12 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Amerikaner udgav sig for hongkongaktivist

Fake news

Amerikaner udgav sig for hongkongaktivist

New York Times, CNN og store vestlige nyhedsbureauer videregav informationer fra aktivistleder fra Hongkong, der rasede mod Kina. Det eneste problem var, at kilden viste sig at være amerikaner.

Misinformation i Hongkong? Kong Tsung-gan (til venstre) er den samme som amerikaneren Brian Kern (til højre)
FOTO: The Greyzone/CC 3.0
1 af 1

Halvanden måned efter at Twitter slettede 170.000 brugerkonti på den sociale medieplatform under påskud af, at de var oprettet af den kinesiske regering for at sprede misinformation om Hongkong, viser det sig nu, at en ofte citeret aktivistleder fra Hongkong i virkeligheden er amerikaner.

De fleste troede, at han var fra Hongkong. Men han var amerikaner og blev citeret flittigt i vestlige medier.

Det fremgår af den USA-baserede graverjournalistiske netside The Grayzone.com.

Den fremtrædende hongkongaktivist – med stærke antikinesiske holdninger – ved navn Kong Tsung-gan hedder i virkeligheden Brian Kern, afslører netsiden.

Amerikaneren har i månedsvis optrådt med foto og navnet Kong Tsung-gan på sociale medier, der flittigt og rutinemæssigt er blevet citeret af store internationale medier som CNN, Time, Washington Post, AFP og Al Jazeera som "hongkong-journalist og menneskerettighedsaktivist".

I dag har Kong Tsung-gan's twitter-konto mere end 32.000 følgere. I mange måneder fremstod kontoen med et sort-hvidt foto af en unavngiven asiatisk mand, der skulle forestille af være Kong Tsung-gan.

The Grayzone kan imidlertid bekræfte, at Kong er en falsk identitet – i virkeligheden er han en amerikansk lærer, der tidligere har været ansat ved menneskerettighedsorganisationen Amnesty International. Brian Kern har boet i Hongkong, men er nu flygtet, da Kina har indført sin nye sikkerhedslov i sommers, skriver netsiden. 

"Råbte kommunistlakaj"

Tidligere har Kerns ægtefælle i 2004 været praktikant ved tænketanken Hong Kong Civic Exchange, der får økonomisk støtte fra USA' National Endowment for Democracy.

National Endowment for Democracy er finansieret af USA's udenrigsministerium og har årligt givet hundredetusinder af dollars til græsrodsgrupper og partier i Hongkong. 

Inden den kinesiske sikkerhedslov trådte i kraft, var Brian Kern en allestedsnærværende figur ved lokale protester mod Kinas regering under de mange protester i de seneste par år i Hongkong. En video på de sociale medier viser ham råbe til en politimand, "din kommunistlakaj dræb os alle".

Han plejede også tæt omgang med centrale separatister fra Hongkong, viser fotos.

Afsløret af lydoptagelser

I månedsvis spredte Brian Kern – alias Kong Tsung-gan – en konstant strøm af nyheder og analyser af Hongkongs "frihedskamp" på Twitter, Facebook og i bøger, mens han kæmpede for, at USA skulle skrue bissen på overfor Kina.

Kong Tsung-gan's bog, "Liberate Hong Kong: Stories From The Freedom Struggle" fik en særdeles varm anmeldelse af Hongkongs tidligere guvernør, briten Chris Patten. "En insiders fascinerende blik på, hvad der er sket", skrev han.

Vidste Chris Patten, at Kong Tsung-gan var en opdigtet person?

Rygtet om Kongs sande identitet har cirkuleret på de sociale medier i Hongkong og er endda tidligere nævnt i det lokale dagblad i Hongkong, The Standard i december sidste år. 

Men The Grayzone afslører sammenhængen, idet Kong Tsung-gan tidligere har udsendt egne podcasts til vestlige mediehuse. I juli 2019 blev Kong Tsung-gan præsenteret i Louisa Lim's podcast sammen med Johnson Yeung fra National Endowment for Democracy.

Omkring samme tidspunkt taler en amerikansk mand i Hongkong ved navn Brian Kern til Radio Television Hong Kong under en protestmarch til minde om Tiananmen-massakren i Kina.

Ifølge The Grayzone er det den samme mand bag stemmerne, og The Grayzone har sammenlignet de to lydfiler og bragt det på Youtube

Uetisk journalistik

The Standard skrev i december sidste år, at det ikke er ulovligt at offentliggøre materiale under et pseudonym, men at journalistisk etik kræver af publikationer, at de informerer om, hvis et navn er ændret."

Men det er ikke sket i tilfældet med Kong Tsung-gan. Ifølge The Grayzones graverarbejde var Kongs redaktører og prominente venner blandt aktivistlederne i Hongkong sandsynligvis opmærksomme på det vildledende kneb.

Hong Kong Free Press-forlagets chefredaktør Tom Grundy har tidligere pralet af, at han har afvist artikler fra "bedragere", der opererer bag falske identiteter. Men samtidig har han regelmæssigt bragt Kongs kommentarer. De to kender i øvrigt hinanden antyder et foto fra 2019. 

Da Twitter, der er amerikanskejet, i juni lukkede 170.000 konti for at være prokinesiske i Hongkong, skete det "på grund af spredning af geopolitisk snæversyn, gunstigt for Kinas Kommunistiske Parti", og at dette er en "krænkelse af Twitters politik". Kontiernes indhold var "vildledende".

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. aug. 2020 - 08:28   26. aug. 2020 - 08:01

Hongkong

ah@arbejderen.dk
Protesterne i Hongkong 2019-20
  • 31. marts 2019 startede protesterne mod et lovforslag, der ville gøre det lettere at udlevere fanger til retsforfølgelse mellem Hongkong, Taiwan, Macau og Kina. 
  • I dag flygter tusinder af kriminelle – også mordere – fra Kina til Hongkong, efter at de har begået deres forbrydelser, velvidende, at de ikke bliver udleveret, da der ikke foreligger en aftale om udlevering.
  • Lovforslaget i Hongkong blev imidlertid suspenderet på ubestemt tid, men protesterne er fortsat.
  • Demonstranterne kræver, at bystyrets leder, Carrie Lam, går af.
  • Nogle demonstranter kræver endda autonomi eller uafhængighed.
  • Protesterne bliver koordineret med diplomater fra USA's konsulat.
  • i juni 2020 indførte myndighederne Hong Kongs nationale sikkerhedslov om beskyttelse af national sikkerhed. 

​Kilder: BBC, South China Morning Post, China Daily

Hongkong
  • Hongkong er en særlig administrativ region ved det Østkinesiske Hav i det sydlige Kina.
  • Hongkong var britisk koloni i 156 år, men blev i 1997 delvis overdraget til Kina.
  • Befolkningstal: 7,4 millioner (2017).
  • Landareal: 1.000 kvadratkilometer.
  • Sprog: Kantonesisk og engelsk.
  • Valuta: Hongkong-dollar.
  • Største samhandelspartnere: Kina, USA, Japan og Taiwan.
  • Hongkongs vigtigste funktion er at fungere som en næsten direkte adgang til det kinesiske marked og dermed til cirka 1,2 milliarder forbrugere.

Kilder: The World Factbook, UNESCO Institute of Statistics, UNESCO World Culture Report 2000, Udenrigsministeriets Landefakta