På søndag skal Luis Arce og David Choquehuanca indsættes som præsident og vicepræsident i Bolivia – og kuppræsidenten Jeanine Añez skal træde tilbage.
Men vold og uroligheder i højrefløjens højborg Santa Cruz kan være et varsel om, at magtoverdragelsen ikke bliver uden problemer.
Indbyggere i Santa Cruz beretter ifølge nyhedsstationen TeleSur om, at en højreradikal ungdomsbevægelse, UJC – Union Juvenil Cruceñista, har angrebet boliger og butikker med brandbomber og sten.
Den kommende præsident Luis Arce har meddelt, at han vil sætte ind med alle kræfter for at få styr på coronapandemien i landet.
UJC har tætte bånd til en af lederne på den voldelige højrefløj, Luis Fernando Camacho, der spillede en central rolle i kuppet mod Evo Morales i oktober 2019. Camacho stillede selv op for højrepartiet Creemos ved præsidentvalget for to uger siden og fik 14 procent af stemmerne.
En 'Borgerkomite' fra Santa Cruz har annonceret, at den indleder en sultestrejke i hovedstaden La Paz med krav om en omtælling af alle stemmer ved valget. Samme krav bliver rejst fra den katolske kirkes bisperåd, skriver TeleSur.
I Santa Cruz og i byen Cochabamba har der været demonstrationer ved militærbaser og politistationer, hvor demonstranterne har opfordret til at gennemføre et nyt kup i Bolivia.
LÆS OGSÅ: Højreekstreme myrder minearbejdernes leder i Bolivia
En sikker valgsejr
Arce og Choquehuanca vandt valget den 18. oktober med over 55 procent af stemmerne. Luis Arce har under og efter valgkampen slået fast, at han vil vende tilbage til den sociale og økonomiske politik, som blev ført under den tidligere præsident Evo Morales, hvor Arce selv var økonomiminister.
Under valget var der valgobservatører fra mange lande og demokratiinstitutioner. Og alle har efterfølgende meldt om et valg uden uregelmæssigheder. Og mange bolivianere ser frem til indsættelsen af den nye regering.
Der bliver i disse dage sendt invitationer til indsættelsen på søndag, men den afgående regering og den kommende præsident er ikke enige om alle gæsterne.
Således vil den siddende kupregering ikke invitere Venezuelas præsident Nicols Maduro, idet den har anerkendt Venezuelas selvudnævnte præsident Juan Guaidó. Den afgående regering vil heller ikke invitere den tidligere præsident Evo Morales med den begrundelse, at det vil "udløse social og politiske spændinger", skriver TeleSur.
Den unge fagforeningsmand Andrónico Rodríguez fra Cochabamba, som blev valgt til senatet den 18. august, forventer, at Evo Morales kan vende tilbage til Bolivia fra sit eksil i Argentina mandag den 9. november.
To dage senere, den 11. november, er det årsdagen Evo Morales flugt fra Bolivia efter kuppet den 10. november. Og denne dag skal der ifølge den unge senator være stor fest, når Evo Morales ankommer til hjembyen Cochabamba, hvor han angiveligt vil slå sig ned.
Arrestordre ophævet
Distriktsdomstolen i hovedstaden La Paz har banet vejen for ekspræsidentens tilbagevenden. I sidste uge trak de to dommere Jorge Quino og Román Castro anklager mod Morales for 'anstiftelse af uro' tilbage med en kendelse. Dermed er en arrestordre også ophævet.
Tilsvarende er anklager og arrestordrer mod en række ministre i Evo Morales' regering ophævet. Det betyder, at en håndfuld tidligere ministre og ledende politikere, som havde fået beskyttelse på Mexicos ambassade i La Paz, nu kan forlade ambassaden, skriver TeleSur.
Den kommende præsident Luis Arce har før indsættelsen meddelt, at han vil sætte ind med alle kræfter for at få styr på coronapandemien i landet. Cirka 141.833 er eller har været smittede, og 8731 er døde af covid-19 ifølge WHO.
Desuden vil han sætte ind for at genrejse økonomien og bekæmpe arbejdsløsheden, der er vokset fra fire til 30 procent under kupregeringen og covid-19, skriver nyhedsbureauet Prensa Latina.
Luis Arce forventer dog, at det vil tage mindst to år at bringe landet tilbage til den sociale og økonomiske vækst, som bolivianerne nød godt af frem til kuppet i 2019.
Artiklen kan downloades og printes i PDF her
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278