23 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

USA's nye sanktionslov mod Syrien kan ramme golfstat

Nye angreb på vej

USA's nye sanktionslov mod Syrien kan ramme golfstat

Onsdag den 17. juni trådte en ny lov om sanktioner mod Syrien i kraft i USA. Hidtil har USA's sanktioner kun været rettet imod amerikanske virksomheder, der samarbejder med Syriens regering. Nu kan sanktionerne ramme enhver, der handler med Syrien.

Syriens udenrigsminister Walid Muallem taler om USA's nye sanktioner på en pressekonference den 23. juni.
FOTO: Louai Beshara/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

USA truer den lille golfstat Forenede Arabiske Emirater med sanktioner, hvis landet eller en virksomhed fortsætter med at normalisere forholdet til Syrien.

Truslerne kommer i kølvandet på, at en ny amerikansk lov om sanktioner mod Syrien trådte i kraft onsdag den 17. juni, skriver den kuwaitiske mediekoncern Alaraby, der har hovedsæde i Storbritannien.

Når det gælder økonomiske aktiviteter, som enten nogle i UAE eller nogle i et andet land befatter sig med, som opfylder kriterierne i disse sanktioner eller lovgivning, er de et potentielt sanktionsmål.
James Jeffrey, USA-ambassadør

Det er faldet USA for brystet, at Forenede Arabiske Emirater (UAE) i december 2018 genåbnede sin ambassade i Damaskus. Golfstaten har desuden sendt handelsdelegationer til Syrien.

Forenede Arabiske Emirater

– UAE ved, at vi absolut er imod, at lande tager disse diplomatiske skridt. De er suveræne lande; de kan tage disse beslutninger. Men vi har gjort det klart, at vi synes, dette er en dårlig idé. Det vil ikke være befordrende for gennemførelsen af ​​FN's Sikkerhedsråds resolution og afslutningen af ​​en konflikt, der er meget bekymrende for hele regionen.

Det sagde James Jeffrey, der har titel af ambassadør, på en pressekonference i USA's udenrigsministerium to dage efter lovens ikrafttræden.

– Når det gælder økonomiske aktiviteter, som enten nogle i UAE eller nogle i et andet land befatter sig med, som opfylder kriterierne i disse sanktioner eller lovgivning, er de et potentielt sanktionsmål. Vi kommer ikke ind på, hvem vi vil sanktionere, eller hvem vi ikke vil sanktionere i fremtiden. Man kan bare læse kriterierne, ligesom jeg kan, og det kan disse mennesker også, så de må til at træffe deres egne beslutninger, tilføjede James Jeffrey.

Den nye lov blev vedtaget med stort flertal i USA's kongres sidste år med støtte fra både Demokraterne og Republikanerne, og i slutningen af december 2019 underskrev Donald Trump loven.

USA lover flere sanktioner

Loven indfører sanktioner med bestemte sektorer i Syrien såsom militæret, efterretningstjenester, byggesektoren og en stribe enkeltpersoner, inklusive præsident Bashar al-Assads ægtefælle og forretningsfolk. I alt er 39 personer blevet ramt af sanktioner efter den nye lov. Og der kommer flere på listen, sagde USA's udenrigsminister på en pressekonference den 17. juni.

– Vi forventer mange flere sanktioner, og vi vil ikke stoppe, før Assad og hans regime stopper deres unødvendige, brutale krig mod det syriske folk, og den syriske regering accepterer en politisk løsning på konflikten som krævet af FN's Sikkerhedsråds resolution 2254. 

Loven er blevet døbt Cæsar-loven efter en angiveligt anonym syrisk militærfotograf, der kalder sig selv Cæsar. Han hævdede tilbage i 2014 at have 55.000 fotos af 11.000 personer, som angiveligt har været udsat for tortur af de syriske myndigheder.

Dengang skrev det amerikanske netmedie Christian Science Monitor, at "Cæsar"-rapporten var et veltilrettelagt propagandastunt finansieret af Qatar''. Efterfølgende analyserede Rick Sterling, en amerikansk journalist og aktiv i et solidaritetsnetværk for Syrien, "Cæsar'"-rapportens 55.000 fotos, og han konkluderede i en analyse, at omkring halvdelen af de offentliggjorte fotos viste det stik modsatte – nemlig døde syriske soldater og civile ofre for oprøreres bilbomber.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. jun. 2020 - 07:04   30. jun. 2020 - 07:06

Syrien

mj@arbejderen.dk
USA's sanktioner mod Syrien
  • Hidtil har USA pålagt sanktioner mod egne borgere, organisationer og virksomheder, der handlede med Syrien.
  • Den 17. juni trådte en ny lov i kraft, der udvider sanktionsregimet, så den omfatter enhver i hele verden, der handler med Syrien.
  • Loven belv vedtaget i december sidste år med stort flertal af både Republikanere og Demokrater.
  • Sanktionerne er især rettet imod militæret, efterretningstjenester og byggesektoren.
  • Foreløbigt er 39 personer, herunder den syriske præsidents ægtefælle, omfattet af sanktioner efter den nye lov.