Coronapandemien har igennem de seneste måneder vist, at det kapitalistiske fødevaresystem er irrationelt og helt skævt. Forsyningskæderne er flere steder brudt sammen.
Covid-19 har sine rødder i den nuværende øko-nomiske model, der bygger på dødbringende og forstyrrende jagt på den uendelige vækst.
Vijay Kolinjivadi, forsker
Priserne på fødevarer er steget dramatisk mange steder. Andre steder destrueres fødevarer. Det nuværende system tjener simpelthen ikke menneskelige behov.
Sådan lyder kritikken fra Vijay Kolinjivadi, postdocforsker ved Institut for Udviklingspolitik på Universitetet i Antwerpen i et blogindlæg på TV-stationen Al Jazeeras hjemmeside.
Han mener, at covid-19-krisen og klimakrisen hænger uløseligt sammen.
"Begge har deres rødder i verdens nuværende økonomiske model, der forfølger uendelig vækst på bekostning af det miljø, som vores overlevelse afhænger af. Og begge kriser er dødbringende og ødelæggende", skriver han.
Han tilføjer, at vores respons på covid-19 derfor ikke bør være begrænset til blot at inddæmme spredningen af virussen, men bør omfatte en kamp for at genoprette klimaet.
"Det, vi troede var 'normalt' før pandemien, var i virkeligheden allerede en eksisterende krise. At vende tilbage er ikke en mulighed", siger han.
Masseproduktion
Vijay Kolinjivadi tilføjer, at væksten i masseproduktion af fødevarer har skabt storbedrifter med enorme besætninger og fjerkræ, pakket tæt sammen i megastore stalde. Dette skaber det perfekte miljø for mutation og fremkomsten af nye smitsomme sygdomme, bemærker han og henviser til, at US Centers for Disease Control and Prevention anslår, at tre ud af fire nye infektionssygdomme stammer fra menneskelig kontakt med dyr.
"For at fortsætte med at producere og hele tiden kunne erklære, at økonomien vokser, bliver der drevet rovdrift på klodens ressourcer. Vand, fossile brændstoffer, træ, jord og malm bliver indført i den industrielle cyklus, og forbrugsvarer som biler, tøj, møbler, telefoner, forarbejdet mad bliver spyttet ud, og det skaber meget affald", skriver Vijay Kolinjivadi.
Han mener, at det skaber enorme skævheder i økobalancen.
Profitønske er problemet
Også Rob Wallace, amerikansk marxist, biolog og evolutionær epidemiolog, peger på systemfejl i kapitalismen som årsag til de nuværende kriser. Wallace er ansat som forsker ved Institute for Global Studies ved University of Minnesota og har samarbejdet med FN's fødevareprogram FAO samt Center for Disease Control and Prevention.
Han skriver i det amerikanske onlinemagasin Monthly Review, at kapitalismen strukturerer fødevareforsyningen på en "ekstremt snæver måde", og at det er problematisk, at "den private kontrol over produktionen forbliver fuldstændig fokuseret på at skabe fortjeneste".
Det uddyber han i et videointerview med Transnational Institute.
Det amerikanske onlinemagasin jacobinmag.org skriver i sit seneste nummer, at den snævre tilgang til produktionen blandt andet giver sig udtryk i, at kapitalisterne ikke bygger nok lagre til varerne.
De anvender nemlig som oftest kortsigtede statistiske algoritmer til at forudsige forbrugernes efterspørgsel. Det betyder konkret kaos, når der på grund af en forstyrret forsyningskæde pludselig opstår uventet efterspørgsel, skriver magasinet.
Prishop under corona
Priserne på almindelige fødevarer er steget dramatisk under covid-19-pandemien i størstedelen af verden. For eksempel er priserne på basale fødevarer i det sydamerikanske land Colombia steget med 140 procent. I Uganda i Afrika er ris og majs blevet markant dyrere, oplyser Internationalt Røde Kors (IRC).
I Yemen, Sierra Leone, Kenya, Pakistan, Irak, Libanon og Sydsudan må millioner holde deres forretninger lukket, og endnu flere har mistet deres indkomst. Det tvinger mange til at spise mindre eller færre måltider dagligt.
Selv i USA har pandemien betydet dyrere varer i supermarkederne på mad, mens benzin for eksempel er blevet billigere. På verdensplan er priserne på tøj, hoteller, biler, bilforsikring og billetpriser faldet.
I Holland kan kartoffelavlere ikke komme af med deres produktion, blandt andet på grund af afbrudte forsyningskæder, og i den amerikanske delstat Wisconsin kan mælkebønder ikke komme af med deres mælk, rapporterer TV-stationen CBNC. Det har begge steder betydet, at kartoflerne er destrureret, og mælk er hældt i kloakken.
Det sker i lande, hvor antallet af fattige stiger. I USA for eksempel sulter 37 millioner amerikanere, mens næsten 15 millioner husstande har såkaldt "usikker adgang til mad", oplyser den amerikanske hjemmeside feedingamerica.org.
Alligevel kunne Julie Potts, direktør for den amerikanske interesseorganisation for kødproducenter og -pakkerier (NAMI), erklære, at "der er masser af mad i landet", citerede onlinemediet boston.com i marts.
Hungersnød truer
Ud over covid-19 har tørke, græshoppesværme, oversvømmelser og konflikter ødelagt landbrugsproduktion og forsyningskæderne i mange lande, udtalte Michael Charles, leder af den syd- og østafrikanske afdeling af Internationalt Røde Kors IRC den 9. juni.
– Covid-19 påvirker alle aspekter af livet, fra tilgængeligheden af basale fødevarer til folks mulighed for at tjene nok til at købe de fødevarer, der er tilgængelige, siger han.
Også klimaændringerne har i alvorlig grad påvirket fødevaresikkerheden i mange dele af det sydlige og østlige Afrika, hvilket har øget afhængigheden af importen, allerede inden covid-19 ankom, tilføjer han.
Covid-19 har i dag lukket de vigtigste skibsfarthavne, lufthavne og markeder.
– Mange afrikanske husstande står over for et eksistentielt valg: Enten dø af covid-19 eller af sult, siger Michael Charles.
Græshopper
Konkret er det nordøstlige Afrikas Horn og Yemen i øjeblikket hårdt ramt af milliarder af græshopper, som ødelægger i forvejen sparsomme afgrøder. Ifølge FN's fødevareprogram FAO står 25 millioner mennesker foran hungersnød her.
Græshoppesværmene er nu ved at brede sig helt til Iran-Pakistan og Sahel-området i Nordvestafrika.
Ifølge FN's fødevareprogram WFP kan covid-19 være gnisten, der får sultkatastrofen til at eksplodere.
Pandemien kan betyde, at næsten dobbelt så mange mennesker som normalt lider af akut sult verden over. Antallet af akut sultne vil ifølge WFP passere 265 millioner ved udgangen af 2020, hvis ingen griber ind.
Det amerikanske onlinemagasin jacobinmag.org konkluderer på covid-19-pandemien, den truende hungerkatastrofe og akutte krise i fødevareforsyningen verden over: "Kapitalismen er i krig med selve livet".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278