29 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Demonstranter i USA: "Enhver stemme gælder og skal tælles op"

Ikke blot Trump-støtter på gaden

Demonstranter i USA: "Enhver stemme gælder og skal tælles op"

Tusinder af demonstranter er gået på gaden i mange byer i protest mod Donald Trumps anklager om stemmesnyd og republikansk valgsejr.

Demonstrant i Seattle.
FOTO: Jason Redmond/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

I over 60 byer over hele USA er der de sidste dage blevet afholdt demonstrationer med kravet om, at alle stemmer skal optælles efter præsidentvalget tirsdag. Og demonstrationerne fortsætter.

Der kan ikke være noget "business as usual", når Trump forsøger at stjæle valget.
Cherrene Horazuk

Det sker som en reaktion mod USA's præsident Donald Trump, der offentligt udbreder sig om, at valget er præget af snyd, og at stemmeoptællingen i en række delstater derfor skal stoppe.

Massebevægelse

Hundredvis af protestaktioner bliver lige nu arrangeret over hele USA med den samlende parole "Beskyt Resultaterne" (Protect The Results) skriver USA's Kommunistiske Partis netavis People's World.

"Hvis stemmer tæller? Alle stemmer tæller! Hvilke stemmer? Vores stemmer!"

Sådan lød slagordene i flere af de byer, hvor tusinder af amerikanere gik på gaden.

I Washington Square Park i New York City samlede en koalition af fagforeninger og progressive politiske organisationer sig og marcherede ad 5th Avenue onsdag eftermiddag, rapporterer People's World. Frustration prægede forsamlingen, lød det.

– Det er tid til at tælle hver stemme, efter at vælgerne via deres rekordstore valgdeltagelse gennem især brevstemmer har ladet sin stemme høre, sagde Kyle Bragg, leder af den lokale fagforening for offentligt ansatte SEIU local 32BJ.

– Trump alene ønsker at stoppe stemmetællingen, fordi han er ved at tabe, så det gælder om at forblive tålmodige, uanset hvor lang tid det tager, og hvor mange retssager Trump kaster imod os, tilføjede han.

Tæt løb i delstater

Situationen var fredag middag, at Trumps advokater har indledt en række retssager med påstande om stemmesnyd.

Samtidig æder Demokraternes kandidat, Joe Biden, sig støt og roligt ind på Donald Trumps stemmetal i to delstater, der mangler at få optalt stemmer – North Carolina og Pensylvania, rapporterer TV-stationen NBC. I tre delstater, Arizona, Georgia og Nevada, fører Joe Biden marginalt.

Cameron Orr, repræsentant for ungkommunisterne "Young Communist League" i New York, siger til People's World, at fordi der er så tætte opløb i delstaterne, er det nødvendigt at gå på gaden.

– Vi er nødt til at være herude hver dag og marchere, selvom der kommer omtællinger i de stater, siger hun.

– Trump er ved at tabe, men han går ikke under uden kamp, siger Justine Medina fra samme organisation og tilføjer:

– Biden vinder muligvis, men hans sejr bliver udfordret, så vi skal være klar til at kæmpe denne kamp indtil januar, hvis det er nødvendigt.

Blokerede motorvej i protest

I byen Minneapolis i delstaten Minnesota samlede tusinder sig onsdag aften for at forsvare de demokratiske rettigheder. Politiet arresterede 646, melder det lokale græsrodsmedie moveforjusticenews.com. Det skete, efter at hundreder blokerede en motorvej i byen ved Cedar Avenue kun få timer efter, at Trump havde gentaget sine påstande om valgsejr og stemmesnyd, fremgår det af New York Post.

30 lokale fagforeninger og organisationer stod bag den fredelige march i Minneapolis, som var en del af den landsdækkende aktionsdag, arrangeret af National Alliance Against Racist and Political Repression.

"Vi ville sende beskeden til omverdenen om, at der ikke kan være nogen "business as usual", når der er forsøg på at stjæle valget", skriver en af deltagerne, Cherrene Horazuk på Facebook.

Også i Portland, Houston, New York og Seattle arresterede politiet demonstranter onsdag aften. Nationalgarden er indsat i Portland.

Kæmp for forandring

USA's Kommunistiske Parti (CPUSA) udtaler, at "kampen for at bevare amerikansk demokrati – så mangelfuldt det end måtte være – er et nødvendigt skridt til at forene arbejdende mennesker til at kæmpe for forandring".

CPUSA er landets ældste kommunistiske parti, stiftet i 1919. Det har i årevis opfordret arbejderne til at stemme på Demokraterne. I år lød parolen: #Stem mod fascisme. Konkret betød det en stemme på Biden, skriver CPUSA.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. nov. 2020 - 10:34   06. nov. 2020 - 15:59

USA-valg 2020

ah@arbejderen.dk
USA-valg 2020

3. november var der valg til præsident-, kongres- og lokalvalg i USA.

  • Valget står om 538 valgmænd, der skal udpege den kommende præsident.
  • Den kandidat, der sikrer sig mindst 270 valgmænd, bliver valgt til præsident.
  • Den kandidat, der vinder en delstat, får alle valgmændene hér.
  • Kongresvalget gælder både Repræsentanternes Hus (hvor Demokraterne har flertal) og Senatet (hvor Republikanerne har flertal).
  • I delstaterne skal der vælges guvernører og medlemmer af delstaternes kongresser.
  • Hovedkombattanterne til præsidentposten er Donald Trump (Republikanerne) og Joe Biden (Demokraterne).
  • Vicepræsidentkandidater er Mike Pence (R) og Kamala Harris (D).

23 partier og enkeltpersoner stillede op:

  • Af mindre partier ser kun Det Grønne Parti og Libertarians ud til at kunne samle valgmænd.
  • Også Gloria La Riva fra Party for Socialism and Liberation stiller op til præsidentvalget.
  • I de fleste delstater kan man stemme som 17-årig.
  • I 19 stater skal man dog være fyldt 18 år.

​Få stemmer

  • Stemmeprocenten til præsidentvalget lå i 2016 på 58,1 procent.
  • Stemmeprocenten har de seneste 50 år svinget mellem 63,1 procent (1960) og 49,1 procent (1996).
  • Ved midtvejsvalg til Kongressen, midt i en præsidentperiode, er stemmeprocenten nede på mellem 36 og 48 procent. I 2018 lå den 49 procent.

Kilder: CNN, Washington Post