten har vist os, at den hverken kan eller vil beskytte os. Det er ikke politiets opgave længere her. Deres opgave er at slå oprøret ned. Det eneste, politiet har forsøgt at forsvare, er deres politistation. De er ligeglade med, hvad der sker med resten af området.

Årsager bagved uro

Efter de første dages demonstrationer er Derek Chauvin blevet arresteret, men demonstranterne kræver, at alle de fire politifolk, som var til stede, skal arresteres og anklages.

Selv om kravene er koblet direkte til politivolden, ser Jess Sundin også bagvedliggende årsager til, at protesterne og optøjerne er blusset så kraftigt op.

– Oprøret handler helt og holdent om politispørgsmålet og racismen. Men det her sker i områder, som er udsat for alvorlig økonomisk og politisk undertrykkelse. Ikke bare fra politiet, men også når det drejer sig om adgang til boliger, sundhedsydelser og uddannelse. Den økonomiske ulighed er meget tydelig for mange mennesker. Det er ikke det centrale spørgsmål, som protesterne handler om, men uligheden giver definitivt næring til protesterne.

Samtidig har Donald Trump gjort det klart, at hæren er klar til at bistå delstatsguvernørerne, og han har skrevet på Twitter, ”at når plyndringerne begynder, begynder skyderiet”.

– Det er ikke overraskende, når man tænker på, hvordan han har fyret op under de reaktionære, voldelige kræfter i landet i sin valgkampagne. Han ser ingen problemer i at bevæbne højreekstremistiske demonstranter, men ubevæbnede demonstranter, som kan skade eller tage privat ejendom, ses som en trussel, som det er okay at skyde på. Det er forfærdeligt.

– De bevæbnede demonstranter får ikke engang en bøde, når de går imod en delstats ordre om at blive hjemme under coronakrisen, men demonstranter, som skader ejendom, skal skydes. Jo mere præsidenten taler, jo mere støtter han undertrykkelsen af kommende oprør, og jo mere styrker han de bevæbnede, højreekstremistiske grupper.

Solidaritet spreder sig

Protesterne og opløbene har spredt sig til Washington, hvor Trump fortælles at have siddet i sikkerhed i Det Hvide Hus’ bunker, da demonstranterne var udenfor bygningen i fredags, og en del kommentatorer taler til og med om en situation, som skulle kunne føre til en borgerkrig.

– Der er en risiko for, at det kan gå den vej, men jeg er mere fortrøstningsfuld og tror, at protesterne kan føre til en stærk fremgang for de folkelige bevægelser. Hvordan det går, bestemmes først og fremmest af beslutsomheden hos folk ude på gaderne, dernæst af undertrykkelsen og hvorledes den påvirker os.

– Her i Minneapolis har vi været kloge nok til at have protesterne om dagen, hvor vore demokratiske rettigheder fortsat respekteres. Tusindvis af mennesker er ude hver dag, og der er skønt at se, hvorledes det kombineres med protesterne om aftenen, hvor tusinder også er ude og direkte konfronterer undertrykkelsen. Det er en vældig udfordrende og vældig farlig tid. Men fremfor alt en håbefuld tid.

Mellemoverskrifter er indsat af redaktionen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. jun. 2020 - 08:57   04. jun. 2020 - 16:26

USA

af Marcus Jönsson, Proletären