Mandag den 23. november indledte 3F Høje Taastrup faglig konflikt mod de virksomheder på Copenhagen Markets, der endnu ikke har overenskomst.
Vi ønsker, at hele Copenhagen Markets bliver overenskomst-dækket, så medarbejderne får lige løn- og arbejdsforhold og firmaerne fair konkurrence.
Louise Bruun, 3F Høje Taastrup
3F-afdelingen har sammen med andre fagforeninger forgæves forsøgt at tegne overenskomst med de knap 50 firmaer, der har stande på Nordeuropas største markedsplads og distributionscenter for primært frugt, grønt og blomster. Det har seks af dem gjort, og nu bliver resten omfattet af en lovlig varslet konflikt, i forsøget på at de kommer på andre tanker.
– Vi ønsker, at hele Copenhagen Markets bliver overenskomstdækket, så de medarbejdere, der arbejder her, har lige løn- og arbejdsforhold. Og vi ønsker også at sikre en fair konkurrence mellem virksomhederne, forklarer Louise Bruun til Arbejderen.
Hun er faglig medarbejder i 3F Høje Taastrup, og sammen med nogle kolleger stod hun mandag morgen fra klokken 03:00 udenfor den overdækkede markedsplads.
– Vi har snakket med folk, der havde ærinde på stedet, og delt løbesedler ud med en liste over de konfliktramte firmaer. Vi opfordrer folk til at bakke op om kravet om overenskomst ved at finde et andet sted at handle, siger Louise Bruun og tilføjer, at reaktionerne har været overvejende positive, og at de fleste har taget imod 3F'erne med et smil.
Sælger for 15 millioner dagligt
På Copenhagen Markets' hjemmeside kan man læse, at kunderne – restauranter, kantiner, grønthandlere og andre detailhandlere – hver dag køber for 15 millioner kroner.
De mange virksomheder med stand på markedet varierer i størrelse. Nogle er enkeltmandsfirmaer, andre familieforetagender og andre igen har måske 10-15 ansatte.

– Vi snakker både med dem, der har overenskomst, og dem uden. Og vi kan jo høre, at der bliver kigget skævt til konkurrenterne uden overenskomst. Det kan godt være, at de betaler mellem 25.000-30.000 kroner i løn, men de betaler ikke til for eksempel pension eller SH-dage, fortæller Louise Bruun og fortsætter:
– Skal man til selv at lægge 12 procent fra til pension af lønnen, så er der jo væsentlig mindre tilbage at leve for, når også skatten er betalt.
Tue Torzen, der også er faglig medarbejder i Høje Taastrup-afdelingen, var også på plads udenfor Copenhagen Markets. Han blev opsøgt af én af dem, hvis firma nu bliver konfliktet.
– Han mente, at der burde være en fælles overenskomst for alle. Det vil jeg sådan set give ham ret i. Det mest optimale ville være, hvis lejerforeningen havde overenskomst med 3F, og at stadeholderne så automatisk kommer ind under den, når de lejer en stand, siger Tue Torzen til Arbejderen.
Sympatikonflikt og demonstration
Lørdag den 28. november træder sympatikonflikten i kraft. Det betyder, at ingen organiserede arbejdere vil levere varer eller ydelser på adressen.
Tue Tortzen uddyber:
– Der er jo masser af kølemontører, vagtfolk, chauffører og skraldemænd, der blandt mange andre faggrupper yder service på stedet. De bliver omfattet af sympatikonflikten, og det var tydeligt, at der var nogle, der blev nervøse, da de fik at vide, hvilke problemer de vil få fra på lørdag.
Allerede fredag den 27. november inviterer 3F Høje Taastrup til demonstration på Lithauen Allé.
– Demonstrationen starter klokken 6:00. Alle er velkomne til at komme og vise deres sympati med kravet om at få Copenhagen Markets overenskomstdækket, slutter Tue Tortzen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278