23 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Whistleblowerordning skal nu vise sit værd

Hurtig ekspedition i Folketinget

Whistleblowerordning skal nu vise sit værd

Bekymrede ansatte ringer til deres fagforening og fortæller om muligt snyd med hjælpepakkerne. Folketinget har hastebehandlet ny lov, der sikrer arbejdere, der går videre med mistanken, mod fyring og chikane.

– Det kan blive svært for den enkelte medarbejder at bevise en eventuel sammenhæng mellem en fyring eller chikane og indberetningen om snyd, mener Victoria Velasquez, der er erhvervsordfører for Enhedslisten.
FOTO: Enhedslisten
1 af 1

Coronakrisen har vist, at Folketinget kan handle hurtigt. Politikerne har således relativt hurtigt vedtaget flere hjælpepakker for at afbøde de værste konsekvenser for virksomhederne, og torsdag i sidste uge hastebehandlede og vedtog alle partier i Folketinget en whistleblowerordning.

Nu kan medarbejdere henvende sig uden at skulle frygte for at miste deres job eller andre repressalier.
Victoria Velasquez, Enhedslisten

Ordningen skal gøre det muligt for lønmodtagere at tippe anonymt, hvis de har mistanke om, at deres arbejdsgiver forsøger at snyde sig til lønkompensation eller nogle af de andre hjælpeforanstaltninger.

– Nu kan medarbejdere, der har mistanke eller konkret viden om, at deres arbejdsplads snyder, henvende sig uden at skulle frygte for at miste deres job eller andre repressalier, siger Victoria Velasquez, erhvervsordfører for Enhedslisten, til Arbejderen.

Victoria Velasquez har, siden den første hjælpepakke faldt på plads i marts måned, modtaget beskeder fra frisører, bygningsarbejdere og ansatte i andre brancher, som eksempelvis er blevet bedt om at udføre arbejde, samtidig med at deres arbejdsgiver modtager lønkompensation.

– De følte sig sat i en svær og ubehagelig klemme og var usikre på, om de skulle sige noget. De var jo bange for at miste deres arbejde. Derfor har Enhedslisten sideløbende med forhandlingerne om de økonomiske hjælpepakker kæmpet for den her ordning, og nu får de her mennesker et sted, hvor de kan henvende sig, hvis deres arbejdsgiver beder dem komme på arbejde i strid med reglerne, forklarer Victoria Velasquez.

Medlemmer ringer i fagforeningen

I takt med at virksomhederne søger om og modtager hjælp til dækning af løn og faste omkostninger, er fagforeninger blevet kontaktet af bekymrede medlemmer.

Teknisk Landsforbund, som repræsenterer ansatte inden for byggeri, design og teknik, har ifølge forbundsformand Lone Engberg Thomsen fået "adskillige henvendelser". HK Handel bliver hver uge ringet op af butiks- og kontoransatte, der mistænker deres arbejdsgiver for at svindle med hjælpeforanstaltningerne. Det fortæller Tønnesen, formand for HK handel, til DR Nyheder. Også it-forbundet Prosa bliver kontaktet af medlemmer om formodet svindel. 

Fagforeningerne har efter konkrete vurderinger sendt nogle af sagerne videre til Erhvervsstyrelsen, som står for udbetaling og kontrol med lønkompensationsordningen.

En opgørelse per 7. juni viser, at Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØIK) efterforsker 39 sager om mulig svindel, fordelt på 32 sager i Erhvervsstyrelsen og syv i Hvidvasksekretariatet.

Anmeldelserne vedrører et samlet beløb på godt 18 millioner kroner, hvoraf det ifølge SØIK kun er en mindre del, der er udbetalt. Af opgørelsen fremgår det også, at Hvidvasksekretariatet har modtaget 309 underretninger om mulig svindel.

Godt med kontrol

Selvom de fleste virksomheder følger reglerne, mener erhvervsminister Simon Kollerup (S), at det er godt med bedre kontrol.

– Det er en hårfin balance at få udbetalt pengene så hurtigt som muligt og samtidig sikre, at pengene ikke ender i de forkerte hænder, udtaler han i en pressemeddelelse.

Victoria Velasquez håber, at whistleblowerordningen vil virke afskrækkende på de brodne kar – både af hensyn til deres ansatte og samfundet, der betaler for hjælpepakkerne.

Whistleblowerordningen gælder alle hjælpepakker og ikke kun lønkompensationen. Det fremgår endvidere af loven, at en arbejdsgiver, der enten fyrer eller chikanerer en ansat, fordi vedkommende har indberettet virksomheden for snyd, skal betale en godtgørelse til den ansatte.

Svært at løfte bevisbyrden

Det lykkedes til gengæld ikke at komme igennem med forslaget om omvendt bevisbyrde, så det vil være op til lønmodtageren at bevise en eventuel sammenhæng mellem indberetningen og en efterfølgende fyring eller chikane.

– Jeg tror, det kan blive svært at bevise for den enkelte medarbejder. Derfor mener jeg, at det skal være arbejdsgiveren, der bærer bevisbyrden, slutter Victoria Velasquez.

Der er ikke sat slutdato på loven, der løber så længe, det er relevant.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. jun. 2020 - 14:57   10. jun. 2020 - 11:40

Whistleblowerordning

noc@arbejderen.dk
FAKTA om lønkompensation
  • Fyringstruede danskere kan få betalt en del af deres løn af staten gennem hjælpepakken om lønkompensation.

  • Lønkompensation betyder, at de ansatte bliver sendt hjem med fuld løn, fordi deres arbejdsplads er i alvorlige problemer.

  • Staten betaler 75 procent af de ansattes løn eller op til 30.000 kr. Virksomheden betaler den resterende løn. Medarbejderne bidrager selv ved at bruge fem dages ferie under hjemsendelsen.

  • Virksomhederne kan få lønkompensation, hvis de står over for at skulle fyre mindst 30 procent af de ansatte eller mere end 50 medarbejdere.

  • Virksomheden forpligter sig til ikke at fyre ansatte, der får lønkompensation.

  • Lønkompensationsaftalen er indgået mellem regeringen, Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

  • Aftalen løb i første omgang frem til den 8. juli. Den 5. juni aftalte parterne at forlænge lønkompensationsaftalen frem til 29. august.